Η απόφαση για την αποστολή της αντιπροσωπείας οφείλεται στην πρόοδο και τις νέες εξελίξεις στις διαπραγματευτικές συνομιλίες στη Ντόχα, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στην Jerusalem Post- Αυξημένη πίεση δέχεται η Χαμάς
Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται οι διεθνείς δυνάμεις για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο το Ισραήλ κάνει λόγο για νέες εξελίξεις και πρόοδο στο ζήτημα.
Advertisement
Αναλυτικότερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της κατάστασης που πραγματοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σήμερα σχετικά με το ζήτημα των ομήρων, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, στον επικεφαλής της Σιν Μπετ, υποστράτηγοΝιτζάν Αλόν και στον διπλωματικό σύμβουλο Οφίρ Φαλκ να μεταβούν στη Ντόχα για να συνεχίσουν την προώθηση μιας συμφωνίας.
Η απόφαση για την αποστολή της αντιπροσωπείας οφείλεται στην πρόοδο και τις νέες εξελίξεις στις διαπραγματευτικές συνομιλίες στη Ντόχα, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στην Jerusalem Post.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ, ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας και διαπραγματευτές που εκπροσωπούσαν τόσο την απερχόμενη όσο και την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση.
Ο Νετανιάχου έλαβε την απόφαση αυτή λίγο μετά τη συνάντησή του με τον απεσταλμένο του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ.
Ισραηλινός αξιωματούχος είχε σημειώσει νωρίτερα ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια αξιολόγηση για να διαπιστωθεί αν η πρόοδος στη συμφωνία των ομήρων δικαιολογούσε την αναβάθμιση της ισραηλινής αντιπροσωπείας με την αποστολή του επικεφαλής της Μοσάντ, του διευθυντή της Σιν Μπετ και του υποστράτηγου, Νιτζάν Αλόν, στη Ντόχα.
Το Φόρουμ Ομήρων και Οικογενειών Αγνοουμένων δήλωσε ότι χαιρέτισε την απόφαση να σταλούν στο Κατάρ οι Μπαρνέα, Αλόν και Φαλκ.
Ο Νετανιάχου φαίνεται πως προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν υποκύπτει σε πιέσεις ή συμβιβασμούς που θα θεωρηθούν αδυναμία και πως – στην περίπτωση που η πρόταση συμφωνίας του Ισραήλ απορριφθεί – θα περιμένει τη σαφή έγκριση από τον Τραμπ για τα επόμενα βήματα.
Από την πλευρά της, η Χαμάς είναι φανερό πως δέχεται αυξημένη πίεση, ιδιαίτερα υπό τις απειλές της κυβέρνησης Τραμπ για τη στάση της.
Ωστόσο, το κατά πόσο η Χαμάς θα προχωρήσει πράγματι στην απελευθέρωση των ομήρων πριν από την επίσημη ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Πηγή: Cyprus Times