Thursday, September 19, 2024
Home » Η κατάσταση στη Λιβύη επιδεινώνεται «ραγδαία», λέει ο ΟΗΕ

Η κατάσταση στη Λιβύη επιδεινώνεται «ραγδαία», λέει ο ΟΗΕ

0 comments

Καταγγέλλοντας τις «μονομερείς» κινήσεις των λιβυκών παραγόντων

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την Τρίτη την ανησυχία τους για τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και της κατάστασης ασφαλείας στη Λιβύη, καταγγέλλοντας τις «μονομερείς» κινήσεις των λιβυκών παραγόντων.

Advertisement

Η χώρα των 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων αγωνίζεται να ανακάμψει από τα χρόνια των συγκρούσεων μετά την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι και παραμένει διαιρεμένη μεταξύ μιας αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης με έδρα την πρωτεύουσα Τρίπολη και μιας αντίπαλης διοίκησης στα ανατολικά, που υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατιωτικό Χαλίφα Χάφταρ.

Τώρα, η επανακάμπτουσες αιματοχυσίες και οι διαμάχες για την εξουσία στο αχανές βορειοαφρικανικό κράτος έχουν εγείρει φόβουςγια ευρύτερη κλιμάκωση, απειλώντας να επιφέρουν μοιραίο πλήγμα στην πολιτική μετάβαση για την οποία μεσολάβησε ο ΟΗΕ και να σπρώξουν τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα βαθύτερα στην αναταραχή.

«Τους τελευταίους δύο μήνες, η κατάσταση στη Λιβύη έχει επιδεινωθεί με ταχείς ρυθμούς όσον αφορά στην πολιτική, οικονομική σταθερότητα και την ασφάλεια», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η εκτελούσα χρέη επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη Στεφανί Κουρί (UNSMIL).

«Οι μονομερείς ενέργειες των πολιτικών, στρατιωτικών και πολιτικών παραγόντων ασφαλείας της Λιβύης έχουν αυξήσει την ένταση, έχουν εδραιώσει περαιτέρω τις θεσμικές και πολιτικές διαιρέσεις και έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες για πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε σχετικά.

Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά γεγονότων από τις αρχές Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ομάδων στα περίχωρα της Τρίπολης και των προσπαθειών βίαιης εκδίωξης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης είναι υπηρεσιακή επικεφαλής της UNSMIL εν αναμονή του διορισμού του διαδόχου του Αμπντουλέι Μπατίλι, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο καταδικάζοντας την «έλλειψη πολιτικής βούλησης και καλής πίστης» από τους Λίβυους ηγέτες.

«Ελλείψει ανανεωμένων πολιτικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια ενιαία κυβέρνηση και εκλογές, βλέπετε πού οδηγείται η κατάσταση: μεγαλύτερη πολιτική, οικονομική αστάθεια και αστάθεια στον τομέα της ασφάλειας, παγιωμένες πολιτικές και εδαφικές διαιρέσεις και μεγαλύτερη εσωτερική και περιφερειακή αστάθεια», προειδοποίησε η Κουρί.

«Οι Λίβυοι είναι απογοητευμένοι από το status quo και το τίμημα που αυτό έχει επιφέρει στη ζωή τους. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να σηκώσουν χρήματα από τις τράπεζες και να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Πολλοί εκφράζουν φόβο για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει και πάλι πόλεμος», είπε.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More