Home » Στο στρατό οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Στο στρατό οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

0 comment

Στο στρατό οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Σε μια απόφαση που ενδεχομένως να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερους τριγμούς στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε χθες ότι οι υπερορθόδοξοι Ισραηλινοί πρέπει να κληθούν στον στρατό και ότι οι θρησκευτικές σχολές δεν πρέπει να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση εάν οι μαθητές τους δεν καταταγούν.

Η απόφαση της διευρυμένης επιτροπής των εννέα δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου τουΙσραήλ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρόεδρο Uzi Vogelman, ανέφερε ότι «εν μέσω ενός εξαντλητικού πολέμου, το βάρος της ανισότητας είναι πιο σκληρό από ποτέ και απαιτεί λύση».

Οι δικαστές δήλωσαν ακόμη πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να διακρίνει σαφώς μεταξύ των φοιτητών των θρησκευτικών σχολών και άλλων υποψηφίων για στρατιωτική θητεία. Συνεπώς, το κράτος δεν έχει την εξουσία να διατάζει ευρεία απαλλαγή από τη στράτευση και ότι πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με το νόμο, ενισχύοντας την άμυνα της χώρας.

Οι ευρείες εξαιρέσεις από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για υπερορθόδοξους εβραίους δημιούργησαν μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίουένα βαθύ χάσμα στο Ισραήλ και προκαλέσαν προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το πώς θα χειριστεί το θέμα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα αποβεί καθοριστικό για το μέλλον της κυβέρνησής του, αφού από τη μια στηρίζεται στους ακραίους που είναι υπέρ της απαλλαγής για τους υπερορθόδοξους φοιτητές και από την άλλη δεν μπορεί να αγνοήσει την δικαστική απόφαση.

Τα υπερορθόδοξα κόμματα που συμμετέχουν στη θρησκευτικό-εθνικιστική κυβέρνηση δεν σηκώνουν κουβέντα για το θέμα. Απειλούν ακόμη και να τη ρίξουν, σε περίπτωση ριζικών αλλαγών στην από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Haaretz

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise