Thursday, December 19, 2024
Home » Πως η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία επηράζει την Ευρώπη. «Αλυσιδωτές οι συνέπειες»

Πως η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία επηράζει την Ευρώπη. «Αλυσιδωτές οι συνέπειες»

0 comments

Αλυσιδωτές οι συνέπειες για Ευρώπη από πολιτική αστάθεια Γαλλίας – Οι λόγοι της έγκρισης της πρότασης μομφής – Τα επόμενα βήματα Μακρόν – Τι εκτιμά ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου

Η πολιτική κρίση που ξέσπασε στη Γαλλία μετά την πτώση της Κυβέρνησης Μπαρνιέ, το πολιτικό σκηνικό και οι επικείμενες εκλογές στη Γερμανία αλλά και η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ δημιουργούν αλυσιδωτές συνέπειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε την Πέμπτη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο διεθνολόγος, προϊστάμενος έρευνας στο ΤΕΠΑΚ, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, σημειώνοντας ότι «η φράση ‘Oh mon Dieu’ (Ω Θεέ μου) περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση» τόσο στη Γαλλία αλλά τόσο και στην Ευρώπη.

Advertisement

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει την πολιτική κρίση που ξέσπασε στη Γαλλία μετά την έγκριση της πρότασης μομφής σε βάρος της Κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ από την πλειοψηφία της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι είναι ότι είναι πρώτη φορά μετά το 1962 που κατατίθεται πρόταση δυσπιστίας η οποία στηρίζεται από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση με αποτέλεσμα την πτώση της Κυβέρνησης. Υπέδειξε ότι αυτό δεικνύει και την κρισιμότητα της κατάστασης, σημειώνοντας ότι «εδώ και 60 χρόνια η Γαλλία δεν έχει έρθει ενώπιον ενός τέτοιου ενδεχομένου».

Ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο (η γαλλική ακροδεξιά) αλλά και το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς υπό τον ΖανΛυκΜελανσόν.

Οι λόγοι της έγκρισης της πρότασης μομφής

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χρυσοστόμου οι λόγοι της έγκρισης της πρότασης μομφής από αυτά τα κόμματα αφορούσαν τις ενστάσεις που είχαν για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025, κυρίως σε δύο ζητήματα.

Το πρώτο, υπήρξε η κάθετη διαφωνία των κομμάτων για την πρόθεση της Κυβέρνησης Μπαρνιέ να αυξήσει περαιτέρω τη φορολογία για την ηλεκτρική ενέργεια και ο δεύτερος λόγος ήταν η προσπάθεια της Κυβέρνησης Μπαρνιένα καταργήσει τη σύνδεση της αύξησης των συντάξεων σε σχέση με την αύξηση του πληθωρισμού.

«Άρα οι λόγοι είναι κατεξοχήν οικονομικοί και δεν είναι άσχετοι με το γεγονός ότι η Γαλλία το τελευταίο διάστημα έχει μια τεράστια αύξηση του δημόσιου χρέους που έφτασε στο 112% του ΑΕΠ και σε απόλυτους αριθμούς είναι 3,2 τρισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ. Χρυσοστόμου σημειώνοντας ότι η γαλλική οικονομία αντιμετωπίζει μια σοβαρότατη αρνητική κατάσταση και όλα αυτά έχουν δημιουργήσει την πολιτική κρίση.

Ντόμινο διεθνών εξελίξεων

Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μετά και από αυτή την εξέλιξη, η πρώτη άμεση συνέπεια είναι ο κίνδυνος να μην εγκριθεί ο προϋπολογισμός με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα κράτος.

Σημείωσε ότι η αστάθεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ανασφάλειες στις αγορές και θα οξύνει τα οικονομικά προβλήματα και το δημόσιο χρέος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι η Γαλλία μπαίνει πλέον σε μια πολιτική αστάθεια και μια πολιτική αβεβαιότητα η οποία αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο την Προεδρία του Εμμανουέλ Μακρόν, η οποία έχει βγει αποδυναμωμένη και από τις τελευταίες εκλογές για το Γαλλικό Κοινοβούλιο.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι η θητεία Μακρόν λήγει το 2027, τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τον ίδιο και για το πώς θα διαχειριστεί όλη αυτή την κατάσταση με το ενδεχόμενο πέραν από την οικονομική αστάθεια και την πολιτική να υπάρχει και κοινωνική αστάθεια με νέες διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και ούτω καθεξής», εκτίμησε ο κ. Χρυσοστόμου.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και η Γερμανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολιτική αστάθεια λόγω των επικείμενων εκλογών στη χώρα τους πρώτους μήνες του 2025, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση οι δύο ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πολιτικούς και οικονομικούς κλυδωνισμούς σε μία περίοδο που τον Ιανουάριο του 2025 αναλαμβάνει η Κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ και αναμένονται αλλαγές και σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τα ζητήματα της χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ και τα ζητήματα της άμυνας της Ευρώπης, αλλά και την πιθανότητα επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά εξαγωγικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ.

