Thursday, December 19, 2024
Home » Ρώσικη ρουλέτα για τους ενοίκους του Λευκού Οίκου και τους επίδοξους Προέδρους (pics)

Ρώσικη ρουλέτα για τους ενοίκους του Λευκού Οίκου και τους επίδοξους Προέδρους (pics)

0 comments

Δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών Αμερικανών Προέδρων και Υποψηφίων Προέδρων από τον Λίνκονλ μέχρι τον Τραμπ

Του Μανώλη Καλατζή

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλτ Τράμπ, προστίθεται σε έναν μακρύ κατάλογο γεγονότων πολιτικής βίας στις ΗΠΑ, κάποια εκ των οποίων καθόρισαν την ιστορία της χώρας, δημιουργώντας παράλληλα ένα σύννεφο θεωριών συνωμοσίας. Κάποιες από αυτές στις θεωρίες, συνεχίζουν να εμπλουτίζονται και ακόμα και όταν διαψεύδονται ανατροφοδοτούνται συνεχώς, με νέα «στοιχεία», τα οποία κάποιοι δήθεν έκρυψαν ή παραποίησαν για να μη γίνει γνωστή η αλήθεια.

Advertisement

Η δολοφονία με τα περισσότερα σενάρια συνωμοσίας, είναι αυτή του Προέδρου Τζον Φιτζέρλαντ Κένεντι, η οποία μέχρι σήμερα συνοδεύεται με χιλιάδες «μυστικά» και «απόρρητες» πληροφορίες για το ποιος τον σκότωσε, ποιοι τον ήθελαν νεκρό και αν τελικά ήταν θύμα εσωτερικής έριδας, τυχαίο γεγονός ή σχεδίου μια ξένης δύναμης.

ABRAHAM LINCOLN, 16ος Πρόεδρος και πρώτο θύμα

Ο Λίνκολν ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε, στις 14 Απριλίου 1865, από τον Τζον Γουίλκς Μπουθ. Εκείνη την ημέρα ο Λίνκολν είχε πάει στο θέατρο Φορντ στην Ουάσιγκτον, με τη σύζυγο του, για να παρακολουθήσουν την παράσταση της κωμωδίας «Our American Cousin» στο Θέατρο.

Βγαίνοντας από το θέατρο, δέχθηκε πυροβολισμό στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, αλλά συνέχισε να αναπνέει. Οι συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, δεν επέτρεπαν την ασφαλή μεταφορά του σε Νοσοκομείο, και έτσι μεταφέρθηκε σε ένα σπίτι στην περιοχή του θεάτρου ώστε να προσπαθήσουν οι γιατροί να σώσουν τη ζωή του. Οι προσπάθειες δεν απέδωσαν και ξεψύχησε την επόμενη ημέρα το πρωί.

Ως πιθανότερο κίνητρο του δράστη θεωρήθηκε το φυλετικό μίσος, καθώς ο Λίνκολν είχε ταχθεί υπέρ της χειραφέτησης των Αφροαμερικάνων. Ο Λίνκολν, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο Αμερικάνικος Εμφύλιος Πόλεμος, το 1863 είχε εκδώσει διάταγμα με το οποίο δινόταν ελευθερία στους μαύρους σκλάβους και έβαζε τέλος στη δουλεία εντός της Συνομοσπονδίας.

Ο δολοφόνος του Λίνκολν εντοπίστηκε μία μέρα μετά τον θάνατο του Προέδρου, κρυμμένος σε έναν αχυρώνα κοντά στο Μπόουλινγκ Γκριν της Βιρτζίνια και εκτελέστηκε επί τόπου.

Μετά τον θάνατο του Λίνκολν τον διαδέχθηκε για το υπόλοιπο της θητείας ο αντιπρόεδρος Άντριου Τζόνσον.

JAMES GARFIELD, 20ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Μετά την δολοφονία του Λίνκολν,ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ που έπεσε θύμα δολοφονίας ήταν ο Τζέιμς Γκάρφιλντ, στις 2 Ιουλίου 1881. Μόλις 6 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε σχεδιάσει ένα ταξίδι από την Ουάσιγκτον στη Νέα Αγγλία με τρένο. Ενώ περπατούσε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ουάσιγκτον δέχθηκε πυροβολισμό στο στήθος από τον Τσαρλς Γκιτό.

