Monday, September 16, 2024
Home » Τι εκτιμά ειδικός για τα αίτια που έφεραν το ναυάγιο του Bayesian στο Παλέρμο

Τι εκτιμά ειδικός για τα αίτια που έφεραν το ναυάγιο του Bayesian στο Παλέρμο

0 comments

Σφοδρή κακοκαιρία και αμέλεια πληρώματος οδήγησαν στο ναυάγιο του Bayesian, εκτιμά ειδικός του χώρου – «Όταν θα γίνει η ανέλκυση του σκάφους τις επόμενες ημέρες θα μπορούν να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα»

Τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή αγκυροβόλησης και πιθανή αμέλεια από πλευράς πληρώματος είναι οι κύριες αιτίες πίσω από το ναυάγιο του ιστιοπλοϊκού Bayesian στη Σικελία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής του ομίλου ONDECK με έδρα την Αθήνα και ιδιοκτήτης σκαφών αναψυχήςΓεράσιμος Γερολυμάτος.

Advertisement

  • Ναυάγιο στο Παλέρμο: Εντοπίστηκε η σορός της Χάνα Λιντς – Ήταν η τελευταία αγνοούμενη
  • Ναυάγιο στο Παλέρμο: Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ξεκίνησαν οι ιταλικές Αρχές

Κληθείς να σχολιάσει τις συνθήκες του δυστυχήματος, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους ο Βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς και ακόμη έξι επιβαίνοντες, ο κ. Γερολυμάτος είπε πως κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να πει με ασφάλεια τι ακριβώς συνέβη.

«Όταν θα γίνει η ανέλκυση του σκάφους τις επόμενες ημέρες θα μπορούν να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα», σημείωσε, προσθέτοντας παράλληλα πως θεωρεί πολύ δύσκολο το πλήρωμα του σκάφους να μην είχε στα χέρια του προηγουμένως δελτίο καιρού για τις προσεχείς ημέρες, καθώς κατά κανόνα οι λιμενικές αρχές ενημερώνουν τακτικά για επιπλέον μέτρα ασφαλείας λόγω καιρικών συνθηκών.

Πρόσθεσε ότι όλα τα σκάφη, από τα μικρότερα έως τα μεγαλύτερα, έχουν κατασκευαστεί βάσει προδιαγραφών που τα καθιστούν «αβύθιστα», ωστόσο αυτό ισχύει μέχρι κάποιο επίπεδο σφοδρότητας καιρικών συνθηκών.

«Ένας ατυχής συνδυασμός κακοκαιρίας και μη πρόβλεψης από πλευράς πληρώματος φαίνεται πως οδήγησαν στην τραγωδία», επεσήμανε σχετικά, προσθέτοντας πως από τη στιγμή που θα είχαν στα χέρια τους δελτίο καιρού με ασφαλή πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες το σκάφος θα έπρεπε να απομακρυνθεί από την περιοχή και να αναζητήσει μια πιο προστατευμένη από τα καιρικά φαινόμενα τοποθεσία.

Ερωτηθείς σχετικά με το φαινόμενο του υδροστροβίλου, το οποίο φαίνεται πως έπληξε το μοιραίο σκάφος, ο κ. Γερολυμάτος είπε ότι δεν πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο για τη Μεσόγειο φαινόμενο, παρότι δεν παρουσιάζεται με την ίδια συχνότητα σε σχέση π.χ. με την Καραϊβική ή άλλες τροπικές τοποθεσίες, και πως οφείλεται στις μεγάλες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας μεταξύ στεριάς και θάλασσας.

«Δεν είναι βέβαιο γιατί έμεινε το σκάφος στη θέση του, ίσως το πλήρωμα υποτίμησε την ένταση του φαινομένου και θεώρησε ότι το σκάφος θα βγει αλώβητο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση τέλος αν θεωρείπιθανό το ενδεχόμενο ελλιπούς ενημέρωσης από πλευράς των λιμενικών αρχών, είπε ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος με ασφάλεια, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πλέον τα συστήματα ενημέρωσης και τα δελτία καιρού είναι υψηλής ακρίβειας, χρησιμοποιώντας τεχνολογίας αιχμής, ενώ σε όλα τα σκάφη τα συστήματα επικοινωνίας, εντοπισμού και έκτακτης ανάγκης είναι πλήρως αυτοματοποιημένα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More