Friday, September 27, 2024
Home » Το Ισραήλ αποδεκατίζει την ηγεσία της Χεζμπολάχ – Ποιοι διοικητές και στελέχη έχουν σκοτωθεί

Το Ισραήλ αποδεκατίζει την ηγεσία της Χεζμπολάχ – Ποιοι διοικητές και στελέχη έχουν σκοτωθεί

0 comments

Στη δημοσιότητα από το Reuters λίστα των επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο όπου έχασαν τη ζωή τους διοικητές και στελέχη της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρό του διοικητές της Χεζμπολάχ σε αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό, εν μέσω μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης με την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση.

Advertisement

Μάλιστα, το Reuters έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα των επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο όπου έχασαν τη ζωή τους διοικητές και στελέχη της Χεζμπολάχ.

  • Νεκρός ο διοικητής συστημάτων drone της Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, λένε οι IDF

Ειδικότερα:

Μουχαμάντ Χουσεΐν Σαρούρ

Advertisement

Ένα νέο κύμα ισραηλινών «πληγμάτων ακριβείας» στη Βηρυτό εξαπέλυσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, με στόχο τον διοικητή των εναέριων δυνάμεων της Χεζμπολάχ, Μουχαμάντ Χουσεΐν Σαρούρ.

Όπως έκαναν γνωστό οι IDF, ο Σαρούρ σκοτώθηκε στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Σαρούρ διηύθυνε πολλές αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων drones με εκρηκτικά και πυραύλων κρουζ. Τα τελευταία χρόνια, οι IDF λένε ότι ηγήθηκε της κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ και δημιούργησε χώρους στο Λίβανο όπου η οργάνωση κατασκεύαζε UAV, μερικά από τα οποία βρίσκονταν κάτω από πολιτικά κτίρια στη Βηρυτό.

Advertisement

Ο Σαρούρ εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1980 και κατείχε διάφορες θέσεις, μεταξύ άλλων στην αεράμυνα της τρομοκρατικής ομάδας, στη μονάδα Aziz στη δύναμη Ραντουάν και ως ακόλουθος της Χεζμπολάχ στην Υεμένη, όπου συμμετείχε στις εναέριες δυνάμεις των Χούτι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ιμπραχίμ Κουμπάισι

Μια αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού στις 24 Σεπτεμβρίου σκότωσε τον Ιμπραχίμ Κουμπάισι, διοικητή και ηγετικό στέλεχος του τμήματος πυραύλων της Χεζμπολάχ, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας.

Ιμπραχίμ Ακίλ

Σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού σκοτώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου ο διοικητής επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ, ο οποίος υπηρετούσε στο ανώτατο στρατιωτικό όργανο της οργάνωσης. Ο Ακίλ, ο οποίος χρησιμοποιούσε επίσης τα ψευδώνυμα Tahsin και Abdelqader, ήταν μέλος του κορυφαίου στρατιωτικού οργάνου της Χεζμπολάχ, του Συμβουλίου Τζιχάντ.

Οι ΗΠΑ. τον κατηγορούν για συμμετοχή στις βομβιστικές επιθέσεις με φορτηγά στη Βηρυτό που έπληξαν την αμερικανική πρεσβεία τον Απρίλιο του 1983, όπου έχασαν τη ζωή τους 63 άνθρωποι, και έναν στρατώνα Αμερικανών πεζοναυτών έξι μήνες αργότερα, όπου σκοτώθηκαν 241 άνθρωποι.

Άχμετ Γουαχμπί

Ο Άχμετ Γαχμπί, ήταν ανώτατος διοικητής που επέβλεπε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων Ραντουάν στον πόλεμο της Γάζας μέχρι τις αρχές του 2024, σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα που είχε ως στόχο αρκετούς ανώτατους διοικητές στα προάστια της Βηρυτού στις 20 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των οποίων και ο Ιμπραχίμ Ακίλ.

Φουάντ Σουκρ

Ένα ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου στις 30 Ιουλίου σκότωσε τον ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, που αναγνωρίστηκε από τον ισραηλινό στρατό ως το δεξί χέρι της επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.

Ο Φουάντ Σουκρ ήταν μια από τις κορυφαίες στρατιωτικές προσωπικότητες της Χεζμπολάχ από τότε που ιδρύθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον Σουκρ το 2015 και τον κατηγόρησαν ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση του 1983 στους στρατώνες των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό, όπου σκοτώθηκαν 241 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Μοχάμεντ Νάσερ

Ο Μοχάμεντ Νάσερ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 3 Ιουλίου. Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας ότι ήταν επικεφαλής μιας μονάδας υπεύθυνης για τα πυρά από το νοτιοδυτικό Λίβανο κατά του Ισραήλ. Ο Νάσερ, ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ, ήταν υπεύθυνος για τμήμα των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στα σύνορα, σύμφωνα με με ανώτερες πηγές ασφαλείας στο Λίβανο.

Ταλέμπ Αμπντάλα

Ο ανώτερος διοικητής πεδίου της Χεζμπολάχ Ταλέμπ Σαμί Αμπντάλα σκοτώθηκε στις 12 Ιουνίου σε μια επίθεση που ανέλαβε το Ισραήλ, το οποίο δήλωσε ότι είχε πλήξει ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου στο νότιο Λίβανο. Πηγές ασφαλείας στο Λίβανο δήλωσαν ότι ήταν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, διοικητής της κεντρικής περιοχής της νότιας συνοριακής λωρίδας και είχε τον ίδιο βαθμό με τον Νάσερ. Η δολοφονία του ώθησε την οργάνωση να εκτοξεύσει ομαδικά πυρά και πυραύλους κατά μήκος των συνόρων προς το Ισραήλ.

«Όχι» του Ισραήλ σε κατάπαυση πυρός

Το Ισραήλ «δεν πρόκειται να προχωρήσει τώρα σε κατάπαυση του πυρός» σύμφωνα με μέλος του περιβάλλοντος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω της κλιμάκωσης των σχέσεων με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Το θέμα δεν τέθηκε στις χθεσινές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ο αξιωματούχος. «Παραμένουμε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους κατοίκους [του βορρά] στα σπίτια τους με ασφάλεια» σημείωσε ο αξιωματούχος.

«Συνεχίζουμε το σχέδιο για τον πόλεμο που εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό». «Αν ο [επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν] Νασράλα δεν έχει καταλάβει το μήνυμα μέχρι τώρα, θα το καταλάβει με διαφορετικό τρόπο» κατέληξε ο αξιωματούχος.

ΗΠΑ: Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος θα ήταν καταστροφικός για το Ισραήλ και τον Λίβανο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα ότι ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα ήταν καταστροφικός τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Λίβανο. Ο Αμερικανός υπουργός απηύθυνε έκκληση για εξεύρεση «διπλωματικής λύσης», καθώς συνεχίζονται οι μαζικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε διαφορές περιοχές του Λιβάνου.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου» που «θα ήταν καταστροφικός τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Λίβανο», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ο οποίος μετέβη στο Λονδίνο για επαφές με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Αυστραλίας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ενδεχόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός «θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει για τη σύναψη και εφαρμογή εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας».

Πηγή: protothema.gr

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More