Friday, November 22, 2024
Home » Το δίλημμα της Τεχεράνης μετά το ισραηλινό χτύπημα – Γιατί η κλιμάκωση θεωρείται αναπόφευκτη

Το δίλημμα της Τεχεράνης μετά το ισραηλινό χτύπημα – Γιατί η κλιμάκωση θεωρείται αναπόφευκτη

0 comments

Οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μπορεί να εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές σε 10 ημέρες από τώρα και φυσικά από την αντίδραση της ιρανικής ελίτ – Γιατί η κλιμάκωση θεωρείται αναπόφευκτη

Η απόφαση του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν μπορεί να μην αποτέλεσε έκπληξη, ωστόσο αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η στάση της Τεχεράνης.

Advertisement

Την ίδια ώρα που το Ιράν διαμηνύει ότι έχει δικαίωμα να απαντήσει στο ισραηλινό χτύπημα, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις στρατιώτες του, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, παράλληλα υπογραμμίζει ότι τα πλήγματα δεν σημαντικά γεγονός που κάποιοι εκλαμβάνουν ως σημάδι ότι η Τεχεράνη δεν θέλει να προβεί σε νέα χτυπήματα κατά του Τελ Αβίβ.

  • Ανάλυση Bloomberg: Συγκρατημένη η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – Τι σημαίνει για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Την πεποίθηση αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι, λίγες ώρες μετά τους Ισραηλινούς βοβμαρδισμούς, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες που έδειχναν ηρεμία στους δρόμους της Τεχεράνης, με την κυκλοφορία να κινείται και τους ανθρώπους να κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές.

Γεγονός είναι ότι η ισραηλινή επιχείρηση, που έπληξε στόχους περίπου 1.600 χιλιόμετρα μακριά, σηματοδότησε μια πρωτοφανή επίθεση.

Οι εξελίξεις στην περιοχή μπορεί να εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές σε 10 ημέρες από τώρα και φυσικά από την αντίδραση της ιρανικής ελίτ.

Προς στιγμήν, πάντως, η παρέμβαση του Μπάιντεν απέδωσε και είναι ίσως η πιο σαφής ένδειξη σε πάνω από ένα χρόνο πολέμου ότι ο Λευκός Οίκος διατηρεί κάποια επιρροή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι στόχοι που χτυπήθηκαν

Οι Ισραηλινοί πάλι είναι διχασμένοι σχετικά με την επιτυχία της αποστολής η οποία θα μπορούσε να κάνει τα επόμενα χτυπήματα ασφαλέστερα, αλλά δεν έπληξε τις πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Σύμφωνα με δύο Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times, μία από τις τοποθεσίες που αποτέλεσαν στόχο ήταν η αεράμυνα S-300 του διεθνούς αεροδρομίου Ιμάμ Χομεϊνί κοντά στην Τεχεράνη.

Επίσης τουλάχιστον τρεις βάσεις πυραύλων του Σώματος Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν αποτέλεσαν στόχο των επιδρομών, σύμφωνα με τους ανώνυμους αξιωματούχους, ένας εκ των οποίων είναι μέλος του IRGC.

Τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έβαλαν επίσης στο στόχαστρο τη μυστική στρατιωτική βάση Παρτσίν στα περίχωρα της Τεχεράνης, πρόσθεσε το δημοσίευμα, επικαλούμενο τους αξιωματούχους, λέγοντας ότι ένα χτύπησε την τοποθεσία, ενώ άλλα καταρρίφθηκαν.

Επίσημα το Ιράν υποστηρίζει ότι στα ισραηλινά χτυπήματα επλήγησαν μόνο συστήματα ραντάρ.

«Χάρη στην προσπάθεια, την κατάλληλη στιγμή, της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, οι επιθέσεις προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές και μόνο ορισμένα συστήματα ραντάρ υπέστησαν ζημιά» σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Στο Ιράν η επόμενη κίνηση

Σε μπάλα κάθε περίπτωση η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ιράν με τους Αμερικανούς να μην κρύβουν όπως αναφέρει το CNNi ότι θέλουν να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση χωρίς όμως αυτό να είναι δεδομένο.

O Τρίτα Πάρσι αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Quincy για την Υπεύθυνη Κρατική Επιχειρηματικότητα στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η υποβαθμισμένη απάντηση του Ιράν μπορεί να αντανακλά «περισσότερο την επιθυμία τους να αποκλιμακώσουν παρά μια πραγματική εκτίμηση της ζημίας που προκάλεσε το Ισραήλ στο Ιράν», όπως οι προσπάθειες του Ισραήλ να αποκρύψει τη ζημία που προκλήθηκε από την επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Ο Μπεχνάμ Βεν Ταλεμπλού, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών, που εδρεύει επίσης στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η υποβαθμισμένη απάντηση του Ιράν μπορεί να είναι «μια στρατηγική κίνηση για να σώσει τα προσχήματα και να κρατήσει το Ισραήλ υπό έλεγχο τουλάχιστον προς το παρόν».

Εσωτερική διαμάχη στο Ιράν

Οι σκληροπυρηνικοί στο ιρανικό κοινοβούλιο υποστηρίζουν ότι τα πλήγματα παραβίασαν τις κόκκινες γραμμές του Ιράν και απαιτούν μια απάντηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, κατά προτίμηση ενώ το Ισραήλ πολεμά σε δύο μέτωπα στο Λίβανο και τη Γάζα.

Τα πάντα θα κριθούν από τον τρόπο που η ιρανική πολιτική ελίτ θα ζυγίσει τις αντικρουόμενες πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πιέσεις.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν εκκλήσεις για την Επιχείρηση Υπόσχεση 3, μια αναφορά στην κωδική ονομασία που δόθηκε στις δύο πρώτες επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Αλλά το Ιράν γνωρίζει ότι μια άλλη επίθεση στο Ισραήλ θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση των πρόσφατα εγκατεστημένων αμερικανικών αμυντικών συστημάτων, και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Αμερική δεν θα συμμετέχει σε ένα νέο χτύπημα του Ισραήλ, φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά σε μια άμεση σύγκρουση Ιράν-ΗΠΑ.

Γιατί τελικά η κλιμάκωση θα είναι αναπόφευκτη
Οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν, ότι ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τους πολέμους του στη Γάζα και το Λίβανο η «κλιμάκωση με το Ιράν θα είναι αναπόφευκτη».

«Ενώ μπορεί να δούμε κάποια τακτική αποκλιμάκωση, η τροχιά παραμένει κλιμακούμενη», δήλωσε o Πάρσι, προσθέτοντας ότι «μια νέα ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν θα είναι μόνο θέμα χρόνου», με τον επόμενο γύρο να είναι πιθανότατα «πιο άγριος».

«Το Ιράν δεν θα αποτραπεί από την κλιμάκωση στο μέλλον, αν το κρίνει σκόπιμο, ούτε και το Ισραήλ», λέει Χ.Α Χέλγιερ μελετητής στο Carnegie Endowment for International Peace και στο Royal United Services Institute for Defense and Security Studies στο Λονδίνο, στο CNNi προσθέτοντας ότι η αποτροπή χρησιμοποιείται συχνά ως δικαιολογία από το επιτιθέμενο κράτος, αλλά οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερη περιφερειακή αστάθεια.

«Δεν αποκλιμακώνεται μέσω της κλιμάκωσης», τόνισε, χαρακτηριστικά.

Πηγή: CNN.gr

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More