Με την Γερμανία να οδεύει σε εκλογές και την Γαλλία να αναμένει νέο πρωθυπουργό ή ακόμα και παραίτηση Μακρόν, οι δύο ατμομηχανές της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, απειλούν να συμπαρασύρουν την Ένωση
Η Γερμανία, παραδοσιακά η κύρια «ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας» με την Γαλλία να ακολουθεί, θα έχει την ασθενέστερηανάπτυξη από όλες τις βιομηχανικές χώρες το 2025, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Κάτι που δημιουργεί φόβο πως μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρη την Ευρώπη.
Advertisement
- Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ. Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής από Αριστερά και Λεπέν
- «Σεισμός» στη Γαλλία μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ – Ψάχνει πρωθυπουργό ο Μακρόν
Στις τελευταίες οικονομικές προοπτικές που δημοσιεύθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι προέβλεψε ότι οι Γερμανοί θα σημειώσουν ανάπτυξη μόλις 0,7% το επόμενο έτος.
Με αυτό το αποτέλεσμα, η χώρα θα έχει τις χειρότερες επιδόσεις από όλες τις βιομηχανικές χώρες. Συγκρίνοντας τις μεγάλες οικονομίες το 2024, η Γερμανία προβλέπεται να δει μηδενική ανάπτυξη ή ακόμα και ύφεση.
Η ευρωζώνη, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2024, πιστεύεται πως θα σημειώσει ανάπτυξη 1,3% το 2025. Μόνο το 2026 η Γερμανία αναμένεται να επιτύχει και πάλι ισχυρότερη ανάπτυξη, στο 1,2%, αλλά θα εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο αδύναμες χώρες της Ευρώπης. Με τις αγορές να μεταφράζονται κυρίως ως ψυχολογία, αυτές οι προβλέψεις μένει να φανούν στην πράξη.
Οι υψηλές τιμές της ενέργειας απειλούν την Γερμανία και τις βιομηχανίες της
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η χαμηλή παραγωγή είναι ο κύριος λόγος πίσω από τη συνεχιζόμενη ύφεση της χώρας. Στις 4 Δεκεμβρίου, ο αναλυτής του ΟΟΣΑ Ρόμπερτ Γκρούντκε δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt: «Αυτό οφείλεται κυρίως στην αδύναμη εξαγωγική ζήτηση από την Κίνα, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τη γερμανική βιομηχανία.
«Ο ανταγωνισμός από τα κινεζικά προϊόντα προκαλεί προβλήματα στους Γερμανούς κατασκευαστές, ιδίως στην αυτοκινητοβιομηχανία, σε άλλες αγορές πωλήσεων», πρόσθεσε ο Γκρούνκε. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να παραλύουν τη γερμανική οικονομία, με αποτέλεσμα η παραγωγή στις ενεργοβόρες βιομηχανίες να παραμένει σημαντικά κάτω από τα προ-ουκρανικού πολέμου επίπεδα.
Τα πράγματα χειροτερεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, ο οποίος έχει διαλυθεί και έχει καταστήσει ανέφικτη μια συμφωνία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, οδηγώντας σε αυξημένη αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Με την πολιτική αναταραχή να βαθαίνει την οικονομική αβεβαιότητα.
Η Γερμανία αντιμετωπίζει μειωμένη ζήτηση σε χάλυβα
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ συμβούλευσαν το Βερολίνο να καταργήσει οι επιβλαβείς για το περιβάλλον φοροαπαλλαγές και ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί μεταρρύθμιση του λεγόμενου «φρένου χρέους» της Γερμανίας, ώστε να αυξηθεί το περιθώριο για καθαρές επενδύσεις.
Την ίδια ημέρα με τη δημοσίευση των προοπτικών του ΟΟΣΑ, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας δημοσίευσε έκθεση σύμφωνα με την οποία οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία χάλυβα μειώθηκαν κατά 9,4% το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο.
Η υπηρεσία ανέφερε τις υψηλές τιμές της ενέργειας ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη βιομηχανία χάλυβα. Η απασχόληση αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στο εγγύς μέλλον, με ορισμένες εταιρείες να έχουν ήδη ανακοινώσει σημαντικές περικοπές, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.
Που τελειώνουν οι απειλές με πρόσχημα την οικονομία και που αρχίζει η πραγματικότητα στη Γαλλία;
Η Γαλλία κοιτάζει κατάματα την οικονομική κρίση μετά την ψηφοφορία των νομοθετών για την απομάκρυνση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ μετά από μόλις τρεις μήνες. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και ο αυξημένος αριθμός πτωχεύσεων κάνουν τους επενδυτές να μην εμπιστεύονται την γαλλική οικονομία.
Όταν ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε το σχέδιο μείωσης του δημοσίου ελλείμματος τον Οκτώβριο, αντιμετωπίστηκε ως «ρεαλιστικό σχέδιο». Από την δεξιά και την κεντροδεξιά. Καθώς η Αριστερά «έβλεπε» την καταστροφή του κοινωνικού κράτος. Την ώρα που η Ακροδεξιά με τον έμφυτο λαϊκισμό της ήξερε πως να χειριστεί την κατάσταση.
