Η ΔΟΕ υπερασπίζεται την απόφασή της να αγωνιστούν οι δύο intersex αθλήτριες πυγμαχίας – Ποιος ήταν ο λόγος που αποφάσισε η Ιταλίδα να ρίξει… λευκή πετσέτα – Χαμός στα social media
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει σε δύο γυναίκες πυγμάχους, που έχουν χρωμοσώματα ανδρών (intersex) αλλά βιολογικά είναι γυναίκες, να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Η Ιμάν Κελίφ από την Αλγερία και η Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν, έχουν μπει στο στόχαστρο και κατηγορούνται ότι είναι τρανσέξουαλ -αν και όλη τους τη ζωή αγωνίζονται ως γυναίκες- επειδή είχαν αποβληθεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας το 2023, έχοντας αποτύχει να περάσουν το τεστ εγκυρότητας φύλου (σσ. λόγω αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης).
Advertisement
Η Ιμάν Κελίφ παιζει το Σάββατο στις 18:22 με την Άνα Λούκα Χαμόρι από την Ουγγαρία στα προημιτελικά της κατηγορίας των 66 κιλών γυναικών, ενώ η Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν αντιμετωπίζει σήμερα (16:30) τη Σιτόρα Τουρντιμπέκοβα από το Ουζμπεκιστάν για την φάση των 16 στην κατηγορία των 57 κιλών γυναικών.
Οι αντιδράσεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας χθες όταν η Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι αποχώρησε με κλάματα από το παιχνίδι με την Ιμάν Κελίφ από την Αλγερία 46 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό της στο ρινγκ για την φάση των «16» του ολυμπιακού τουρνουά πυγμαχίας στην κατηγορία των 66 κιλών στις γυναίκες.
Η Ιταλίδα πυγμάχος μπορεί να άντεξε το πρώτο χτύπημα στο σώμα, αλλά η γροθιά που δέχθηκε στο πρόσωπο της την ανάγκασε να γυρίσει στον πάγκο της και να ζητήσει από τον προπονητή της να αποχωρήσει. «Δάσκαλε με πόνεσε τόσο πολύ, που δεν θέλω να συνεχίσω…» φέρεται να είπε στον προπονητή της σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ. Ο προπονητής της δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς και μετά από λίγο ο διαιτητής σήκωσε το χέρι της Κελίφ αναδεικνύοντάς την νικήτρια.
«Ήταν η πιο δυνατή γροθιά που έχω δεχθεί», ήταν το σχόλιο της Καρίνι η οποία μετά το χτύπημα που δέχθηκε αποφάσισε να σταματήσει.
«Θα μπορούσε να είναι το ματς της ζωής μου, αλλά εκείνη τη στιγμή έπρεπε να προστατέψω και τη ζωή μου. Δεν φοβόμουν, δεν φοβάμαι το ρινγκ ή να χτυπηθώ. Έχω αγωνιστεί πολύ συχνά για την εθνική ομάδα. Προπονούμαι με τον αδερφό μου. Πάντα πάλευα ενάντια σε άντρες, αλλά ένιωσα πάρα πολύ πόνο σήμερα», ανέφερε η Ιταλίδα πυγμάχος.
Από την πλευρά της η νικήτρια Ιμάν Κελίφ περνώντας μπροστά από τους εκπροσώπους του Τύπου, είπε ότι είναι «η εκλεκτή του Θεού για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο» κι ότι «θα νικήσει όποιον χρειαστεί» για να τα καταφέρει.
Ποιος ήταν ο λόγος της απόφασής της Καρίνι
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ η δυνατή γροθιά στο πρόσωπο της Καρίνι μπορεί να ήταν η αφορμή για να διακόψει τον αγώνα, όμως ο λόγος που…έριξε λευκή πετσέτα ήταν οι έντονες αντιρρήσεις, τις οποίες είχε εκφράσει η ιταλική αποστολή και η ίδια η Ιταλίδα πυγμάχος για τη συμμετοχή της Ιμάν Κελίφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Η Ιμάν Κέλιφ έχει κάνει αλλαγή φύλου. Το περασμένο έτος είχε αποκλειστεί από την παγκόσμια ομοσπονδία για τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά τα αποτελέσματα των τεστ που είχε κάνει. Ένα από τα τεστ αυτά, το οποίο αποκαλείται «sex test», μετρά τις ορμόνες του αθλητή, ή της αθλήτριας, όπως τεστοστερόνη, και ένας από τους λόγους που αυτός γίνεται είναι για τις αθλήτριες που έχουν κάνει αλλαγή φύλου.
