Home » Ναυάγιο στην Ιταλία: «Σπάσαμε με τσεκούρι το κατάστρωμά», λέει ο καπετάνιος του πλοίου διάσωσης

Ναυάγιο στην Ιταλία: «Σπάσαμε με τσεκούρι το κατάστρωμά», λέει ο καπετάνιος του πλοίου διάσωσης

0 comment

Ναυάγιο στην Ιταλία: «Σπάσαμε με τσεκούρι το κατάστρωμά», λέει ο καπετάνιος του πλοίου διάσωσης

Τις στιγμές αγωνίας, την ώρα που προσπαθούσε να διασώσει τους 51 μετανάστες από την ξύλινη βάρκα που βυθιζόταν στα ανοιχτά της Ιταλίας, περιγράφει ο καπετάνιος ενός εκ των πλοίων που κατέφτασαν για βοήθεια.

Αναλυτικότερα ο καπετάνιος του πλοίου Nadir, ονόματι Ingo Veert, μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC, λέει ότι έσπασαν το πλοίο με τσεκούρια και σφυριά για να τους βγάλουν από το αμπάρι.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Veert, αρχικά διέσωσαν 50 μετανάστες, που είχαν εγκλωβιστεί στο κατάστρωμα του πλοίου κοντά στο νησί Λαμπεντούζα, προτού σπάσει το πλοίο για να σώσει δύο άνδρες που είχαν παγιδευτεί κάτω από το κατάστρωμα.

Είπε, επίσης, ότι άλλοι 10 άνδρες βρέθηκαν νεκροί κάτω από το κατάστρωμα του πλοίου.

Οι επιζώντες του ναυαγίου κοντά στη Λαμπεντούζα παραδόθηκαν στην ιταλική ακτοφυλακή και αποβιβάστηκαν στη στεριά το πρωί της Δευτέρας, ενώ οι νεκροί ρυμουλκήθηκαν στο νησί, σύμφωνα με την εταιρεία των πλοίων διάσωσης, RESQSHIP.

Οι βάρκες μετέφεραν μετανάστες που είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη και την Τουρκία, ανέφεραν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ. Το πρακτορείο ειδήσεων Ansa μετέδωσε ότι είχαν πληρώσει περίπου 3.260 ευρώ ο καθένας για να ταξιδέψουν με αυτή τη βάρκα.

Ο καπετάνιος του πλοίου Nadir δήλωσε ότι ήταν περίπου μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), όταν κατέφτασαν οι αναφορές για μια βάρκα «υπερφορτωμένη με μετανάστες» στα ανοιχτά και όταν έφτασαν, γύρω στις 3 τα ξημερώματα, η βάρκα σχεδόν βυθιζόταν και οι άνθρωποι ήταν τρομαγμένοι και νευρικοί.

Οι διασώστες βρήκαν έναν επιζώντα «σχεδόν να μην αναπνέει» με θερμοκρασία σώματος 32 βαθμούς Κελσίου.

«Ανοίξαμε το κατάστρωμα και ανοίξαμε μια μεγάλη τρύπα για να τον βγάλουμε έξω γιατί είχε κολλήσει μέσα με ένα σωρό άλλους (νεκρούς) ανθρώπους… Ήταν ακόμα ζωντανός», δήλωσε ο Veert στο BBC. «Όλοι είναι πολύ νέοι άνδρες μεταξύ 18 και 25 ετών», πρόσθεσε.

Το σκάφος είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη και μετέφερε μετανάστες από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF.

Ναυάγιο με 50 αγνοούμενους

Υπενθυμίζεται πως σε ένα άλλο ναυάγιο, 50 άνθρωποι αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι το απόγευμα της Δευτέρας στο Ιόνιο Πέλαγος, περίπου 160 χιλιόμετρα από τις ακτές της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία, ενώ 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα, διασώθηκαν από εμπορικό πλοίο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Roccella Ionica. Ταξίδευαν με ιστιοφόρο που είχε αναχωρήσει από την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου. Στο σκάφος επέβαιναν άτομα ιρανικής, ιρακινής και συριακής υπηκοότητας.

Η Shakilla Mohammadi, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, δήλωσε στο BBC μαρτυρια των επιζώντων για 66 ανθρώπους που αγνοούνται, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 26 παιδιών, ορισμένα μόλις λίγων μηνών.

«Ολόκληρες οικογένειες από το Αφγανιστάν θεωρούνται νεκρές. Έφυγαν από την Τουρκία πριν από οκτώ ημέρες και είχαν πάρει νερό μόνο για τρεις ή τέσσερις ημέρες. Μας είπαν ότι δεν είχαν σωσίβια και κάποια σκάφη δεν σταμάτησαν για να τους βοηθήσουν», ανέφερε σε δήλωσή της.

Η Μεσόγειος θεωρείται ένας «υγρός τάφος», καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 20.000 θάνατοι και εξαφανίσεις έχουν καταγραφεί κατά μήκος της διαδρομής από το 2014.

protothema.gr

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise