Την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, προβάλλει το Politico ως ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα στην Ευρώπη για το 2025.
«Σε λιγότερο από μια δεκαετία η ηγέτιδα του δεξιού κόμματος “Αδελφοί της Ιταλίας”, από απορριπτέα υπερεθνικίστρια έφθασε να εκλεγεί πρωθυπουργός της Ιταλίας και να εδραιωθεί ως προσωπικότητα με την οποία μπορούν να κάνουν “μπίζνες” οι Βρυξέλλες και τώρα η Ουάσιγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ», γράφει το Μέσο.
Advertisement
«Ο πρωθυπουργός Μελόνι»
Πρώην υμνήτρια του Μουσολίνι -τον είχε αποκαλέσει «καλό πολιτικό, που όσα έκανε τα έκανε για το καλό της Ιταλίας»-, με ρίζες στο νεοφασιστικό Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα, η Μελόνι έχει βρεθεί στην αιχμή του δόρατος ενός κύματος που «σύρει» την ευρωπαϊκή πολιτική προς την Ακροδεξιά.
«Από την ανάληψη της πρωθυπουργίας το 2022, η Μελόνι έχει εισαγάγει αμφιλεγόμενες πολιτικές σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που άλλοτε θα επέσυραν την καταδίκη των Βρυξελλών, αλλά η αντίδραση των ηγετών της ΕΕ κυμάνθηκε από την αδιαφορία έως την έγκριση, με πολλούς να αποδέχονται τη Μελόνι ως τον ευπρόσδεκτο εκπρόσωπο του όλο και πιο ριζοσπαστικού πνεύματος των καιρών που ανθεί στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», σημειώνει το Politico.
Η αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να αντιμετωπίσουν το όλο και πιο δημοφιλές υπερεθνικιστικό αφήγημα και η προθυμία τους να συνεργαστούν στην ευρωπαϊκή σκηνή με την 47χρονη Μελόνι -που επιμένει να χρησιμοποιεί τον αρσενικό τίτλο του αξιώματός της «Il Presidente del Consiglio» («Ο πρόεδρος του υπουργικού Συμβουλίου»)- επιτρέπουν στην Ιταλίδα πρωθυπουργό να εμφανίζεται με ισχυρή επιρροή, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη δεν διαθέτει ισχυρούς κεντρώους ικανούς να την αντιμετωπίσουν.
«Είμαι εκείνη η μ@..κω η Μελόνι»
Εφημερίδες ανά την υφήλιο υποδέχθηκαν με πηχυαίους τίτλους την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιταλίας από την πρώτη γυναίκα, αλλά λίγοι προέβλεψαν ότι η Μελόνι θα άντεχε στον θώκο της, λόγω των εσωτερικών προστριβών στον κυβερνητικό της συνασπισμό με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia.
Έχοντας ανεχθεί επί χρόνια τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, κορυφαία στελέχη της ΕΕ δεν ενθουσιάστηκαν με την άφιξη μιας πολιτικού που είχε κάνει προεκλογική εκστρατεία με σύνθημα «Θρησκεία, πατρίδα, οικογένεια» και σχημάτισε κυβέρνηση με κόμματα που έδειχναν συμπάθεια προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αλλά την τελευταία διετία η Μελόνι κατάφερε να εδραιώσει την κυβέρνησή της ως τη σταθερότερη στη μεταπολεμική Ιταλία και, μολονότι το χρέος της χώρας αγγίζει το 137% του ΑΕΠ, δεν τρομάζει τους επενδυτές, που προσελκύονται από το ασυνήθιστα ήρεμο πολιτικό περιβάλλον. Στην εικόνα της σταθερότητας συμβάλλει, σύμφωνα με το Politico, η προσεκτικά καλλιεργημένη, σοβαρή εμφάνιση μιας Μελόνι που δεν ανέχεται ανοησίες.
