Monday, December 23, 2024
Home » Στην Ουκρανία συνεχίζεται ο πόλεμος φθοράς και κόπωσης Μόσχας-Κίεβου

Στην Ουκρανία συνεχίζεται ο πόλεμος φθοράς και κόπωσης Μόσχας-Κίεβου

0 comments

Η προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να περιορίσει την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, έστρεψε το ενδιαφέρον μακριά από την Ουκρανία

Του Μανώλη Καλατζή

Ενώ το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που διενήργησε το Ιράν, στην Ουκρανία η κατάσταση δεν εγκυμονεί λιγότερους κινδύνους για την σταθερότητα στην Ευρώπη αλλά και τη παγκόσμια ισορροπία. Όλα αυτά βεβαίως με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο με αβέβαιο αποτέλεσμα το οποίο μόνο αδιάφορο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Advertisement

Ενδεχόμενη εκλογή ου Ντόναλτ Τραμπ μπορεί να μην αλλάξει πολλά στη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν, Χεζμπολάχ, Χαμάς, Χούθι, είναι όμως σίγουρο πως θα επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, λόγω της προσωπικής σχέσης Τραμπ – Πούτιν.

Είναι προφανές ότι σε αυτό το πολεμικό μέτωπο η κατάσταση παραμένει ρευστή χωρίς σημαντικά εδαφικά κέρδη ή απώλειες για τις δύο πλευρές.

Αυτό που με βεβαιότητα μπορεί να διαβλέψει όποιος παρακολουθεί αυτόν τον πόλεμο που σε λίγους μήνες θα συμπληρώσει τρία χρόνια, είναι ότι τόσο η Μόσχα, όσο και το Κίεβο, δείχνουν σημάδια εξάντλησης και κόπωσης.

Οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικό και για τις δύο πλευρές είναι πολύ μεγάλες.

Το Κίεβο, αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη προσωπικού (κυρίως ανδρών) για να τροφοδοτήσει τα στρατεύματα στη πρώτη γραμμή, ενώ οι περιορισμοί στη χρήση όπλων μακρού βεληνεκούς δεν επιτρέπουν την εξουδετέρωση ρωσικών βάσεων από τις οποίες διενεργούνται επιθέσεις στο ουκρανικό έδαφος.

Από την άλλη η Ρωσία, δεν έχει επιτύχει εδώ και τρία χρόνια κανέναν από τους στρατηγικούς της στόχους, αφού ακόμα και οι ουκρανικές επαρχίες που ανακοίνωσε πως προσάρτησε, παραμένουν σε μεγάλο μέρος τους στην έλεγχο του Κίεβου. Πέραν αυτού από τον Αύγουστο, οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την κατάληψη ρωσικών εδαφών από το ουκρανικό στρατό στην περιοχή Κουρσκ.

Υπάρχει δρόμος ακόμα

Οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν για τρίτο μήνα σε ρωσικό έδαφος ελέγχοντας περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πολλούς οικισμούς στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Το ότι οι γραμμές, από τον Αύγουστο παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτες, αποτελεί ένδειξη της αδυναμίας της Μόσχας να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα δικά της εδάφη αλλά και να προχωρήσει περαιτέρω στο ουκρανικό έδαφος.

Παρά το ότι σε κάποιους δημιουργήθηκε η εικόνα της ρωσικής ανίκητης πολεμικής μηχανής, αυτή η εικόνα, έχει καταρρεύσει επί τους εδάφους. Η προσπάθεια του Πούτιν να κατακτήσει ουκρανικά εδάφη, άφησε χωρίς επαρκή προστασία τα ρωσικά εδάφη, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις όταν μπήκαν στην περιφέρεια Κουρσκ τον περασμένο Αύγουστο είχαν να αντιμετωπίσουν νεαρούς και άπειρους στρατιώτες οι οποίοι είχαν ελλιπή εξοπλισμό και παραδίδονταν χωρίς αντίσταση.

Από την άλλη και η Ουκρανία, δεν πέτυχε κάποιον ιδιαίτερο στόχο, διαθέτοντας δυνάμεις για να ελέγξουν το ρωσικό έδαφος που κατέλαβαν. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι πίστευε πως θα ανάγκαζε τον Πούτιν να μεταφέρει δυνάμεις από την Ουκρανία προς το Κουρσκ, κάτι που δεν συνέβη. Αντίθετα, ο ρωσικός στρατός διατήρησε τις δυνάμεις του στην ανατολική Ουκρανία κάνοντας μικρή πρόοδο.

Πάντως η αδυναμία υπεράσπισης του Κουρσκ από τη Μόσχα είναι ενδεικτική της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στον ρωσικό στρατό. Η προσπάθεια που έγινε με την γενναία αύξηση των επιδομάτων που δίνονται σε νεοσύλλεκτους Ρώσους δεν φαίνεται να αποδίδει.