Οι νομοθέτες αντέδρασαν στην απόφαση σύνδεσης της ψηφοφορίας μέρους του προϋπολογισμού του 2025 με το άρθρο 49.3 του Συντάγματος. Το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από την Ελίζαμπεθ Μπερν. Το άρθρο αυτό λειτουργεί ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παρακάμπτει την Βουλή και ένα νομοσχέδιο αποσύρεται μονάχα με την πρόταση μοφής.
Όπως και εγένετο.
Πολιτικά ήταν μονόδρομος η επίκληση του 49.3, αλλά τα αντιλαϊκά μέτρα έχουν συνέπειες
Η κρίση που βιώνει η Γαλλία ήρθε σε εποχή μερικής σταθερότητας. Οι αγορές αντέδρασαν καλά στην λιτότητα και τις περικοπές του κοινωνικού κράτους. Με την διαφορά πως οι άνθρωποι βιοπορίζονται όλο και δυσκολότερα. Το γαλλικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1% φέτος, ενώ το ΑΕΠ της Γερμανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,2% ή να μείνει στο 0%.
Ο κορωνοϊός και οι (χρηματιστηριακές) τιμές τις ενέργειας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, κράτησαν την παραγωγή της Γαλλίας και της Γερμανίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι μισθοί δεν επιτρέπουν σε πλατιές μάζες ανθρώπων να καταναλώσουν και άρα να συντηρήσουν την οικονομία. Τα επιτόκια αυξήθηκαν, ο πληθωρισμός το ίδιο. Στον ορίζοντα δεν διαφαίνονταν «άσπρη μέρα».
Οι εταιρείες των δύο χωρών είτε αναβάλουν επενδύσεις, είτε τις ακυρώνουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κλείνουν τα εργοστάσιά τους στην Ευρώπη και τα μεταφέρουν στην Κίνα!
Μια έρευνα στα μέσα Νοεμβρίου από τη βρετανική εταιρεία συμβούλων Ernest & Young (EY) μεταξύ 200 αφεντικών διεθνών εταιρειών έδωσε παρόμοια αποτελέσματα: περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες είχαν μειώσει ή αναβάλει τα επενδυτικά τους σχέδια.
Ο αριθμός των πτωχεύσεων στη Γαλλία αγγίζει τα επίπεδα του 2008
Περίπου 65.000 εταιρείες αναμένεται να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης φέτος σε σύγκριση με 56.000 πέρυσι. Κάποιες «πληρώνουν» τα δάνεια που πήραν επί πανδημίας. Άλλες δεν έχουν περιθώριο να πάρουν δάνειο ώστε να επιβιώσουν, καθώς είναι πολύ υψηλά.
Ο Druon πιστεύει ότι η αύξηση οφείλεται μόνο εν μέρει σε ένα φαινόμενο προϊούσας πτώχευσης.
«Πολλές εταιρείες πρέπει τώρα να αποπληρώσουν δάνεια που χορήγησε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19, αλλά υπάρχουν και διαρθρωτικοί λόγοι, όπως η μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το γεγονός ότι υπάρχει λιγότερη ζήτηση για χώρους γραφείων, καθώς πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν τώρα να εργάζονται από το σπίτι», δήλωσε.
«Επιπλέον, τα επιτόκια στην κεφαλαιαγορά ήταν σχετικά υψηλά, γεγονός που καθιστά την επένδυση σε εταιρείες λιγότερο ελκυστική», πρόσθεσε.
Πόσο κοντά βρίσκεται η Γαλλία σε οικονομική κρίση;
Οι οικονομικοί παράγοντες δεν είναι τόσο ισχυροί ώστε να προκαλέσουν κρίση όσο η πολιτική κρίση. Η πολιτική κρίση όμως, δημιουργεί κρίση εμπιστοσύνης στις οικονομίες, ειδικά όταν οι αγορές λειτουργούν βάσει ψυχολογίας και η ψυχολογία χειραγωγείται. Αυτοί που θα είχαν συμφέρον από την ελαστική ή μειωμένη φορολόγηση των επιχειρήσεων, διακινούν πρώτοι τα σενάρια.
Ο στόχος είναι να ψηφιστεί ένας αντίστοιχος προύπολογισμός με του Μπαρνιέ, υπό τον φόβο της οικονομικής κατάρρευσης και να μην δωθεί «λάθος σήμα στις αγορές».
Ίσως να πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται οι ευρωπαϊκές χώρες, νέα επιδόματα, φορολόγηση όσων έχουν θησαυρίζει από την ακρίβεια και αυξήσεις μισθών, ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση και να σωθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.
Η λιτότητα έχει αποδειχθεί πως οδηγεί σε ύφεση. Οι Γερμανοί το αναγνωρίζουν πλέον και δημόσια πως οι δημοσιονομικοί κανόνες που τόσο επέμεναν στην αυστηρή τήρησή τους, πλέον έχουν αποδομηθεί. Οι ίδιοι είναι που φέρονται σύμφωνα με έρευνες καταναλωτών, πως τα φετινά χριστούγεννα θα είναι τα πιο λιτά της σύγχρονης ιστορίας τους.
Πηγή: in.gr
Πηγή: Cyprus Times