Monday, December 23, 2024
Home » Οι επικρατέστεροι «διάδοχοι» του Σινουάρ: Η επόμενη μέρα για τη Χαμάς και τη Γάζα

Οι επικρατέστεροι «διάδοχοι» του Σινουάρ: Η επόμενη μέρα για τη Χαμάς και τη Γάζα

0 comments

Το προφίλ των τεσσάρων υποψηφίων – «Ευκαιρία» για τον τερματισμό του πολέμου

Μόλις τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τότε που η Χαμάς κλήθηκε να βρει τον επόμενο ηγέτη της, μετά την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. Τώρα καλούνται πάλι να αναπληρώσουν το κενό που αφήνει πίσω του ο Γιαχία Σινουάρ. Ένα κενό που μπορεί να καθορίσει και το μέλλον των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Advertisement

Ο Σινουάρ, όμως, κατείχε τόσο την θέση του νέου ηγέτη της Γάζας, όσο και την θέση της πολιτικής ηγεσίας της οργάνωσης.

Τους διορισμούς καλείται να προχωρήσει εσπευσμένα το Συμβούλιο της Σούρα, αλλά πρόκειται για μια μακρά διαδικασία καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ανώτερης ηγεσίας έχει σκοτωθεί.

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοι

Τα βασικά πρόσωπα που εκτιμάται ότι θα διεκδικήσουν την θέση του Σινουάρ είναι τα εξής:

Ο πρώην ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ , είναι ίσως το μόνο άτομο που θα μπορούσε να καταφέρει να αναπληρώσει το κενό του Σινουάρ και να ηγηθεί αποτελεσματικά της ένοπλης οργάνωσης.

Ο Μεσάαλ όμως διαμένει πλέον στο Κατάρ και για να επιτύχει τους στόχους της Χαμάς, θα έπρεπε να συνεχίσει να διαμένει εκεί, όπως Telegraph.

Ο Μεσάαλ ήταν πολιτικός ηγέτης της Χαμάς το 1996. Ένα χρόνο αργότερα, επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας στο Αμμάν της Ιορδανίας, όταν οι πράκτορες της Μοσάντ του έστησαν ενέδρα, δηλητηριάζοντάς τον.

Οι πράκτορες, ωστόσο, συνελήφθησαν από την ιορδανική αστυνομία, ενώ ο Μεσάαλ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η υπόθεση έληξε με το Ισραήλ να παρέχει το αντίδοτο που έσωσε τη ζωή του Μεσάαλ, ενώ απελευθέρωσε τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, τον ιδρυτή της Χαμάς, από την ισραηλινή φυλακή με αντάλλαγμα η Ιορδανία να ελευθερώσει τους πράκτορες της Μοσάντ.

Ο Μεσάαλ συνέχισε να εκπροσωπεί τη Χαμάς από τη Συρία μέχρι που ξέσπασε ο εμφύλιος και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Κατάρ. Η αντίθεσή του στον Μπασάρ αλ Άσαντ έφερε τη Χαμάς σε πορεία σύγκρουσης με το Ιράν, το οποίο υποστήριξε τον Άσαντ.

Όταν ο Μεσαάλ αντικαταστάθηκε από τον Χανίγια το 2017, η Χαμάς αποκατέστησε τους δεσμούς με το Ιράν.

Παρά την αντικατάστασή του το 2017, ο Μεσαάλ συνέχισε να είναι ενεργός στη Χαμάς. Δεν είναι σαφές εάν ενδιαφέρεται να αναλάβει τη θέση και πώς θα επηρεάσει τους δεσμούς της Χαμάς με το Ιράν.

Ο βουλευτής Καλίλ Αλ Χάγια

Ένα από τα ονόματα που ακούγονται επίσης είναι ο Καλίλ Αλ Χάγια που εντάχθηκε στα υψηλά κλιμάκια της Χαμάς το 2006 και σιγά -σιγά ανέβηκε στις τάξεις της. Το 2017 εξελέγη αναπληρωτής αρχηγός του περιφερειακού πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Γάζα το 2017, θέση που εξακολουθεί να κατέχει.

Όπως ο Μεσάλ, έτσι και ο Χάγια κατοικεί στο Κατάρ και υπήρξε βασικός εκπρόσωπος της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός. Είναι ένα από τα υψηλότερα στελέχη εν ζωή και είναι πιθανός υποψήφιος για τη θέση του πολιτικού ηγέτη.

