Saturday, November 23, 2024
Home » Τι γνωρίζουμε για τον «μεγασεισμό» των 9,1 βαθμών που απειλεί την Ιαπωνία

Τι γνωρίζουμε για τον «μεγασεισμό» των 9,1 βαθμών που απειλεί την Ιαπωνία

0 comments

Ο σεισμός θα σήκωνε τσουνάμι ύψους έως 30 μέτρων και θα προκαλούσε πάνω από 300.000 θανάτους, εκτιμούν οι ιαπωνικές αρχές

Η Ιαπωνία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χειρότερη φυσική καταστροφή της σύγχρονης ιστορίας της αν επιβεβαιωθεί η πρωτοφανής προειδοποίηση των αρχών για «μεγασεισμό» μεγέθους άνω των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Advertisement

Ο μεγάλος σεισμός που προβλέπεται στην Τάφρο του Νανκάκι πιθανότατα θα οδηγούσε σε τσουνάμι και θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και οικονομική ζημιά άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, αρκετή για να επηρεάσει την οικονομία της Ιαπωνίας για διάστημα πολλών ετών.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισάντα αποφάσισε να ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσε η προειδοποίηση της Πέμπτης, η οποία ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά τον σεισμό των 7,1 βαθμών που ταρακούνησε το νησί Κιούσου, ευτυχώς χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Στην επαρχία Σιζουόκα που βρίσκεται στο κεντρικό νησί του Χονσού, τα σουπερμάρκετ έχουν ξεμείνει από εμφιαλωμένο νερό και άλλα προϊόντα καθώς οι κάτοικοι ετοιμάζονται για τα χειρότερα, ανέφερε το δίκτυο NHK.

Στις εικόνες που μετέδωσε εμφανίζεται μια αυτοσχέδια πινακίδα σε σουπερμάρκετ που λέει «Το εμφιαλωμένο νερό έχει εξαντληθεί μετά τις αναφορές για σεισμό στην Τάφρο του Νανκάι».

Τεκτονικές πλάκες

Η Τάφρος του Νανκάι είναι ένα μεγάλο σεισμικό ρήγμα μήκους 900 χιλιομέτρων εκεί όπου η τεκτονική πλάκα της Θάλασσας των Φιλιππίνων βυθίζεται κάτω από την πλάκα της Ευρασίας.

Η θέση της Ιαπωνίας κοντά σε όρια τεκτονικών πλακών είναι ο λόγος που η χώρα είναι μια από τις πλέον σεισμογόνες του κόσμου. Βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς», ένα τόξο υποθαλάσσιων τάφρων και ηφαιστείων που περιβάλλει τον Ειρηνικό.

Το 2011, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το τσουνάμι που προκάλεσε σεισμός των 9 βαθμών στη βορειοανατολική Ιαπωνία, όπου επλήγη και το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι.

Μέχρι σήμερα, η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου σεισμών στην Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εκτιμούσε ότι η πιθανότητα μεγασεισμού στην Τάφρο του Νανκάι τα επόμενα 30 χρόνια κυμαινόταν από 70 έως 80 τοις εκατό.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα υπήρχε περίπου μία πιθανότητα στις 1.000 να χτυπήσει ο Εγκέλαδος.

Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση στην οποία βασίστηκε η προειδοποίηση, η πιθανότητα ανέργεται πλέον σε μία περίπτωση ανά μερικές εκατοντάδες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επίκειται άμεσα σεισμός. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της επιτροπής εκτίμησης κινδύνου Ναόσι Χιράτα, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τόκιο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι κάτοικοι ευάλωτων περιοχών θα πρέπει να ενημερωθούν για τα σχέδια εκκένωσης και να παραμείνουν σε εγρήγορση για μια εβδομάδα.

Λόγω του κινδύνου, οι υπερταχείες της σιδηροδρομικής εταιρείας JR Tokai θα κινούνται με μικρότερες ταχύτητες σε ορισμένες περιοχές, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού, JERA, εξετάζει τις διαδικασίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Στην επαρχία Ουακαγιάμα, η παράκτια πόλη Σιραχάμα έκλεισε τις παραλίες της για μια εβδομάδα.

Τσουνάμι

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο μεγασεισμός θα απειλούσε μια μεγάλη περιοχή της Ιαπωνίας, από την επαρχία Σιζουόκα στα κεντρικά –περίπου 150 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο- μέχρι το Μιγιαζάκι στα νοτιοδυτικά.

Τσουνάμι ύψους μέχρι 30 μέτρων θα έφτανε μέσα σε λίγα λεπτά στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό, ανάλογα με το επίκεντρο.

Αν συνεκτιμηθούν οι πυρκαγιές και οι κατολισθήσεις που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τη δόνηση, η καταστροφή θα μπορούσε να προκαλέσει 323.000 θανάτους, να ισοπεδώσει 2,38 εκατομμύρια κτήρια και να εκτοπίσει σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η οικονομική ζημιά θα μπορούσε να φτάσει τα 220 τρισ. γιεν (1,5 τρισ. δολάρια), περισσότερο από το ένα τρίτο του ιαπωνικού ΑΕΠ.

Ο τελευταίος σεισμός στην Τάφρο Νανκάι συνέβη το 1946, όταν 1.330 άνθρωποι σκοτώθηκαν από δόνηση των 8 βαθμών και τσουνάμι ύψους 6,9 μέτρων.

Το μέγεθος των σεισμών εξαρτάται από το μήκος του ρήγματος που επηρεάζεται. Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ συνέβη στις 22 Μαΐου 1960 στη Χιλή. Διέρρηξε ρήγμα σε μήκος 1.600 χιλιομέτρων και είχε μέγεθος 9,5 βαθμών.

Πηγή: in.gr

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More