«Πιστεύαμε ότι η νίκη έπρεπε να σημαίνει την άνευ όρων παράδοση της Ρωσίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν»
H Ουκρανία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παραχωρήσει εδάφη της στη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος. Αυτό υποστηρίζει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Der Spiegel, επικαλούμενο επίσημες πηγές στο Κίεβο.
Advertisement
- Πάνω από 30.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία
Ένας βασικός όρος της ειρηνευτικής φόρμουλας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που παρουσιάζει στους ξένους ηγέτες, περιλαμβάνει μέχρι στιγμής η Ρωσία να αποχωρήσει από τα εδάφη τα οποία κατέβαλε. Ωστόσο, υπό συζήτηση είναι στην Ουκρανία σύμφωνα με αξιωματούχους να εγκαταλειφθεί ο στόχος της πλήρους αποκατάστασης των κατεχόμενων περιοχών.
«Πιστεύαμε ότι η νίκη έπρεπε να σημαίνει την άνευ όρων παράδοση της Ρωσίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», φέρεται να είπε η πηγή.
Αυτή ήταν «μια λανθασμένη άποψη για τη νίκη», υποστήριξε η πηγή, λέγοντας ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου θα ήταν αδύνατη χωρίς κάποιες παραχωρήσεις.
Οι παράγοντες που αναγκάζουν την Ουκρανία να εξετάσει αυτή την επιλογή περιλαμβάνουν την αβεβαιότητα του αποτελέσματος των αμερικανικών προεδρικών εκλογών καθώς και την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.
«Είτε πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είτε για την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, οι Αμερικανοί θα αποχωρήσουν αργά αλλά σταθερά», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Der Spiegel.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε επικρίνει πολλές φορές την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, υποσχόμενος να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία αν επανεκλεγεί.
H Χάρις, αντίθετα, έχει δηλώσει ότι αυτές οι προτάσεις είναι ίδιες με αυτές του Πούτιν και ας είμαστε σαφείς, δεν πρόκειται για προτάσεις ειρήνης. Αντίθετα, είναι προτάσεις για παράδοση, η οποία είναι επικίνδυνη και απαράδεκτη».
Δημοσκόπηση από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους δείχνει ότι το 55% των Ουκρανών αντιτίθεται σε εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ειρήνη. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από αυτό που καταγράφηκε σε προηγούμενες έρευνες: Οι δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου και του Δεκεμβρίου του 2023 έδειξαν ότι το 65% και το 74%, αντίστοιχα, αντιτίθενται σε τέτοιες παραχωρήσεις.
Πηγή: CNN Greece
Πηγή: Cyprus Times