Ο Χάγια εκτιμάται επίσης ότι είχε καλές σχέσεις τόσο με τον Σινουάρ όσο και με τον Χανίγια.

Σε αντίθεση με τον Μεσάαλ, ο Χάγια έχει καλές σχέσεις με τον Άσαντ, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Το 2022, ηγήθηκε μιας αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Συρία για να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο με τον Άσαντ.

Οι δεσμοί του με τον ιρανικό άξονα θα μπορούσαν να είναι καθοριστικοί, ανάλογα με την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει το συμβούλιο της Σούρα.

Ο αδερφός του Σινουάρ

Ο αδερφός του Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ εκτιμάται ότι είναι ακόμα ζωντανός και κρύβεται από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.

Ο Μοχάμεντ θεωρείται βασικός στρατηγός στις επιχειρήσεις της Χαμάς στη Γάζα. Διορίστηκε διοικητής της ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς το 2005 και συμμετείχε στην απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκίλαντ Σαλίτ το 2006 από το Ισραήλ στη Γάζα.

Ο αδερφός του Σινουάρ διοικεί επί του παρόντος τη νότια ταξιαρχία της Χαμάς και είναι μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου της στρατιωτικής πτέρυγας της ομάδας.

Έχει μπει στο στόχαστρο του Ισραήλ που προσφέρει αντίτιμο 230.000 λιρών για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό του, ο οποίος έχει γλιτώσει από έξι απόπειρες δολοφονίας, δίνοντάς του το παρατσούκλι «ο ζωντανός νεκρός».

Ο ιδρυτής της Χαμάς

Ανάμεσα στους επικρατέστερους διαδόχους του Σινουάρ, είναι και ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ είναι μεταξύ των ιδρυτών της Χαμάς και εξελέγη ο πρώτος πολιτικός ηγέτης της ομάδας το 1992.

Έχει ζήσει σε πολλές χώρες όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ όπου φυλακίστηκε για 22 μήνες. Αργότερα εκδιώχθηκε τόσο από την Ιορδανία όσο και από τη Συρία και επί του παρόντος διαμένει στο Κατάρ.

Το 2013, ο Μαρζούκ διορίστηκε αναπληρωτής υπό τον Μεσάαλ, επιφορτισμένος με τον χειρισμό όλων των εξωτερικών υποθέσεων της Χαμάς.

«Ευκαιρία» για τον τερματισμό του πολέμου

Πολλοί ηγέτες κρατών, αλλά και αναλυτές, βλέπουν την δολοφονία του Σινουάρ μια ευκαιρία για να τερματιστεί ένας από τους πιο καταστροφικούς πολέμους της σύγχρονης ιστορίας στη Μέση Ανατολή.

Ο Χαρελ Τσόρεφ, ανώτερος ερευνητής στο κέντρο Moshe Dayan στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, είπε στο CNNi ότι ο θάνατος του Σινουάρ θα μπορούσε να είναι ένα θανατηφόρο πλήγμα για τη Χαμάς λόγω του τρόπου με τον οποίο διηύθυνε την ομάδα.

Ο πόλεμος έχει αποδυναμώσει τη Χαμάς σε μεγάλο βαθμό και η δολοφονία του Σινουάρ έχει δημιουργήσει μεγάλο κενό εξουσίας – το οποίο το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του αναμφίβολα θα επιδιώξουν να κεφαλαιοποιήσουν.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οΑμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχουν χαρακτηρίσει «ευκαιρία» τη στιγμή αυτή για εκεχειρία. Μένει όμως να φανεί πόσο θα πιέσουν πράγματι το Ισραήλ να κινηθεί προς μια ειρηνευτική κατεύθυνση.

Μια κρίσιμη απόφαση εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα

Και ενώ η οργάνωση παραμένει «ακέφαλη» σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Γάζα, ο πολιορκημένος θύλακας εξακολουθεί να βιώνει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά ανελέητα κτήρια, και υποδομές.

Μόλις χθες, Πέμπτη (17/10) τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιοι νεκροί και 160 τραυματίες σκοτώθηκαν σε νέο ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τονΜεντάτ Αμπάς «δεν υπάρχει νερό για να σβήσουμε τη φωτιά. Δεν υπάρχει τίποτα. Πρόκειται για σφαγή». «Άμαχοι και παιδιά σκοτώνονται, καίγονται από τη φωτιά» δήλωσε.

Πηγή: CNN.gr

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00