Friday, November 22, 2024
Home » Τι σημαίνει η εκλογή Τραμπ για Ουκρανία, Κίνα και Μέση Ανατολή

Τι σημαίνει η εκλογή Τραμπ για Ουκρανία, Κίνα και Μέση Ανατολή

0 comments

Η αγωνία Ζελένσκι για ενδεχόμενες υποχωρήσεις, οι υψηλοί δασμοί κατά της Κίνας και η άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις θα έχει πιθανόν πιο άμεσο αντίκτυπο στην Ουκρανία, όπου ο Ρεπουμπλικανός έχει υποσχεθεί να θέσει γρήγορα τέλος στον πόλεμο αναγκάζοντας το Κίεβο να κάνει υποχωρήσεις στους Ρώσους εισβολείς.

Advertisement

Ο 78χρονος μεγιστάνας εκτιμά πως «αυτός ο πόλεμος δεν έπρεπε ποτέ να έχει γίνει» και κομπάζει για την «πολύ καλή σχέση» του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον οποίο θα επιδιώξει αναμφίβολα να συναντήσει πρόσωπο με πρόσωπο, αφού αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

«Πιστεύω πως το πρώτο του βήμα θα είναι μία ενός είδους πολύ προσωπική διπλωματία, θεαματική, του τύπου ‘Βλαντίμιρ, ας μιλήσουμε. Μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα’», εκτιμά ο Λεόν Αρόν, από το American Enterprise Institute, ένα κέντρο ερευνών στην Ουάσινγκτον.

«Μέχρι πού θα φθάσει; Είναι δύσκολο να προβλεφθεί», προσθέτει ωστόσο, θεωρώντας ελάχιστα πιθανό ο Πούτιν να δεχθεί παραχωρήσεις στην Ουκρανία και ότι ο Τραμπ θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη το αμερικανικό Κογκρέσο που έχει λόγο στην εξωτερική πολιτική.

Ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε καταστήσει προτεραιότητα την ενίσχυση των συμμαχιών της μεγαλύτερης δύναμης στον κόσμο, οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους ιστορικούς συμμάχους τους θα μπορούσαν, και πάλι, να συναντήσουν εντάσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί κυρίως τους Ευρωπαίους ότι καταχρώνται την αμερικανική ομπρέλα και έχει θέσει υπό αμφισβήτηση το ΝΑΤΟ, ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Μετά την ανακοίνωση της νίκης του Τραμπ, πολλοί ξένοι ηγέτες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν ή ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έσπευσαν να τον συγχαρούν.

Αναμένεται επίσης να γίνει ευμενώς δεκτή από εθνικιστές ηγέτες όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συναντήσει πολλάκις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς και απολυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να του στείλει συγχαρητήρια για την εκλογή του.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τηνΚίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταφερθεί εναντίον του Πεκίνου, καθώς θεωρεί εχθρό τον ασιατικό γίγαντα.

Ωστόσο προέβαλε επίσης τις στενές σχέσεις του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και είναι οπαδός μιας «συναλλακτικής» προσέγγισης των διεθνών σχέσεων.

Η Κίνα δήλωσε πως ελπίζει σε μια «ειρηνική συνύπαρξη» με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος μπορεί να προκαλέσει επεισόδια στη Λατινική Αμερική, όπου σημαντικοί εταίροι των ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Κολομβία, έχουν αριστερούς προέδρους.

Μία από τις κυριότερες υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας –η μαζική απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς χαρτιά– κινδυνεύει ως εκ τούτου να σπείρει το χάος στην περιοχή εφόσον τεθεί σε εφαρμογή.

Αντίθετα με ένα πολυμερές όραμα για τον κόσμο, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υπέρμαχος του “Πρώτα η Αμερική”, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα.

Για τον Μπράιαν Φινουκέιν, ειδικό στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο International Crisis Group, κινδυνεύει να νιώσει ότι μπορεί να αισθανθεί ότι θα είναι πιο ελεύθερος σε σχέση με την πρώτη θητεία του.

«Ένας Τραμπ 2.0 θα είναι πολύ διαφορετικός. Δεν θα έχει καμία από αυτές τις προσωπικότητες που, πράγματι, έχουν βάλει φρένο στον Τραμπ σε μια δεδομένη στιγμή ή με έναν ορισμένο τρόπο, περιλαμβανομένου του Πενταγώνου», είπε.

Στη Μέση Ανατολή, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επαναβεβαιώσει την άνευ όρων υποστήριξή του στο Ισραήλ έχοντας στο φόντο να κάνει τα πάντα για την αντιμετώπιση του κοινού ιρανικού εχθρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ έχει δώσει στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου λευκή επιταγή στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και του Λιβάνου.

Ο Νετανιάχου χαιρέτισε «τη μεγαλύτερη επιστροφή στην Ιστορία», βλέποντας στην επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο «μια ισχυρή επαναδέσμευση στη μεγάλη συμμαχία» με το Ισραήλ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα αυξήσει επίσης την πίεση στην Τεχεράνη, καθώς ο ίδιος είχε προτρέψει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά την επίθεση με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου.

Κατά την πρώτη θητεία του, ο Τραμπ είχε μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Υποδέχθηκε πρόσφατα τον Νετανιάχου στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.

Ο πρώην πρόεδρος αναμένεται ακόμη να προτρέψει άλλες αραβικές χώρες να αναγνωρίσουν το Ισραήλ, μετά τις συμφωνίες του Αβραάμ το 2020, με τις οποίες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος.

Και θα καλλιεργήσει την ελπίδα, που είχε διαψευστεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν, για μια εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, που θα αντιπροσώπευε μεγάλη ανατροπή στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More