Όπως ισχυρίστηκε ηΔιεθνής Ένωση Πυγμαχίας (IBA), οι εξετάσεις χρωμοσωμάτων των πυγμάχων έδειξαν χρωμοσώματα ΧΥ, τα οποία είναι τα ανδρικά, αντί για τα ΧΧ των γυναικών. Η IBA έχει θέσει αυστηρά όρια για τους αθλητές και ειδικά για τις αθλήτριες σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης που συνδέεται με τους άνδρες αν και ανιχνεύεται και στις γυναίκες σε χαμηλότερα επίπεδα.
Σε αυτό η Κελίφ είχε κοπεί έχοντας δώσει αποτελέσματα τα οποία ήταν αρκετά ανεβασμένα, από τα ιατρικά αποδεκτά για τις γυναίκες πυγμάχους, καθώς τα επίπεδα της τεστοστερόνης βρίσκονταν σε επίπεδα των ανδρών πυγμάχων.
Η ιταλική αποστολή είχε εκφράσει την αντίρρησή της για το γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων είχε δώσει το ΟΚ στην Κελίφ να αγωνιστεί, κάτι που όμως είχε γίνει προφανώς με την Κελίφ να περνάει από τις απαιτούμενες εξετάσεις.
ΗΟλυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας πριν τον αγώνα είχε επιτεθεί στην Ιταλική Επιτροπή κάνοντας λόγο για προσβλητική επίθεση προς την αθλήτρια της. Μάλιστα σε αυτή είχε επισημάνει ότι η Κελίφ είχε περάσει από τα τεστ τα οποία απαιτούνται με απόλυτη επιτυχία και έτσι μπορεί να συμμετέχει κανονικά στους αγώνες.
H Κέλιφ και η Λιν είναι δύο φορές Ολυμπιονίκες και αγωνίστηκαν κανονικά στους Αγώνες του Τόκιο. Η Λιν ήταν ερασιτέχνης πυγμάχος σε επίπεδο ελίτ για μια δεκαετία και η Κελίφ για έξι χρόνια. Τους επετράπη να αγωνιστούν στο Παρίσι από την ειδική ομάδα της ΔΟΕ, η οποία έχει διοργανώσει τα δύο τελευταία ολυμπιακά τουρνουά πυγμαχίας.
Η Ολυμπιακή πυγμαχία έφτασε στην ισότητα των φύλων για πρώτη φορά φέτος, με 124 άνδρες και 124 γυναίκες να αγωνίζονται στο Παρίσι.
Η θέση της ΔΟΕ
Η ΔΟΕ υπερασπίζεται την απόφασή της να επιτρέψει τη συμμετοχή των γυναικών, ενώ επικρίνει την απόφαση της IBA να τις αποκλείσει, λέγοντας ότι ελήφθη πρακτικά χωρίς την έγκριση των διοικητικών οργάνων.
Εξηγεί ακόμη ότι «έχουμε δει σε δημοσιεύματα παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με δύο αθλήτριες» και καταλήγει λέγοντας ότι «η σημερινή επιθετικότητα εναντίον των δύο αθλητριών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμιά σωστή διαδικασία».
«Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις. Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής στη διοργάνωση, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς που έχει θεσπίσει η Μονάδα Πυγμαχίας Παρίσι 2024 (PBU). Όπως και στους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους» αναφέρει και προσθέτει πως «οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA) και των τουρνουά που είναι εγκεκριμένα από την IBA. Οι δύο αυτές αθλήτριες έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία δέουσα διαδικασία».
