Wednesday, November 20, 2024
Home » Ο Εβραίος «Σίντλερ» – Πώς ο Στιβ Μάμαν απελευθέρωσε εκατοντάδες παιδιά που απήγαγε ο ISIS

Ο Εβραίος «Σίντλερ» – Πώς ο Στιβ Μάμαν απελευθέρωσε εκατοντάδες παιδιά που απήγαγε ο ISIS

0 comments

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων από τον Καναδά που έχει διασώσει εκατοντάδες παιδιά Κούρδων, τα οποία είχαν πέσει στα χέρια των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους

Ο Στιβ Μάμαν είναι πατέρας, επιχειρηματίας και το σημαντικότερο ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Ο Μάμαν γεννήθηκε στο Μαρόκο το 1973 και η οικογένειά του μετανάστευσε στον Καναδά την ίδια χρονιά. Ο Μάμαν μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον παράδοσης και είναι εβραίος στο θρήσκευμα. Ο Μάμαν με την σύζυγό του δημιούργησαν μία επιχείρηση με σπάνια αυτοκίνητα και μαζί με τα έξι τους παιδιά ζούσαν μέχρι και το 2014 μία κανονική ζωή στην Βόρεια Αμερική. Ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση που τυχαία παρακολούθησε ο Μάμαν για την δράση του ISIS στα βόρεια του Ιράκ άλλαξε ριζικά και για πάντα τον τρόπο ζωής του.

Advertisement

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την ιστορία του Στιβ Μάμαν

Ο Μάμαν έμεινε άναυδος παρακολουθώντας ρεπορτάζ καναδέζικου δικτύου στο οποίο περιγράφονταν οι ακρότητες με τις οποίες οι τρομοκράτες του ISIS σάρωσαν τα βόρεια εδάφη του Ιράκ εξαλείφοντας ολόκληρα χωριά και οικισμούς. Στο ρεπορτάζ που παρακολούθησε ο Μάμαν περιγράφοντας οι φρικαλεότητες που βίωναν οι γυναίκες και τα μικρά κορίτσια των Γιαζίντι, μίας φυλής με κουρδικές καταβολές. Τα παιδιά και οι γυναίκες χωρίζονταν από τις οικογένειές τους με το ISIS να εκτελεί μπροστά στα μάτια τους όλους τους άνδρες και τα αγόρια από 14 ετών και πάνω. Οι γυναίκες και τα κορίτσαι κατέληγαν στα χέρια των μελών του ISIS ως λάφυρα τα οποία μοιράζονταν μεταξύ τους ή και τα πωλούσαν για σκλάβες του σεξ.

Το ρεπορτάζ σόκαρε σε τέτοιον βαθμό των Μάμαν ώστε να αποφασίσει στιγμιαία, όπως περιγράφει σε αμερικανικό δίκτυο που το 2014 έκανε αφιέρωμα στην δράση του, να αφιερώσει χρόνο και χρήματα προκειμένου να βοηθήσει αυτά τα παιδιά και τις γυναίκες. Το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν ήταν καθώς ο Μάμαν δεν είχε ούτε στρατιωτικές ούτε πολιτικές επιρροές. Σε ένα ταξίδι του στο Ιράκ για την αγορά ενός σπάνιου αυτοκινήτου για την αντιπροσωπεία του στον Καναδά, γνωρίστηκε με τον χριστιανό επίσκοπο Βαγδάτης ο οποίος και αποτέλεσε τον σύνδεσμό του με την περιοχή. Οι ιρακινές αρχές είχαν διαθέσει μία επίλεκτη ομάδα ασφαλείας για την φύλαξη του επισκόπου με την οποία έφερε σε επαφή τον Μάμαν. Ο Μάμαν παράλληλα δημιούργησε μία ιστοσελίδα στον Καναδά επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει την τοπική αλλά και την αμερικανική κοινωνία και η ανταπόκριση ήταν πρωτοφανής.

Μέσα σε έναν μήνα από την στιγμή που το αποφάσισε ο Μάμαν είχε ένα κεφάλαιο και κάποιες επαφές στο Ιράκ. Ταξίδεψε στην περιοχή και πάλι με πρόσχημα την αγορά οχημάτων και συναντήθηκε με τα μέλη της ασφάλειας του χριστιανού επισκόπου. Τα μέλη της ασφάλειας συμφώνησαν να τον βοηθήσουν γνωρίζοντας πως το εγχείρημα πέρα από «τρελό» ήταν και εξόχως επικίνδυνο.

