Ο 87χρονος ποντίφικας θα τελέσει λειτουργία για δεκάδες χιλιάδες σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Τζακάρτα
ΟΠάπας Φραγκίσκος και ο Μέγας Ιμάμης της Ινδονησίας προειδοποίησαν την Πέμπτη να μη χρησιμοποιείται η θρησκεία για να πυροδοτεί συγκρούσεις, πριν ο 87χρονος ποντίφικας θα τελέσει λειτουργία για δεκάδες χιλιάδες σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Τζακάρτα.
Advertisement
Ο Πάπας και ο Μέγας Ιμάμης Νασαρουντίν Ουμάρ υπέγραψαν μια δήλωση στο Τέμενος Ιστικλάλ στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του Φραγκίσκου στο πιο πολυπληθές μουσουλμανικό κράτος στον κόσμο.
Η ενότητα μεταξύ των θρησκειών ήταν το κεντρικό θέμα του ταξιδιού του Ποντίφικα και η δήλωση ζητούσε «θρησκευτική αρμονία για χάρη της ανθρωπότητας» στο μεγαλύτερο τζαμί της Νοτιοανατολικής Ασίας.
«Το παγκόσμιο φαινόμενο της απανθρωποποίησης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από εκτεταμένη βία και συγκρούσεις. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η θρησκεία χρησιμοποιείται συχνά από αυτή την άποψη», ανέφερε.
«Ο ρόλος της θρησκείας πρέπει να περιλαμβάνει την προώθηση και τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινης ζωής», τονίζεται.
Σε μια ομιλία ενώπιον ηγετών των έξι αναγνωρισμένων θρησκειών της Ινδονησίας — Ισλάμ, Προτεσταντισμός, Καθολικισμός, Βουδισμός, Ινδουισμός και Κομφουκιανισμός — ο Φραγκίσκος έστειλε ένα μήνυμα ενότητας, λέγοντας ότι «είμαστε όλοι αδέρφια, όλοι προσκυνητές, όλοι στον δρόμο μας προς τον Θεό, πέρα από τι μας διαφοροποιεί».
Ο Πάπας καλωσορίστηκε στο τζαμί από μια μπάντα κρουστών που χρησιμοποιείται συχνά σε ισλαμικές τελετές.
Μόλις κάθισαν, αυτός και ο Νασαρουντίν άκουσαν ένα απόσπασμα από το Κοράνι που απήγγειλε μια νεαρή τυφλή κοπέλα και ένα απόσπασμα από τη Βίβλο.
Ο Φραγκίσκος επισκέφτηκε επίσης μια «σήραγγα φιλίας» που συνδέει το τζαμί με τον καθεδρικό ναό της Τζακάρτα απέναντι, υπογράφοντας ένα τμήμα της σήραγγας.
“Σώστε το περιβάλλον μας”
Η διακήρυξη επεσήμανε επίσης την περιβαλλοντική κρίση ως απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό και ζήτησε «αποφασιστική δράση» για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Η ανθρώπινη εκμετάλλευση της δημιουργίας, του κοινού μας σπιτιού, συνέβαλε στην κλιματική αλλαγή», έγραφε.
Ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή είχε οδηγήσει «σε διάφορες καταστροφικές συνέπειες, όπως φυσικές καταστροφές, υπερθέρμανση του πλανήτη και απρόβλεπτα καιρικά μοτίβα».
Ο Νασαρουντίν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από τη συνάντηση ότι αυτός και ο Πάπας επικεντρώθηκαν σε δύο μηνύματα.
«Το πρώτο… η ανθρωπότητα είναι μία, δεν υπάρχουν χρώματα. Το δεύτερο, πώς να σώσουμε το περιβάλλον μας», είπε.
Ο Φραγκίσκος έχει πραγματοποιήσει αρκετές επισκέψεις σε χώρες με μουσουλμανική πλειονότητα και σε μια επίσκεψη του 2019 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψε ένα έγγραφο για την ανθρώπινη αδελφότητα με τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ-Αζχάρ, της διάσημης έδρας μάθησης του σουνιτικού Ισλάμ.
Το ταξίδι στην Ινδονησία είναι το τρίτο από έναν Πάπα και το πρώτο μετά τον Ιωάννη Παύλο Β’ το 1989.
Οι Καθολικοί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% του πληθυσμού της Ινδονησίας — περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι, σε σύγκριση με το 87%, ή 242 εκατομμύρια, που είναι μουσουλμάνοι.
Η θεία λειτουργία στο στάδιο
Ο Φραγκίσκος αργότερα μετέβη από το τζαμί στα κεντρικά γραφεία της διάσκεψης των επισκόπων της Ινδονησίας, όπου οι θεατές φώναζαν “Ζήτω ο Πάπας”.
Το απόγευμα της Πέμπτης θα τελέσει δοξολογία ενώπιον σχεδόν 80.000 ατόμων που θα κάθονται μέσα στο κεντρικό γήπεδο ποδοσφαίρου της Ινδονησίας, με δεκάδες χιλιάδες ακόμη να αναμένονται έξω.
Την Παρασκευή ο Ποντίφικας θα μεταβεί στην Παπούα Νέα Γουινέα πριν κάνει στάσεις στο Ανατολικό Τιμόρ και τη Σιγκαπούρη, κάνοντας τη μεγαλύτερη περιοδεία της θητείας του.
Δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό από τότε που επισκέφθηκε τη Μασσαλία στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πηγή: Cyprus Times