Συνεργασία Ρωσίας και Κίνας σε μυστικό σχέδιο παραγωγής πολεμικών drone – Τι μεταδίδει το ξένο δίκτυο
Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα στην Κίνα για την ανάπτυξη και παραγωγή επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς για χρήση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Advertisement
Αυτό αποκαλύπτει το Reuters σύμφωνα με δύο πηγές από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και έγγραφα που εξέτασε το πρακτορείο.
Η IEMZ Kupol, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας όπλων Almaz-Antey, ανέπτυξε και δοκίμασε σε πτήση ένα νέο μοντέλο μη επανδρωμένου αεροσκάφους με την ονομασία Garpiya-3 (G3) στην Κίνα με τη βοήθεια ειδικών, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα, μια έκθεση που έστειλε η Kupol στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας νωρίτερα φέτος, περιγράφοντας το έργο της.
Η Kupol σε μια μεταγενέστερη ενημέρωση προς το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ήταν σε θέση να παράγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του G3, σε κλίμακα σε ένα εργοστάσιο στην Κίνα, ώστε τα όπλα να μπορούν να αναπτυχθούν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, τον όρο που χρησιμοποιεί η Μόσχα για τον πόλεμο.
Για σημαντική εξέλιξη αν η πηροφορία ευσταθεί έκανε λόγο ο Φαμπιάν Χιτζ, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, μιας αμυντικής δεξαμενής σκέψης με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι η παράδοση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Κίνα στη Ρωσία, εάν επιβεβαιωθεί, θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη.
«Αν κοιτάξετε τι είναι γνωστό ότι έχει παραδώσει η Κίνα μέχρι στιγμής, ήταν κυρίως αγαθά διπλής χρήσης – ήταν εξαρτήματα, υπο-εξαρτήματα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε οπλικά συστήματα», δήλωσε στο Reuters.
«Αυτά έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής. Αλλά αυτό που δεν έχουμε δει πραγματικά, τουλάχιστον στην ανοιχτή πηγή, είναι τεκμηριωμένες μεταφορές ολόκληρων οπλικών συστημάτων».
Παρόλα αυτά, ο Σάμουελ Μπέντετ, αναπληρωτής και συνεργάτης του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι το Πεκίνο θα διστάσει να εκτεθεί σε διεθνείς κυρώσεις επειδή βοηθά την πολεμική μηχανή της Μόσχας. Είπε ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να διαπιστωθεί ότι η Κίνα φιλοξενεί την παραγωγή ρωσικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Πηγή: cnn.gr
Πηγή: Cyprus Times