«Hasta la victoria siempre», υπόσχεται η Κυβέρνηση, «μέχρις εσχάτων», ορκίζεται η αντιπολίτευση.
Διεξάγονται σήμερα στη Βενεζουέλα οι προεδρικές εκλογές, σε ατμόσφαιρα πολύ μεγάλης έντασης, με κύριους υποψήφιους τον αρχηγό του κράτους Νικολάς Μαδούρο, που προειδοποιεί πως σε περίπτωση ήττας του επαπειλείται «λουτρό αίματος», και τον υποψήφιο της «αλλαγής» Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.
Advertisement
Περίπου 21 από τους 30 εκατ. κατοίκους της Βενεζουέλας που έχουν δικαίωμα ψήφου καλούνται να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα, με τα αποτελέσματα να αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι υποψήφιοι είναι δέκα, ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για αναμέτρηση ανάμεσα στον κ. Μαδούρο, 61 ετών, που διεκδικεί τρίτη εξαετή θητεία, και τον κ. Γκονσάλες Ουρούτια, διπλωμάτη 74 ετών, που αντικατέστησε εσπευμένα τη χαρισματική αρχηγό της δεξιάς αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αφού η τελευταία αποκλείστηκε από τη διαδικασία.
Ορισμένες δημοσκοπήσεις φέρουν την αντιπολίτευση να οδεύει σε θρίαμβο. Παρατηρητές αντιτείνουν πως θα δοθεί σκληρή μάχη. Βασιζόμενη σε δικούς της υπολογισμούς, η Κυβέρνηση δηλώνει σίγουρη για τη νίκη.
Πολιτικός κληρονόμος του Ούγο Τσάβες, του εκλιπόντα σοσιαλιστή πρώην αρχηγού του κράτους (εξελέγη το 1999, παρέμεινε πρόεδρος ως τον θάνατό του το 2013), ο Νικολάς Μαδούρο, που βασίζεται στον στρατό και κατηγορείται για αστυνομικού χαρακτήρα διωγμό της αντιπολίτευσης.
Οι σημερινές εκλογές «χωρίς αμφιβολία θα είναι η σημαντικότερη δημοκρατική έκφραση της βούλησης του λαού τα τελευταία χρόνια», είπε χθες ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια, καλώντας τους ψηφοφόρους «να πάνε στα εκλογικά τους τμήματα στο τέλος της ημέρας και να διαπιστώσουν ότι τα αποτελέσματα είναι καθαρά».
Δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται ήττα του Νικολάς Μαδούρο, δεν θα ξεπεράσει κατά διάφορα ινστιτούτα το 30%, ενώ πιστώνουν στην αντιπολίτευση από το 50 ως το 70%.
Η πετρελαιοπαραγωγική χώρα, για καιρό από τις πλουσιότερες της Λατινικής Αμερικής, έχει υποστεί αφαίμαξη, καθώς παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.
Επτά εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας εγκατέλειψαν τη χώρα. Η μεγάλη πλειοψηφία όσων παραμένουν ζει στη φτώχεια, τα συστήματα υγείας και παιδείας ζουν μαρασμό.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πηγή: Cyprus Times