Ο Γκάρφιλντ δεν πέθανε αλλά οι γιατροί με τα μέσα της εποχής δεν μπορούσαν να βρουν τη σφαίρα για να την αφαιρέσουν. Ανατέθηκε στον εφευρέτη του τηλεφώνου το Γκράχαμ Μπελ, να κατασκευάσει ένα μηχάνημα με το οποίο θα μπορούσε να ανιχνευτεί το μέταλλο στο σώμα του Προέδρου. Το μηχάνημα δεν ήταν σε θέση να κάνει την δουλειά για την οποία φτιάχτηκε και έτσι ο Γκάρφιλντ παρέμεινε, νοσηλευόμενος στον Λευκό Οίκο για δύο περίπου μήνες. Τον Σεπτέμβριο του 1881 κρίθηκε πως θα ήταν ευεργετικό να μεταφερθεί σε περιοχή με καλύτερο κλίμα και μεταφέρθηκε στην ακτή του Νιου Τζέρσεϊ, όπου και άφησε τη τελευταία του πνοή.

Τον διαδέχθηκε ο αντιπρόεδρος Τσέστερ Άρθουρ.

Ο δολοφόνος Τσαρλς Γκιτό, μετά από δίκη βρέθηκε ένοχος και εκτελέστηκε με απαγχονισμό τον Ιούνιο του 1882.

Το κίνητρο του φόνου ήταν προσωπικό καθώς ο Γαλλοαμερικάνος Γκιτό, θεωρούσε πως ο Γκάρφιλντ θε έπρεπε να τον διορίσει πρέσβη στο Παρίσι ή τη Βιέννη, λόγω της στήριξης στην υποψηφιότητα του. Επειδή δεν είχε λάβει απάντηση στις επιστολές που είχε στείλει, αποφάσισε να δολοφονήσει για εκδίκηση τον Πρόεδρο.

WILLIAM McKINLEY, 25ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Μακ Κίνλεΐ, επίσης μόλις 6 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, για δεύτερη θητεία, έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης από τον 28χρονο αναρχικό Αμερικανοπολωνό Λέον Φρανκ Τσογκόζ.

Ο Μακ Κίνλεϊ μετά από μια ομιλία στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, στις 6 Ιουνίου 1901, χαιρετούσε τον κόσμο που περίμενε για να τον δει. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Τσολγκόζ, ο οποίος μόλις τον πλησίασε τον πυροβόλησε δύο φορές στο στήθος. Οι γιατροί κατάφεραν να αφαιρέσουν τις σφαίρες, αλλά οι πληγές του Μακ Κίνλεϊ, μολύνθηκαν και δεν υπήρχαν αντιβιοτικά για να αντιμετωπιστεί η μόλυνση που εξελίχθηκε σε γάγγραινα. Λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου 1901, ο Πρόεδρος πέθανε και τον διαδέχθηκε ο Αντιπρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ.

Ο δολοφόνος Λέον Φρανκ Τσογκόζ, κρίθηκε ένοχος στη δίκη και εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα στις 29 Οκτωβρίου 1901. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Σκότωσα τον Πρόεδρο γιατί ήταν εχθρός των καλών ανθρώπων, των καλών εργαζομένων ανθρώπων. Δεν λυπάμαι για το έγκλημα μου. Λυπάμαι που δεν μπορώ να δω τον πατέρα μου».

FRANKLIN D. ROOSEVELT, 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, υπήρξε στόχος απόπειρας δολοφονίας χωρίς όμως να τραυματιστεί. Στις 15 Φεβρουαρίου 1933, ενώ ήταν εκλελεγμένος Πρόεδρος και ανέμενε σε λίγες μέρες να αναλάβει τα καθήκοντα του μιλούσε σε υποστηρικτές του στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Ο Ρούσβελτ ήταν σε ανοικτό αυτοκίνητο μαζί με τον Δήμαρχο του Σικάγο Αντον Τσέρμακ.

