Monday, September 16, 2024
Home » ΟΗΕ: Πέραν των 400 εκτελέστηκαν στο Ιράν το 2024

ΟΗΕ: Πέραν των 400 εκτελέστηκαν στο Ιράν το 2024

0 comments

Τουλάχιστον 81 άνθρωποι εκτελέστηκαν τον περασμένο μήνα

Πάνω από 400 άνθρωποι, ανάμεσά τους 15 γυναίκες, έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής αυτή τη χρονιά στο Ιράν, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ανεξάρτητοι ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θορυβημένοι εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των θανατώσεων τον Αύγουστο.

Advertisement

Τουλάχιστον 81 άνθρωποι εκτελέστηκαν τον περασμένο μήνα, σχεδόν οι διπλάσιοι από τους 45 που αναφέρθηκε πως θανατώθηκαν τον Ιούλιο, σημείωσαν οι ειδικοί σε ανακοίνωσή τους, χωρίς να αποκαλύψουν τις πηγές πληροφόρησής τους.

Ο αριθμός των εκτελέσεων που έχει καταγραφτεί φέτος ξεπέρασε έτσι τις 400, συμπεριλαμβανομένων αυτών δεκαπέντε γυναικών, επέμεινε η ομάδα.

Οι ειδικοί, που ενεργούν με εντολή της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επισήμως δεν εκφράζονται εξ ονόματος του διεθνούς οργανισμού.

Υπογράμμισαν χθες τη «βαθιά ανησυχία τους για τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων» τον Αύγουστο στο Ιράν.

Περίπου οι μισές από τις εκτελέσεις έγιναν εξαιτίας ποινικών αδικημάτων συνδεόμενων με τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών, διευκρίνισαν στην ανακοίνωσή τους, υπενθυμίζοντας ότι το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα,στο οποίο είναι συμβαλλόμενο μέρος η Ισλαμική Δημοκρατία, περιορίζει το πεδίο εφαρμογής «της θανατικής ποινής στα ‘πιο σοβαρά εγκλήματα’, κάτι που είναι κατανοητό πως σημαίνει τις ανθρωποκτονίες από πρόθεση».

«Οι εκτελέσεις για παραβιάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες», επισήμαναν οι ειδικοί.

Ο ΟΗΕ έχει καλέσει επανειλημμένα το Ιράν να εφαρμόσει μορατόριουμ στις εκτελέσεις ενόψει της πλήρους κατάργησης της θανατικής ποινής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More