Όταν ο περιφερειάρχης της Καμπανίας, Βιτζέντζο ντε Λούκα, χαρακτήρισε σε προεκλογική του συγκέντρωση την πρωθυπουργό ως «στρόντζα» («μ@..κω»), η Μελόνι εμφανίστηκε σε μια εκδήλωση στην περιφέρειά του και χαιρέτησε τον πολιτικό της αντιπολίτευσης «καρφώνοντάς» τον: «Πρόεδρε Ντε Λούκα, είμαι εκείνη η μ@…κω η Μελόνι. Τι κάνετε;».
Το viral στιγμιότυπο εδραίωσε στην Ιταλία την εικόνα της μικροκαμωμένης Μελόνι ως «κυρίαρχου αρσενικού», που δεν διστάζει να τα βάλει με τους αντιπάλους του. Άλλωστε, αναφέρει το άρθρο, ουδέν μέλος του συνασπισμού της τολμά να αμφισβητήσει ανοικτά την εξουσία της και η κατακερματισμένη αντιπολίτευση ομολογεί ότι αδυνατεί να τη νικήσει.
Πρόθυμοι εταίροι
Οι ηγέτες της ΕΕ, αντί να καταγγέλλουν τη διάβρωση των πολιτικών ελευθεριών στην Ιταλία της Μελόνι, κάνουν λόγο για «εσωτερικό ζήτημα». Η προθυμία τους να κάνουν τα στραβά μάτια εξηγείται από το ότι, την ώρα που η δεξιά πολιτικός εδραίωσε την κυριαρχία της στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ταυτόχρονα εργάστηκε σκληρά για να πείσει τους ηγέτες της Ένωσης ότι μπορούν να την εμπιστευτούν ως εταίρο που θα τους στηρίξει σε βασικά θέματα, περιορίζοντας στο ελάχιστο την αντιευρωπαϊκή της ρητορική, ώστε να αποφύγει τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και αναδεικνυόμενη ως βασική υποστηρίκτρια της Ουκρανίας στον πόλεμο του Κιέβου με τον Πούτιν.
Συνεργαζόμενη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Μελόνι επέβλεψε τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών με την Τυνησία, τη Μαυριτανία και την Αίγυπτο, που διοχετεύουν δισεκατομμύρια ευρώ σε καταπιεστικά για να κρατούν μακριά από την Ευρώπη μετανάστες σταματώντας τις βάρκες τους, ρίχνοντάς τους σε φυλακές ή πετώντας τους στην έρημο.
Πρόσφατα η Μελόνι ξεκίνησε ένα σχέδιο για τη μεταφορά σε «κέντρα φιλοξενίας» στην Αλβανία μεταναστών που φθάνουν χωρίς έγγραφα στην Ιταλία.
Και μολονότι η ιταλική Δικαιοσύνη έβαλε τροχοπέδη στο πλάνο της, Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το «μοντέλο Μελόνι», όπως στην τελευταία σύνοδό τους τον Οκτώβριο, όπου συμφώνησαν ότι «θα πρέπει να εξεταστούν νέοι τρόποι για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης». Η Φον ντερ Λάιεν έλαβε το μήνυμα και τώρα σχεδιάζει να παρουσιάσει πιθανώς τον Φεβρουάριο ένα σχέδιο οδηγίας για τις «επιστροφές» μεταναστών στις πατρίδες τους.
Η Μελόνι επωφελείται στην Ευρώπη από την αντίληψη ότι αποτελεί μέρος ενός νικηφόρου παγκόσμιου ρεύματος υπερεθνικιστών λαϊκιστών. «Και η επιτυχία της στην ομαλοποίηση της παρουσίας της στην κορυφή της δομής εξουσίας της ΕΕ χρησιμεύει ως οδικός χάρτης για πρόσωπα όπως η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτις Μαρίν Λεπέν», γράφει το Politico. Και καταλήγει: «Μέχρι στιγμής η Μελόνι έχει χρησιμοποιήσει την ισχύ της κυρίως στην Ιταλία. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα αρχίσει να κάνει επίδειξη δύναμης διεθνώς, και αν -με τον νέο άνεμο που πνέει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- θα συνεχίσει να κάνει παιχνίδι με θεσμούς όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ή αν θα επιστρέψει στις δεξιές της ρίζες και θα αμφισβητήσει το status quo».
Πηγή: iefimerida.gr
Πηγή: Cyprus Times