Η αίτηση της Τουρκίας επικαλείται τα άρθρα 1, 2 και 3 της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία της γενοκτονίας, την οποία έχει υπογράψει και η ίδια
Η Τουρκία υπέβαλε αίτησηπαρέμβασης στην υπόθεση ‘γενοκτονίας‘ που κατατέθηκε κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ). Η αίτηση παρουσιάστηκε στο δικαστήριο από τον Τούρκο Πρέσβη στη Χάγη, Σελτσούκ Ουνάλ, στις 16.30 ώρα Τουρκίας.
Advertisement
Έτσι, η Τουρκία έγινε η έβδομηχώρα που δήλωσε εμπλοκή της στην υπόθεση ‘γενοκτονίας’ μεταξύ της Νότιας Αφρικής και του Ισραήλ στο ICJ, μετά τη Νικαράγουα, την Κολομβία, τη Λιβύη, το Μεξικό, την Παλαιστίνη και την Ισπανία.
Η αντιπροσωπεία που αποτελείται από τον Πρέσβη της Τουρκίας στη Χάγη και τους βουλευτές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας μετέφεραν σήμερα στη Γραμματεία του ICJ τη δήλωση εμπλοκής της Τουρκίας.
Τώρα αναμένεται ότι το Ισραήλ και η Νότια Αφρική, που είναι διάδικοι στην υπόθεση, θα ενημερωθούν από το Δικαστήριο σχετικά με την πρωτοβουλία της Τουρκίας, η οποία προέβη σε κοινοποίηση παρέμβασης στο πλαίσιο του άρθρου 63 του Καταστατικού του Δικαστηρίου. Οι χώρες αναμένεται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την κοινοποίηση παρέμβασης της Τουρκίας στο Δικαστήριο.
Φιντάν: Να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, με δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Μόλις υποβάλαμε την αίτησή μας για παρέμβαση στην υπόθεση γενοκτονίας που κατατέθηκε κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ενθαρρυμένο από την ατιμωρησία των εγκλημάτων του, το Ισραήλ σκοτώνει ολοένα και περισσότερους αθώους Παλαιστίνιους κάθε μέρα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί για να σταματήσει τη γενοκτονία. Να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ και τους υποστηρικτές του. Η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση».
Κουρτουλμούς: Ιστορικό βήμα
Ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς, σε δήλωσή του επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία που αποτελείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Cüneyt Yuksel, τον Συμπρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης İsmail Emrah Karayel και το μέλος της Συνταγματικής Επιτροπής Cahit Özkan ζήτησε παρέμβαση στην υπόθεση.
«Αυτή η αίτηση της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα ιστορικό βήμα για το μέλλον της παλαιστινιακού υπόθεσης. Θα συνεχίσουμε το έργο μας για να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ θα δικαστεί σε διεθνή δικαστήρια για το έγκλημα της γενοκτονίας και ότι ο Νετανιάχου και η συμμορία του θα λάβουν τη σκληρότερη τιμωρία που τους αξίζει για τα εγκλήματα που διέπραξαν”, ανέφερε.
“Θα υπερασπιστούμε την παλαιστινιακή υπόθεση, την οποία βλέπουμε ως εθνική μας υπόθεση, σε κάθε πλατφόρμα. Θα υπερασπιστούμε μια ελεύθερη Παλαιστίνη, της οποίας η πρωτεύουσα είναι η Ιερουσαλήμ. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με ολόκληρο το μέτωπο της ανθρωπότητας μέχρι να δημιουργηθεί το κράτος», σημείωσε.
Περισσότερα από 10 χρόνια
Τουρκικά μέσα αναφέρουν πως αν και το Δικαστήριο έχει προχωρήσει ταχύτερα στις διαδικασίες των υποθέσεων τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι η γενοκτονία και παρόμοιες περίπλοκες υποθέσεις χρειάζονται περισσότερα από 10 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα ολοκληρωθεί η υπόθεση για τη Γάζα, αναμένεται να χρειαστούν 7-8 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2023, η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής υπέβαλε μήνυση κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης με την αιτιολογία ότι παραβίασε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Πρόληψη και την Τιμωρία της Γενοκτονίας του 1948. Η Νότια Αφρική ζήτησε από το ICJ να αποφασίσει σχετικά με τα προληπτικά μέτρα λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης στη Γάζα και οι ακροάσεις σχετικά με το αίτημα για προληπτικά μέτρα πραγματοποιήθηκαν στο Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη στις 11-12 Ιανουαρίου. Το Δικαστήριο ανακοίνωσε τις προληπτικές του αποφάσεις στις 26 Ιανουαρίου.
Συνεπώς, το Ισραήλ καλείται να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποτρέψει τη διάπραξη των πράξεων που ορίζονται στο άρθρο 2 της Σύμβασης για τη Γενοκτονία και να λάβει αμέσως μέτρα για να εμποδίσει τον ισραηλινό στρατό να διαπράξει τις πράξεις που ορίζονται στο άρθρο 2 της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.
Επίσης οι Ισραηλινοί καλούνται να αποτρέψουν και να μπλοκάρουν όσους ζητούν γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, να λάβουν επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα για να καταστεί δυνατή η παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτούνται για την εξάλειψη των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, να αποτρέψουν την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων για παραβιάσεις της Σύμβασης για τη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσουν την προστασία της και να υποβάλουν έκθεση στο Δικαστήριο για όλα τα μέτρα που ελήφθησαν εντός 1 μηνός από την έναρξη ισχύος της απόφασης.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πηγή: Cyprus Times