Σύμφωνα με το ερευνητικό ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Vyorstka, οι περισσότεροι εξ αυτών που πείστηκαν να καταταχθούν είναι μεγάλης ηλικίας και σε κακή φυσική κατάσταση. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ανέβηκε από τα 40 στα 50 και αυτό προβληματίζει τη Μόσχα.

Ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αξιοποίηση εκπαιδευμένων στρατιωτών, είναι ότι για να αναπληρωθούν απώλειες στην Ουκρανία, ναύτες από το μοναδικό αεροπλανοφόρο της, το Admiral Kuznetsov, αποσύρθηκαν από το πολεμικό ναυτικό και αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία ως πεζικό. Παράλληλα, η Δούμα προωθεί νομοθεσία, η οποία θα δίνει την επιλογή σε άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, είτε να πάνε ως στρατιώτες στην Ουκρανία είτε να καταλήξουν στην φυλακή.

Ήδη δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι κατάδικοι έχουν ήδη αποφυλακιστεί για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί πάλι επεδίωξαν ενίσχυση των στρατευμάτων τους με την σύλληψη μεγάλου αριθμούς Ρώσων στην περιφέρεια Κουρσκ, ώστε να τους ανταλλάξουν με δικούς αιχμάλωτους.

Ο Πούτιν γνωρίζει

Η προσπάθεια του Κρεμλίνου να υποβαθμίσει την, για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο κατοχή ρωσικού εδάφους, καταδεικνύει την γνώση της κακής κατάστασης του στρατού της. Ο Πούτιν που συνήθως αντιδρά άμεσα και δυναμικά, δείχνει αδυναμία να πείσει ότι θα τελειώσει σύντομα με την ουκρανική παρουσία στην περιφέρεια Κουρσκ.

Οι απειλές. περιορίζονται σε προειδοποιήσεις για χρήση πυρηνικών και κίνδυνο έναρξης Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά επί της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα που να αποκαθιστά το κύρος της Μόσχας. Ακόμα και τα ρωσικά ΜΜΕ έχουν υποβαθμίσει τη σημασία της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, καθώς οτιδήποτε άλλο θα ισοδυναμούσε με κλείσιμο τους, όπως συνέβη σχεδόν με όλα τα ΜΜΕ που τόλμησαν να κριτικάρουν επιλογές του Πούτιν.

Θα ήταν ωστόσο λάθος να πιστέψει κάποιος ότι οι δυνατότητες της Ρωσία έχουν εξαντληθεί. Μπορεί με σχετική ευκολία να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό αλλά κάτι τέτοιο θα είχε κόστος και θα προκαλούσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πολλοί νεαροί Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους, αναζητώντας ασφάλεια σε γειτονικές χώρες στις οποίες επιτρέπεται ακόμα να ταξιδέψουν. Πολλοί ήδη βρίσκονται στη Γεωργία και την Αρμενία.

Πόλεμος φθοράς

Αυτό που συμβαίνει για δύο τουλάχιστον χρόνια στην Ουκρανία είναι ένα πόλεμος φθοράς. Η Ρωσία, μη μπορώντας να ολοκληρώσει με ταχύτητα τα σχέδια της ελπίζει πως θα εξαντλήσει την Ουκρανία σε τέτοιο βαθμό που ο Κίεβο θα αναγκαστεί να συνθηκολογήσει, υπογράφοντας την παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο περασμένος Σεπτέμβριος, ήταν ο πιο αιματηρός μήνας του πολέμου για τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, τα οποία κατέλαβαν μόνο περιορισμένης έκτασης εδάφη. Το τίμημα ήταν μεγάλο και για την Ουκρανία, η οποία έχει λιγότερες δυνατότητες αναπλήρωσης του ανθρώπινου δυναμικού της. Ίσως αυτό να ανάγκασε το Κίεβο στείλει στρατεύματα στην περιφέρεια του Κουρσκ, ώστε να μην επιτρέψει στη Ρωσία τον αργό πόλεμο φθοράς που λόγω αριθμητικής θα οδηγούσε σε ήττα των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο χρόνος θα δείξει

Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι από τα επιχειρήματα υπέρ της ουκρανικής επιχείρησης Κουρσκ. Πολλοί θεωρούν ότι ήταν μια απερίσκεπτη ενέργεια και γκάφα, που αποδυνάμωσε την άμυνα της Ουκρανίας σε μια κρίσιμη στιγμή. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση πέτυχε να αμφισβητήσει το μέχρι τον Αύγουστο αφήγημα της αναπόφευκτης ρωσικής νίκης. Το κρίσιμο είναι ότι η ουκρανική παρουσία στην περιοχή Κούρσκ της Ρωσίας έδειξε επίσης ότι ήταν υπερεκτιμημένες οι δυνατότητες του στρατού του Πούτιν και είναι πολύ πιο ευάλωτος από ό,τι ήθελε να πιστέψει ακόμα και το ίδιο το Κρεμλίνο.

Το σωστό η το λάθος των δύο πλευρών, θα το δείξει μόνο ο χρόνος.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00