«Άρα έχουμε περαιτέρω πολιτική αστάθεια στη Γαλλία σε μία κρίσιμη περίοδο τη στιγμή που υπάρχει και πολιτική και οικονομική αστάθεια και στη Γερμανία, ενώ την ίδια στιγμή έρχονται νέες προκλήσεις μετά την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ», είπε ο κ. Χρυσοστόμου σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα «γερμανικό και γαλλικό καμπανάκι για την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ευρώπη».

Τα επόμενα βήματα Μακρόν

Σε ερώτηση για το ποια εκτιμά ότι θα είναι τα επόμενα βήματα του Μακρόν και για το τι θα προσπαθήσει να κάνει, ο κ. Χρυσοστόμου απάντησε ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές για τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση καθώς θα πρέπει να περάσει ένας χρόνος από τις προηγούμενες και αυτό θα είναι τον Απρίλη του 2025.

Σημείωσε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος έχει μπροστά του τρία σενάρια, χαρακτηρίζοντάς τα «το ένα πιο δύσκολο από το άλλο».

Το πρώτο σενάριο, είπε ο κ. Χρυσοστόμου είναι ο Μακρόν να επιλέξει έναν τεχνοκράτη για Πρωθυπουργό, αντίστοιχο του Μπαρνιέ, σημειώνοντας ότι θα είναι δύσκολο για ένα τεχνοκράτη να διαχειριστεί την κατάσταση καθώς για να δημιουργηθεί Κυβέρνηση θα πρέπει να τύχει στήριξης είτε από την Λεπέν είτε από τον Μελανσόν.

Το δεύτερο σενάριο, συνέχισε, είναι να επιλέξει έναν Πρωθυπουργό ο οποίος να προέρχεται ευρύτερα από το κόμμα της Λεπέν για να μπορέσει να έχει και τη στήριξη της Λεπέν, λέγοντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «να ανοίξει το δρόμο για τη Λεπέν για το 2027 για εκλογή στην Προεδρία της Γαλλίας. Διότι θα γύρει η πλάστιγγα προς τα δεξιά». Ανέφερε ακόμη ότι σε αυτό το σενάριο υπάρχει και η αντίρροπη πορεία να επιλέξει κάποιον από την Ενωμένη Αριστερά του Μελανσόν.

Δήλωσε ότι το τρίτοσενάριο, το οποίο φαίνεται να είναι το λιγότερο δύσκολο είναι να εξευρεθεί μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα από τον πολιτικό χώρο του Μακρόν, η οποία όμως να μπορεί να λειτουργήσει συναινετικά και να κάνει συμβιβασμούς με άλλους χώρους για να μπορέσει να εξασφαλίσει την στήριξη από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο κ. Χρυσοστόμου συμπλήρωσε ότι οι εκτιμήσεις είναι ότι δύσκολα θα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση ο Μακρόν και αναμένεται το Σάββατο ο διορισμός του νέου Πρωθυπουργού κάτι που θα συμπέσει και με την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων.

Υπέδειξε επίσης, ότι η παράταση του αδιεξόδου από τη μη έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού ενδέχεται να δημιουργήσει περαιτέρω εσωτερική αναστάτωση και θα αρχίσουν πιέσεις στον ίδιο τον Μακρόν να παραιτηθεί.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι ο ίδιος ο Μακρόν το έχει απορρίψει και θέλει να εξαντλήσει τη θητεία του έως το 2027. «Θεωρώ ότι θα προσπαθήσει να το αποφύγει διότι αυτή τη στιγμή το κόμμα του υποχωρεί και δημοσκοπικά, άρα σε μια τέτοια περίπτωση δεν εξασφαλίζει επανεκλογή», εκτίμησε ο κ. Χρυσοστόμου.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00