Την συγκεκριμένη περίοδο το Ισλαμικό κράτος είχε στην κατοχή του έκταση μεγαλύτερη από αυτή της Πορτογαλίας σε Συρία και Ιράκ και όριζε με ακραία βία τις τύχες περισσότερων από8 εκατομμυρίων ανθρώπων στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Μάμαν και η ομάδα του μέσα από ακραία επικίνδυνες επιχειρήσεις αλλά και μέσα από σημαντικούς διπλωματικούς διαύλους κατάφερε να απελευθερώσει εκατοντάδες παιδιά τα οποία είχαν απαχθεί και πουληθεί από τον ISIS. Στόχος του Μάμαν ήταν να απελευθερώσει 613 τουλάχιστον παιδιά καθώς τόσα είναι τα ιερά εδάφια της Τορά.

Ο Μάμαν πρόσφατα έκανε και πάλι την εμφάνισή του 11 ολόκληρα χρόνια μετά την απαρχή της σπουδαίας του προσπάθειας. Την περασμένη Τετάρτη ο Μάμαν μέσα από τον προσωπικού λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μία νεαρή γυναίκα. Η γυναίκα αυτή 21 ετών είναι η Fawzia Amin Sido. Η Fawzia απήχθη από τον ISIS πριν από 10 χρόνια όταν ήταν μόλις 11 ετών.

Η στιγμή της επανένωσης της Fawzia με την οικογένειά της στο βόρειο Ιράκ

Το μικρό κορίτσι πουλήθηκε ως σκλάβα σε μέλος του ISIS το οποίο ήταν Παλαιστίνιος και είχε μεταβεί στο Ιράκ για να υπερετήσει ως στρατιώτης στις μάχες των τζιχαντιστών. Μετά την κατάρρευση του Ισλαμικού κράτους ο συγκεκριμένος άνδρας διέφυγε μέσω της Συρίας στον Λίβανο και από εκεί πέρασε ξανά στη Γάζα. Μαζί του πήρε και το «λάφυρό» του. Ένας από τους εκατοντάδες βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στο παλαιστινιακό θύλακα τους τελευταίους μήνες στέρησε τη ζωή του Παλαιστίνιου ο οποίος είχε ενταχθεί στις τάξεις της Χαμάς. Η Fawzia βρέθηκε έρμαιο στην οικογένεια του Παλαιστίνιου αλλά βρήκε τρόπο να επικοινωνήσει για την θέση της με κύκλους που είχαν επαφή με τον Μάμαν. Ο Μάμαν μετέφερε τις πληροφορίες στον ισραηλινό στρατό και οργανώθηκε ειδική επιχείρηση για την διάσωσή της.

Ο Μάμαν δεν έμεινε όμως εκεί. Μετά την διάσωσή της από τη Γάζα η Fawzia μεταφέρθηκε για εξετάσεις σε ισραηλινό νοσοκομείο και στη συνέχεια με απόλυτη μυστικότητα και με την βοήθεια του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ μέσω της Ιορδανίας έφτασε ξανά στο Βόρειο Ιράκ και επανενώθηκε με την οικογένειά της.

Ο Μάμαν 10 χρόνια μετά την πρώτη του προσπάθεια κατάφερε και πάλι να επιβεβαιώσει τον τίτλο που του έδωσαν οι στενοί του συνεργάτες και οι δικοί του άνθρωποι αυτόν του «εβραίου Σίντλερ» που και ο ίδιος υπερήφανα, όπως έχει πει, έχει βάλει ως λεζάντα στην ιστοσελίδα του.

Τα στοιχεία του τρόμου για τη γενοκτονία των Γιαζίντι

Το ISIS με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας αλλά και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σκότωσε περισσότερα από 3000 μέλη της κοινότητας των Γιαζίντι ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη έρευνες στο Βόρειο Ιράκ για ομαδικούς τάφους.

Περισσότερα από 6.000 μέλη της συγκεκριμένης κοινότητας απήχθησαν. Μέσα σε 10 χρόνια 3500 από τους απαχθέντες έχουν εντοπιστεί και διασωθεί, 2600 παραμένουν στις λίστες αγνοούμένων.

Πηγή: protothema.gr

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More