Thursday, September 19, 2024
Home » Λάθος που θα κοστίσει χαρακτηρίζει το Ιράν τη δολοφονία Χανίγια

Λάθος που θα κοστίσει χαρακτηρίζει το Ιράν τη δολοφονία Χανίγια

0 comments

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να «επεκτείνει τον πόλεμο» στην περιοχή

Το Ισραήλ διέπραξε ένα «στρατηγικό λάθος» που «θα του κοστίσει ακριβά» με τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο εκτελών χρέη Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη.

Advertisement

«Η πράξη που διέπραξαν οι Σιωνιστές στην Τεχεράνη ήταν έναστρατηγικό λάθος γιατί θα τους κοστίσει σοβαρά», είπε ο Αλί Μπαγκερί, μια μέρα μετά την συμμετοχή του σε έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στη πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

  • Aντίποινα υπόσχονται οι Χούθι για ισραηλινή επίθεση στο λιμάνι της Χοντέϊντα

Αν και το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τον θάνατο του Χανίγια, το Ιράν έχει δεσμευτεί για αντίποινα, θέτοντας την περιοχή σε κίνδυνο.

Ο Μπαγκερί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει «να επεκτείνει την ένταση, τον πόλεμο και τις συγκρούσεις σε άλλες χώρες», ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν είναι σε θέση να πολεμήσει το Ιράν.

«Οι Σιωνιστές δεν είναι σε θέση να ξεκινήσουν πόλεμο εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν έχουν ούτε την ικανότητα ούτε τη δύναμη».

Η συνάντηση την Τετάρτη των Υπουργών Εξωτερικών του ΟIC κατέληξε σε διακήρυξη που θεωρεί το Ισραήλ “πλήρως υπεύθυνο” για την “ειδεχθή” δολοφονία του Χανίγια, ο οποίος ζούσε στο Κατάρ και ήταν σημαντικός παράγοντας στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρά τους αυξανόμενους φόβους για κλιμάκωση στην περιοχή και τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από την Ουάσιγκτον, ο Μπαγκερί είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα μέλη του OIC εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα «ιρανικά αντίποινα».

«Αυτοί με τους οποίους μιλήσαμε χθες, είτε σε τηλεφωνικές συνομιλίες είτε κατά τη διάρκεια προσωπικών συναντήσεων, όλοι τους τόνισαν το δικαίωμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν να απαντήσει σε αυτό το τρομοκρατικό έγκλημα», είπε.

«Οι δυτικές χώρες, που ισχυρίζονται ότι ζήτησαν από το Ιράν να περιορίσει την απάντησή του, πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις και δεν είναι σε θέση να συμβουλεύσουν την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», συνέχισε.

Ο Γιαχία Σινουάρ, ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, ορίστηκε επικεφαλής της Χαμάς αυτή την εβδομάδα μετά τον θάνατο Χανίγια.

Ο Μπαγκερί χαιρέτισε τον διορισμό του αναφέροντας ότι «αυτή η επιλογή στην παρούσα κρίσιμη στιγμή φέρνει ελπίδα, συνοχή, εξουσία και νίκη για το κίνημα της Χαμάς, το ηρωικό έθνος της Παλαιστίνης και τον άξονα της αντίστασης».

Η σύμμαχος της Χαμάς στο Λίβανο, Χεζμπολάχ, δεσμεύτηκε επίσης να αντεπιτεθεί για τη δολοφονία του Χανίγιε και του στρατιωτικού διοικητή της Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό ώρες νωρίτερα.

Ο Μπαγκερί είπε ότι η Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, έχουν «παρόμοιους στόχους», αλλά θα λάβουν ανεξάρτητες αποφάσεις για το πώς θα τους επιδιώξουν.

Μια ιρανική επιχείρηση με στόχο το Ισραήλ θα ήταν «ακριβώς σύμφωνη με τη διατήρηση της ασφάλειας και τη σταθεροποίηση της περιοχής», είπε.

Ο Μπαγκερί κάλεσε την Ουάσιγκτον και άλλες χώρες να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στο Ισραήλ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Γάζα και είπε ότι η οικονομική βοήθεια και οι διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να διακοπούν.

«Οι χώρες που παρέχουν όπλα και εξοπλισμός, οι χώρες που έχουν οικονομικούς δεσμούς με το Σιωνιστικό καθεστώς, οι χώρες που έχουν διπλωματικούς δεσμούς με το Σιωνιστικό καθεστώς που διαπράττει τόσα εγκλήματα, πρέπει να έρθουν και να απαντήσουν γιατί συνεχίζεται αυτή η κατάσταση», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More