Ο επίδοξος δολοφόνος του Ρούβελτ και δολοφόνος του Τσέρμακ, ήταν ένα Ιταλός εργάτης, ο Τσιουζέπε Ζανγκάρα, που είχε πολιτογραφηθεί Αμερικανός και σύμφωνα με μαρτυρίες είχε διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Είχε αγοράσει ένα πιστόλι και πήγε στη συγκέντρωση αλλά ήταν πολύ κοντός και δεν έβλεπε τον Ρούσβελτ. Ανέβηκε σε μια καρέκλα, στήριξε το χέρι του στον ώμο μιας γυναίκα που βρισκόταν μπροστά του και άρχισε να πυροβολεί. Οι σφαίρες δεν βρήκαν τον Ρούσβελτ αλλά τραυμάτισαν θανάσιμα τον Τσέρμακ ο οποίος εξέπνευσε 19 μέρες αργότερα. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν ακόμα 5 άτομα.

Ο Ζανγκάρα καταδικάστηκε σε θάνατο δηλώνοντας: «Έχω το όπλο στα χέρια μου. Σκοτώνω βασιλιάδες και προέδρους πρώτα και μετά όλους τους καπιταλιστές». Δεν άσκησε έφεση στην καταδίκη του και 10 ημέρες μετά οδηγήθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα για εκτέλεση. Δημιούργησε φασαρία γιατί δεν υπήρχαν κάμερες για να καταγράψουν την εκτέλεση και τα τελευταία του λόγια ήταν: «Viva l’ Italia! Αντίο σε όλους τους φτωχούς λαούς παντού! … Πατήστε το κουμπί! Εμπρός, πατήστε το κουμπί!»

HARRY S. TRUMAN, 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Το 1950 ο Λευκός Οίκος βρισκόταν υπό ανακαίνιση και για αυτό τον λόγο, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν διέμενε στο Blair House, απέναντι από την επίσημη προεδρική κατοικία. Την 1η Νοεμβρίου 1950, δύο Πορτορικάνοι, ο Όσκαρ Κολλάζο και ο Γκριζέλιο Τορεσόλλα, μέλη του εθνικιστικού κόμματος του Πουέρτο Ρίκο, επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Τρούμαν μέσα στο Blair House.

Από την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκε ο Τορεσόλλα και ένας αστυνομικός της φρουράς του Προέδρου.

Ο Τρούμαν δεν έπαθε απολύτως τίποτα.

Ο Κολλάζο συνελήφθη τραυματισμένος με μια σφαίρα στο στήθος. Είχε πει ότι δεν είχε τίποτα εναντίον του Τρούμαν αλλά η απόπειρα αφορούσε το σύστημα και με αυτό είχε διαφορές.

Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά ο Τρούμαν με προεδρική χάρη μετέτρεψε στην ποινή σε ισόβια και το 1979 ο Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ διέταξε την αποφυλάκιση του Κολλάζο και την επιστροφή του στο Πουέρτο Ρίκο. Ο Κολλάζο θεωρήθηκε ήρωας και παρασημοφορήθηκε μαζί με άλλα μέλη του εθνικιστικού κόμματος του Πουέρτο Ρίκο, από τον τότε Πρόεδρο της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Πέθανε στα 80 του από εγκεφαλικό επεισόδιο.

JOHN F. KENNEDY, 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Λίγοι δεν γνωρίζουν την δολοφονία του Τζον Κένεντι, καθώς έχουν γυριστεί άπειρες ταινίες και ντοκιμαντέρ, ενώ έχουν γραφτεί βιβλία και δημοσιευτεί έρευνες που καλύπτουν χιλιάδες σελίδες. Ο Τζον Κένεντι είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, στις 22 Νοεμβρίου 1963, ενώ βρισκόταν σε ανοικτό αυτοκίνητο, έχοντας δίπλα του την σύζυγο του Ζακλίν (Τζάκι). Το αυτοκίνητο διέσχιζε την Dealey Plaza στο κέντρο του Ντάλας και ο Όσβαλντ, παλιός πεζοναύτης, βρισκόταν στον έκτο όροφο αποθήκης βιβλίων.

