Monday, December 23, 2024
Home » ATACMS κατά της Ρωσίας με απόφαση Μπάιντεν: Κίνδυνο έναρξης Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου επικαλείται και ο γιος του Τραμπ

ATACMS κατά της Ρωσίας με απόφαση Μπάιντεν: Κίνδυνο έναρξης Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου επικαλείται και ο γιος του Τραμπ

0 comments

Ο Τζο Μπάιντεν αποδέχθηκε το επίμονο αίτημα του Κιέβου δύο μήνες πριν παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία και υπόσχεται να τερματίσει τη σύγκρουση σε μία μέρα – ίνδυνο έναρξης Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου επικαλείται ο γιος του Τραμπ

Τo πράσινο φως για τη χρήση από την Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS σε εδάφη της Ρωσίας, άναψε η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ το Κρεμλίνοπροειδοποιεί για κλιμάκωση της έντασης με Ρώσους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για κίνδυνο έναρξης του τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Advertisement

  • Αντιδράσεις Γαλλίας, Γερμανίας, Λιθουανίας για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από Ουκρανία

Ο Τζο Μπάιντεν αποδέχθηκε το επίμονο αίτημα του Κιέβου δύο μήνες πριν παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία και υπόσχεται να τερματίσει τη σύγκρουση σε μία μέρα.

  • «Αν μας πλήξουν πύραυλοι θα το θεωρήσουμε επίθεση των ΗΠΑ»: Απάντηση Ρωσίας για χρήση ΑΤΑCMS

Την ίδια ώρα ο γιος του, Τραμπ Τζούνιορ, δήλωσε: Το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα φαίνεται ότι θέλει να βεβαιωθεί ότι θα ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος προτού ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να φέρει την ειρήνη και να σώσει ζωές.

  • Ρώσος βουλευτής: Μπορεί να οδηγήσει σε Γ΄παγκόσμιο πόλεμο η απόφαση ΗΠΑ
  • Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από Ουκρανία κατά Ρωσίας

Δυτικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για «απάντηση» της Ουάσιγκτον στην παρουσία στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα, στο πλευρό των Ρώσων στο μέτωπο της Ουκρανίας. Την έγκρισή τους έδωσαν επίσης η Γαλλία και η Βρετανία. Εκτεταμένες επιθέσεις σημειώθηκαν από τους Ρώσους με τουλάχιστον οκτώ νεκρούς από ρωσικό πύραυλο που χτύπησε πολυκατοικία, ενώ 11 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στην πόλη Σούμι, κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει ο ο ανταποκριτής μας στο Κίεβο, Κώστας Ονισένκο.

Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει προειδοποιήσει ότι τέτοιου είδους πλήγματα θα ισοδυναμούσαν με άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, Ρώσοι αξιωματούχοι μίλησαν για κίνδυνο έναρξης του τρίτου παγκοσμίου πολέμου. «Είναι προφανές ότι η απερχόμενη κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον σκοπεύει να λάβει μέτρα ώστε να συνεχίσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να προκαλεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση

Tην ελπίδα ότι το παράδειγμα της Ουάσινγκτον θα ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση «ώστε να πλήττονται και οι τοξότες εκτός από τα βέλη», εξέφρασε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Ο Πούτιν δεν φαίνεται έτοιμος να διαπραγματευτεί. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της ισχύος. Οι Ουκρανοί χρειάζονται περισσότερη στήριξη και πρέπει να τους τη δώσουμε», τόνισε.

«Από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ελλάδα τήρησε στάση αρχής, υπέρ του αμυνόμενου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», υπενθύμισε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η Ελλάδα εξαρχής τοποθετήθηκε υπέρ της πλήρους στήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο, τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία, αντίθετα σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα, σε 45 ημέρες, θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα είναι συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής ασφαλείας, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, με πλήρη προσήλωση στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα έχει ένα σημαντικό ρόλο να επιτελέσει και θα το πράξουμε στηριγμένοι στη βασική μας αρχή για την ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, χαρακτήρισε την απόφαση σημαντική, ωστόσο εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να μη διαθέσει στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς παραμένει χωρίς μεταβολές.

Η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα, ο οποίος κατήγγειλε ότι «η Γερμανία ψάχνει ευκαιρίες για να ξανακάνει ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία». Επέκρινε παράλληλα τον Όλαφ Σολτς για την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη Παρασκευή.

Το Κίεβο υπενθυμίζει καθυστέρηση έξι μηνών

Πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει η Ουκρανία για την απόφαση του Μπάιντεν να δώσει την άδεια για χρήση αμερικανικών πυραύλων στο έδαφος της Ρωσίας. Το αίτημα είχε διατυπωθεί εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες και η απόφαση ήρθε αργοπορημένα – θεωρούν στο Κίεβο καθώς με φόντο τη συμμετοχή στρατευμάτων της Β. Κορέας από μεριάς Ρωσίας στο Κούρσκ και με δεδομένο ότι η εμβέλεια των όπλων που έχουν οι Ουκρανοί είναι ούτως ή άλλως περιορισμένη στα 300 χιλιόμετρα – οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι. Επιπλέον, η απόφαση ανακοινώνεται μέσω διαρροής στα ΜΜΕ και δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να προετοιμαστεί, απομακρύνοντας ενδεχομένως ορισμένους από τους πιθανούς στόχους από το στόχαστρο των πυραύλων ΑΤΑΚΜΣ.

Εξάλλου, σε αυτό το κλίμα ήταν και η χθεσινοβραδινή δήλωση του προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι «πολλά μέσα ενημέρωσης λένε ότι έχουμε πάρει άδεια να ενεργήσουμε ανάλογα. Αλλά τα χτυπήματα δεν γίνονται με λόγια. Τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται. Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους. Οπωσδήποτε».

Στο πεδίο της μάχης η άδεια, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι έχει δοθεί, δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά την κατάσταση. Ουκρανοί στρατιωτικοί εκτιμούν ότι θα τους βοηθήσει στο να κρατήσουν την περιοχή του Κουρσκ που ελέγχουν ενόψει της ετοιμαζόμενης ρωσικής αντεπίθεσης.

Οι βαλλιστικοί αυτοί πύραυλοι έχουν δυνατότητα να φθάσουν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων. Εχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να πλήξουν ρωσικές αεροπορικές βάσεις στην Κριμαία και στρατιωτικές θέσεις στην περιοχή Ζαπορίζια. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση της Ουάσινγκτον πιθανόν να μην αντιστρέψει την πορεία του πολέμου, αλλά να ενισχύσει τον διαπραγματευτικό ρόλο της Ουκρανίας στην περίπτωση ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η απόφαση Μπάιντεν ανακοινώθηκε ώρες μετά τη σφοδρότερη επίθεση των τελευταίων τριών μηνών με πυραύλους και drone εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Ενώ τις τελευταίες ώρες νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες σε Σούμι, Οδησό και Χερσώνα.

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00