Ήθελα να «αποτυπώσω τη Γαλλία σε όλη της την ποικιλομορφία» είπε ο Τομά Ζολί για τις αμφιλεγόμενες σκηνές – «Εργαστήκαμε δύο χρόνια για να πούμε πως είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά είμαστε όλοι μαζί»
«Δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν» διαβεβαιώνει ο Τομά Ζολί, καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι μετά τον καταιγισμό αρνητικών σχολίων και κατηγοριών για προώθηση της woke κουλτούρας και χλευασμό του Χριστιανισμού.
Advertisement
Σε επίσημη συνέντευξη Τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το Σάββατο ο Ζολί επέμεινε ότι η πρόθεσή του δεν ήταν «να είναι ανατρεπτικός, να κοροϊδέψει ή να σοκάρει», αλλά να προβάλει τις δημοκρατικές ιδέες και μια εικόνα της Γαλλίας σε όλη της την ποικιλομορφία.
«Η βούλησή μου είναι να πούμε ότι είμαστε ένα πελώριο “εμείς”. Στη Γαλλία έχουμε το δικαίωμα να αγαπούμε ο ένας τον άλλον, όπως επιθυμούμε, να αγαπιόμαστε με όποιον θέλουμε, στη Γαλλία έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε και να μην πιστεύουμε. Στη Γαλλία έχουμε πολλά δικαιώματα», δήλωσε ο Ζολί, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει δει όλα τα μηνύματα, ειδικά τα επικριτικά.
Επιπλέον, ο σκηνοθέτης σημείσε πως το θέαμα που παρουσίασε – για το οποίο δούλευε μαζί με τους συνεργάτες του για περίπου δύο χρόνια – προώθησε «τις δημοκρατικές ιδέες της συμπερίληψης ένταξης, της καλοσύνης, της γενναιοδωρίας και της αλληλεγγύης». «Ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αγάπης, ένταξης, δεν επιθυμούσα να διχάσω. Την εχθρότητα και το μίσος τα γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία γιατί ήμουν θύμα παρενόχλησης. Πάντα ήθελα να καταπολεμήσω αυτήν την εχθρότητα μέσω του θεάτρου, που τιμά τη μοναδικότητα του καθενός».
- Η Γαλλική Καθολική Εκκλησία αντιδρά στην αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου από drag queens στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Αντιδράσεις από την Γαλλική Καθολική Εκκλησία και πολιτικούς
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 προκάλεσε διθυραμβικά σχόλια, ειδικά με το επικό φινάλε της, αλλά πυροδότησε και αντιδράσεις ειδικά όσον αφορά στην αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, στην οποία συμμετείχε και μια ομάδα drag queens και μέλη της Drag Rag France με την Γαλλική Καθολική Εκκλησία να αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι επρόκειτο για μια σκηνή που χλευάζει τον Χριστιανισμό και που μειώνει τις υπόλοιπες καλές στιγμές της διοργάνωσης.
«Λυπούμαστε βαθύτατα», αναφέρει η ανακοίνωση προσθέτοντας πως «σκεφτόμαστε όλους τους Χριστιανούς σε κάθε ήπειρο που έχουν πληγωθεί από την εξωφρενική πρόκληση ορισμένων σκηνών».
Παρακολουθώντας την Έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, η ανεψιά της Μαρίν Λεπέν, ευρωβουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, εξέφρασε την οργή της: «Παρακολουθώ την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με τα παιδιά μου. Είναι δύσκολο να εκτιμήσω τις λίγες επιτυχημένες σκηνές, ανάμεσα στην αποκεφαλισμένη Μαρία-Αντουανέτα, το ζευγάρι που φιλιέται, τις drag queens, τον εξευτελισμό της Δημοκρατικής Φρουράς που αναγκάζεται να χορέψει με την Aya Nakamura και τη γενική ασχήμια των κοστουμιών και της χορογραφίας.
Πρόκειται για μια απελπισμένη προσπάθεια να εξυμνήσει κανείς τις αξίες του αθλητισμού και την ομορφιά της Γαλλίας εν μέσω μιας τόσο χοντροκομμένης προπαγάνδας της Woke κουλτούρας», έγραψε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τζονσον χαρακτήρισε την αναπαράσταση«σοκαριστική και προσβλητική για τους Χριστιανούς ανά την υφήλιο, που παρακολούθησαν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο πόλεμος κατά της πίστης και των παραδοσιακών αξιών μας δεν έχει όρια σήμερα. Αλλά γνωρίζουμε ότι η αλήθεια και η αρετή πάντα θα λάμπουν».
Το «μήνυμα αγάπης» του καλλιτεχνικού διευθυντή της τελετής έναρξης
Αλλά ο σκηνοθέτης Τομά Ζολί επέμεινε χθες ότι με το θέαμα που παρουσίασε στο γαλλικό και παγκόσμιο κοινό προώθησε «τις δημοκρατικές ιδέες της συμπερίληψης ένταξης, της καλοσύνης, της γενναιοδωρίας και της αλληλεγγύης».
«Ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αγάπης, ένταξης, καθόλου για να διχάσω». Και με αφορμή δικές του προσωπικές εμπειρίες καταδίκασε τις διακρίσεις: «Την εχθρότητα τη γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία γιατί ήμουν θύμα παρενόχλησης. Πάντα ήθελα να καταπολεμήσω αυτήν την εχθρότητα μέσω του θεάτρου, που τιμά τη μοναδικότητα του καθενός», είπε ο 42χρονος θεατράνθρωπος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η drag queen Piche, που μετείχε στην αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου δήλωσε στο RTL, ότι ουδέποτε είχε «την αίσθηση ότι κοροϊδεύουν τον Χριστιανισμό».
Πηγή: iefimerida.gr
Πηγή: Cyprus Times