Ο Κένεντι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Parkland Memorial, όπου πέθανε αμέσως μετά.

Ο Όσβαλντ διέφυγε από την περιοχή και ακολούθησε καταδίωξη για εντοπισμό του. Τον είχε εντοπίσει ένας αστυνομικός, ο οποίος πυροβολήθηκε και έχασε την ζωή του, ενώ ο Όσβαλντ κρύφτηκε σε έναν κινηματογράφο και εκεί συνελήφθη για τη δολοφονία του αστυνομικού. Αποδείχθηκε μετά την σύλληψη του ότι ήταν ο άνθρωπος που είχε πυροβολήσει τον Κένεντι. Δύο μέρες αργότερα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση δολοφονήθηκε μέσα στο αρχηγείο αστυνομίας του Ντάλας, από τον ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου Τζακ Τούμπι.

Τον Κένεντι διαδέχθηκε ο Αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον, ο οποίος ορκίστηκε μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One και είναι ο μόνος Πρόεδρος των ΗΠΑ που ορκίστηκε σε αεροπλάνο.

GERALD FORD, 38ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζέραλντ Φορντ, έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης δύο φορές μέσα σε λίγες εβδομάδες το 1975. Ωστόσο οι δράστες σε καμία από τις δύο απόπειρες δεν κατάφεραν να τον σκοτώσουν ή να τον τραυματίσουν

Στην πρώτη απόπειρα, στις 5 Σεπτεμβρίου 1975, ο Φόρντ βρισκόταν καθ’ οδόν για μια συνάντηση με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια στο Σακραμέντο. Μία οπαδός του κατάδικου ηγέτη αίρεσης και εγκληματία Τσαρλς Μάνσον, η Lynette Squeaky Fromme, προσπάθησε να πυροβολήσει τον Φορντ αλλά το όπλο της έπαθε εμπλοκή.Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε 34 χρόνια μετά, το 2009 με περιοριστικούς όρους.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1975, μόλις 17 μέρες από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας, ο Φορντ έγινε και πάλι στόχος.

Μια άλλη γυναίκα, η Sara Jane Moore, η οποία ήταν πληροφοριοδότης του FBI, πυροβόλησε κατά του Φορντ ενώ αυτός έβγαινε από ξενοδοχείο που διέμενε στο Σαν Φρανσίσκο. Το όπλο ήταν ελαττωματικό και έτσι η σφαίρα κατέληξε στον τοίχο πίσω από τον Φορντ μόλις λίγα εκατοστά από το κεφάλι του. Προσπάθησε να πυροβολήσει και δεύτερη φορά, αλλά ένας πρώην πεζοναύτης που βρισκόταν στην περιοχή, κατάφερε να της τραβήξει το χέρι και η σφαίρα κατέληξε στο σώμα ενός οδηγού ταξί, ο οποίος τραυματίστηκε αλλά επιβίωσε.

Η Moore καταδικάστηκε σε ισόβια και αποφυλακίστηκε το 2007, έχοντας εκτίσει 32 χρόνια στη φυλακή. Είχε δηλώσει το 2009 ότι το κίνητρό της ήταν να πυροδοτήσει μια βίαιη επανάσταση προκειμένου να φέρει την αλλαγή στην Αμερική. Το 2019 σε άλλη συνέντευξη ανέφερε πως είναι ευτυχής που απέτυχε να σκοτώσει τον Φορντ καθώς τότε ήταν τυφλωμένη από το πολιτικό πάθος.

Ο Τζέραλντ Φορντ έγινε Πρόεδρος χωρίς να έχει εκλεγεί στο αξίωμα, διαδεχόμενος τον Ρίτσαρντ Νίξον, που είχε παραιτηθεί για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Νωρίτερα είχε διαδεχθεί το Αντιπρόεδρο Σπίρο Αγκνιου ο οποίος επίσης είχε υποβάλλει παραίτηση. Έτσι από Γερουσιαστής έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ χωρίς εκλογές.