Η απάντηση των Αλγερινών και η παρέμβαση της Μελόνι
Η αλγερινή αντιπροσωπεία βλέποντας τις διαμαρτυρίες να παίρνουν διαστάσεις έβγαλε ανακοίνωσε μέσω της οποίας κατήγγειλε «…με τον πιο έντονο τρόπο τις επιζήμιες και ανήθικες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον της επιφανούς αθλήτριάς μας, Ιμάνε Κελίφ, από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης, με ψέματα που θεωρούμε εντελώς άδικα».
Ωστόσο θέση στο όλο θέμα πήρε και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι η οποία από χθες το βράδυ είναι στη Γαλλία προκειμένου να δει από κοντά τις προσπάθειες των Ιταλών αθλητών και αθλητριών…
Φτάνοντας στο Casa Italia (το Σπίτι τις Ιταλίας στο Ολυμπιακό Χωριό) λίγα λεπτά μετά την απόσυρση της Καρίνι η Μελόνι δεν άφησε την ευκαιρία και εξαπέλυσε επίθεση κατά της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής…
«Δεν συμφωνώ με την επιλογή της ΔΟΕ και το έχουμε πει εδώ και αρκετά χρόνια. Όταν το 2021 η ΔΟΕ άλλαξε τους κανονισμούς για το θέμα αυτό, καταθέσαμε πρόταση για να επισημάνουμε τις συνέπειες που θα προκύψουν. Είναι γεγονός ότι με τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα του Αλγερινού αθλητή ο αγώνας εξ αρχής δεν φαίνεται δίκαιος. Θεωρώ ότι οι αθλητές με ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να επιτρέπεται να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών, όχι για να γίνει διάκριση σε βάρος κανενός, αλλά για να προστατευθεί το δικαίωμα των αθλητριών να αγωνίζονται με ίσους όρους», είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός και αποθέωσε την Καρίνι:
«Ευχαριστώ την Άντζελα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την κατάσταση. Το γεγονός ότι η αποσύρθηκε με θλίβει ακόμα περισσότερο. Χθες ήμουν ενθουσιασμένη όταν έγραψε ‘θα αγωνιστώ’ γιατί η αφοσίωση και ο χαρακτήρας μετράνε και σε αυτά τα πράγματα, αλλά μετράει και το να αγωνίζεσαι με ίσους όρους. Κι όπως το βλέπω εγώ, αυτός δεν ήταν ένας αγώνας με ίσους όρους»..
Ξέρω ότι δεν θα τα παρατήσεις, Άντζελα, και ξέρω ότι μια μέρα θα κερδίσεις με κόπο και ιδρώτα αυτό που σου αξίζει. Σε έναν επιτέλους δίκαιο διαγωνισμό», έγραψε στο Χ η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Αντιδράσεις στο Twitter
Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την αποχώρηση της Άντζελα Καρίνι από το ρινγκ. Η Ράιλι Γκέινς πρώην κολυμβήτρια του Τενεσί, με ανάρτηση της στο Χ στήριξε την Ιταλίδα πυγμάχο λέγοντάς ότι «Οι άνδρες δεν έχουν θέση στα γυναικεία αθλήματα». Ο Ίλον Μάσκ το ξανανέβασε δηλώνοντας την απόλυτη συμφωνία του.
Αμέσως μετά τον αγώνα το Twitter κατακλύστηκε με μηνύματα υπέρ της Ιταλίδας πυγμάχου. Στο hashtag #IstandWithAngelaCarini (Είμαι στο πλευρό της Άντζελα Καρίνι) δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στην αθλήτρια.
Ένας από τους πολλούς, ο Έλον Μασκ που σχολίασε με ένα «Απολύτως» το tweet Αμερικανίδας κολυμβήτριας που έλεγε ότι οι «άνδρες δεν έχουν θέση στα γυναικεία σπορ».
Επιπλέον, πολλοί κατήγγειλαν την απόφαση της ΔΟΕ να αγωνιστεί και με την Αλγερινή αθλήτρια. «Είναι κοροϊδία», σχολίαζαν άλλοι χρήστες ενώ μιλούσαν για «κλοπή του αγώνα» σε βάρος της Καρίνι.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Πηγή: Cyprus Times