Η συγκλονιστική στιγμή που ο αρσενικός ιππόκαμπος γεννά εκατοντάδες μωρά
Τα ζώα είναι συγκλονιστικά και υπέροχα πλάσματα. Όσοι ασχολούνται μαζί τους και τα παρατηρούν, σίγουρα έχουν να πουν για χαρακτηριστικά και συμπεριφορές τους που τους έχουν εκπλήξει. Σε όποιο είδος και να ανήκει ένα ζωάκι είναι μοναδικό. Όλον αυτόν τον καιρό που γράφουμε για αυτά τα πλάσματα θεωρούμε ότι έχουμε μάθει τα πάντα. Κι όμως… Κάθε λίγο και λιγάκι μαθαίνουμε κάτι καινούργιο, βλέπουμε κάποιο νέο βιντεάκι ή ακούμε μια αληθινή ιστορία που μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό.
Έτσι, λοιπόν, και αυτή τη φορά ψάχνοντας στο διαδίκτυο μας εμφανίστηκε ένα φανταστικό βίντεο που μείναμε να το παρακολουθούμε αποσβολωμένοι.
Σε αυτό το βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή που ένας αρσενικός ιππόκαμπος φέρνει στον κόσμο εκατοντάδες μωρά ιπποκαμπάκια. Παρατηρήστε πως ανοίγει ο σάκος του μπαμπά ιππόκαμπου και βγαίνουν από μέσα του περίπου 300 μωρά. Είναι σαν σύννεφο που στέλνεται στη θάλασσα και είναι ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο γεγονός.
Οι ιππόκαμποι, γνωστοί και ως “αλογάκια της θάλασσας” έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα. Οι αρσενικοί, δηλαδή, ιππόκαμποι επωάζουν σε έναν ειδικό σάκο στην κοιλιά τους για έναν σχεδόν μήνα τα μωρά τους και έπειτα τα γεννούν. Οι θηλυκοί ιππόκαμποι είναι αυτοί που τοποθετούν τα αβγά στην κοιλιά των αρσενικών, και έτσι αυτό το δύσκολο έργο της κύησης το αναλαμβάνουν οι μπαμπάδες. Παράγουν περίπου 2.000 αυγά τον χρόνο. Δυστυχώς, μόνο το 10-40% επιβιώνει- πρόκειται για μεγάλο ποσοστό θνησιμότητα, αλλά αρκετά ζώα που ζουν στη θάλασσα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο.
Οι ιππόκαμποι είναι ψάρια παρά τις πολλές λανθασμένες αντιλήψεις ότι ανήκουν σε άλλο είδος. Λέγεται ότι πήραν το όνομά τους από ένα μυθικό θαλάσσιο ον που είχε κεφάλι αλόγου, φτερά και ουρά φιδιού. Εκείνο το πλάσμα με τη σειρά του ονομάστηκε έτσι από τις λέξεις ίππος, λόγω του κεφαλιού που έμοιαζε με άλογο, και Καμπή ή Κάμπος, ένα τέρας που ζούσε με τον Τάρταρο. Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι το δεύτερο συνθετικό της λέξης προέρχεται από τις νύμφες των εντόμων, διότι το σώμα των ιππόκαμπων μοιάζει αρκετά με το σώμα της κάμπιας.
Αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο ζουν 3 είδη – μόνο τα 2 ζουν στην Ελλάδα – ενώ στον κόσμο υπάρχουν περισσότερα από 50 είδη. Γενικά, οι ιππόκαμποι δεν είναι πολύ καλοί κολυμβητές και γι’ αυτό τον λόγο γαντζώνονται πάνω σε διάφορα πράγματα για να μεταφερθούν από το ένα σημείο στο άλλο. Θα τους συναντήσει κανείς μέσα στη χλωρίδα της θάλασσας, καθώς εκεί συνήθως κρύβονται για να νιώθουν ασφάλεια.
Τέλος, πρόκειται για μονογαμικά όντα, σύμφωνα με έρευνες, αφού τείνουν να μένουν με έναν σύντροφο για όλη τους τη ζωή.
topetmou.gr