RONALD REAGAN, 40ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Ρόναλντ Ρήγκαν έφευγε από μια ομιλία στο ξενοδοχείο Washington Hilton Hotel στις 30 Μαρτίου 1981. Ενώ περπατούσε προς την αυτοκινητοπομπή συνοδευόμενος από την ασφάλεια του δέχθηκε πυροβολισμούς από τον Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στο πλήθος που ήθελε να χαιρετίσει τον Πρόεδρο. Ο Ρήγκαν τραυματίστηκε στο στήθος και στο χέρι. Υπέστη διάτρηση στον πνεύμονα και σοβαρή εσωτερική αιμορραγία. Σε καμία στιγμή δεν έχασε τις αισθήσεις και για αυτό τον λόγο δεν έγινε μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του στον Αντιπρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Κατά την απόπειρα κατά του Ρήγκαν, τραυματίστηκαν ακόμα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος τύπου του Προέδρου, Τζέιμς Μπρέιντι, ο οποίος έμεινε μερικώς παράλυτος.

Ο Χίνκλεϊ συνελήφθη και κλείστηκε σε ψυχιατρείο αφού οι εξειδικευμένες εξετάσεις κατέδειξαν παράνοια. Είχε δηλώσει ότι πυροβόλησε τον Ρήγκαν για να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ αντιγράφοντας μια σκηνή από τη ταινία Taxi Driver. Αφέθηκε ελεύθερος το 2022, καθώς θεωρήθηκε πως δεν αποτελούσε πλέον απειλή για τον εαυτό του ή για άλλους.

GEORGE W. BUSH, 43ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζορτζ Μπους συμμετείχε σε μια συγκέντρωση στην Τιφλίδα το 2005, συνοδευόμενος από τον τότε Πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Κάποιος από το πλήθος πέταξε μια χειροβομβίδα εναντίον τους αλλά τόσο ο Μπους όσο και ο Σαακασβίλι βρισκόντουσαν πίσω από αλεξίσφαιρο τζάμι. Η χειροβομβίδα ήταν τυλιγμένη σε κόκκινο ύφασμα και έπεσε σε μια απόσταση γύρω στα 20 μέτρα μακριά τους. Η χειροβομβίδα δεν εξερράγη, αφού δεν απελευθερώθηκε η περόνη και ουδείς τραυματίστηκε. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως την πέταξε για να πέσει στα κεφάλια της συζύγου του Μπους και της συζύγου του Σαακασβίλι και τα σφαιρίδια να περάσουν το αλεξίσφαιρο τζάμι. Ως λόγο ανέφερε την φιλοδυτική κατεύθυνση της Γεωργίας και το ότι θεωρούσε τη κυβέρνηση μαριονέττα των ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος ήταν φιλορώσος αρμενικής καταγωγής.

Η σύλληψη του ήταν επεισοδιακή, καθώς οι αρχές έφτασαν στα ίχνη του αξιοποιώντας φωτογραφικό υλικό. Όταν πήγαν να τον συλλάβουν στο σπίτι του στη Τιφλίδα πυροβόλησε και σκότωσε τον επικεφαλής της επιχείρησης και διέφυγε σε δάσος για να συλληφθεί τραυματισμένος αργότερα.Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης με προεδρική χάρη. Σε περίπτωση αποφυλάκισης του από τις φυλακές της Γεωργίας, θα εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

THEODORE ROOSEVELT, υποψήφιος Πρόεδρος (πρώην Πρόεδρος)

Ο Θεοντόρ Ρούσβελτ είχε γίνει Πρόεδρος μετά τη δολοφονία του πρώην Προέδρου Μακ Κίνλεΐ στις 6 Ιουνίου 1901. Μάλιστα είχε κάνει δύο θητείες και διεκδικούσε τρίτη. Το 1906 έγινε ο πρώτος Αμερικανός που πήρε το Νόμπελ Ειρήνης καθώς είχε συμβάλλει σημαντικά στη λήξη του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου. Στις 14 Οκτωβρίου 1912 ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος πυροβολήθηκε στο Μιλγουόκι, μπροστά από το ξενοδοχείο Gilpatrick. Τον πυροβόλησε ένας φύλακας σαλούν, ο Τζον Σρανκ, ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχική διαταραχή. Ο Σρανκ πίστευε πως συνομιλούσε με το φάντασμα του Προέδρου Μακ Κίνλεϊ που είχε δολοφονηθεί και πήρε εντολή να σκοτώσει τον Ρούσβελτ. Η σφαίρα από το όπλο του πέρασε μέσα από τα χαρτιά της ομιλίας του Ρούσβελτ, ψάχνοντας την δραστική ικανότητα της. Επρόκειτο για 50 σελίδες τις οποίες είχε διπλώσει και τις είχε βάλει στο εσωτερικό του σακακιού του. Η σφαίρα σταμάτησε στον θωρακικό μυ και δεν χτύπησε τον πνεύμονα. Ο Ρούσβελτ συγκράτησε το πλήθος και δεν επέτρεψε στους αστυνομικούς να ασκήσουν βία όταν συνελήφθη ο δράστης. Αρνήθηκε να πάει σε νοσοκομείο και εκφώνησε επί 90 λεπτά την ομιλία του, ενώ το αίμα πότιζε τα ρούχα του. Αργότερα κρίθηκε ότι θα ήταν επικίνδυνο να αφαιρεθεί η σφαίρα από το στήθος του και την κουβαλούσε μαζί του μέχρι τον θάνατο του, το 1919. Ο Τζον Σρανκ πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

ROBERT F. KENNEDY, υποψήφιος Πρόεδρος

Ο Ρόμπερτ Κένεντι επεδίωκε να εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Προεδρία του των ΗΠΑ, όταν δολοφονήθηκε στις 6 Ιουνίου 1968 σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες, λίγη ώρα μετά την ομιλία του για τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές στην Καλιφόρνια. Το πυροβόλησε ο 24χρονος Παλαιστίνιος Σιρχάν Σιρχάν, ως αντίδραση στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ κατά τον πόλεμο των 6 ημερών το 1967. Ρόμπερτ Κένεντι πέθανε 25 ώρες αργότερα.Ο Σιρχάν συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε, αν και η δολοφονία του, όπως και του αδελφού του Τζον Κένεντι πέντε χρόνια νωρίτερα, συνεχίζει να τροφοδοτεί θεωρίες συνωμοσίας, μέχρι σήμερα. Η αρχική καταδίκη του Σιρχάν σε θάνατο, μετατράπηκε σε ισόβια και παραμένει στη φυλακή μέχρι σήμερα, καθώς πέρυσι απορρίφθηκε η τελευταία αίτηση για αποφυλάκιση του.

GEORGE WALLACE, υποψήφιος Πρόεδρος

Ο Τζορτζ Γουάλας επεδίωκε να εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Προεδρια των ΗΠΑ όταν πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια εκστρατείας του στο Μέριλαντ το 1972. Η απόπειρα εναντίον του τον άφησε ημιπληγικό μέχρι τον θάνατο του το 1998. Είχε τραυματιστεί στη κοιλιά και στο στήθος ενώ μία σφαίρα έπληξε την σπονδυλική του στήλη.

Ο Γουάλας, ήταν ο μακροβιότερος κυβερνήτης της Αλαμπάμα και ήταν γνωστός για τις ακραία διχαστικές απόψεις του, τις οποίες ωστόσο αργότερα αποκήρυξε. Είχε ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού λευκών και μαύρων, καθώς θεωρούσε τους μαύρους φυλετικά κατώτερους.

Ο επίδοξος δολοφόνος του, Άρθουρ Μπρέμερ, είχε δηλώσει πως σκοπός της απόπειρας ήταν να αποκτήσει φήμη και να γίνει γνωστός και δεν είχε πολιτικό κίνητρο, αφού δεν τον απασχολούσε η πολιτική.Καταδικάστηκε στις 4 Αυγούστου 1972, σε 63 χρόνια φυλάκιση, η οποία αργότερα μειώθηκε σε 53 χρόνια. Ο Μπρέμερ εξέτισε 35 χρόνια φυλάκισης και αφέθηκε ελεύθερος με όρους στις 9 Νοεμβρίου 2007.

Πηγές: Wikipedia, Politico, New York Times, Washington Post

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00