Home » Η επόμενη μέρα μετά την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Η επόμενη μέρα μετά την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ

0 comment

Η επόμενη μέρα μετά την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο, ο ίδιος μπορεί να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία με στόχο να νικήσει τον απερχόμενο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν όρισε την 11η Ιουλίου, τέσσερις ημέρες πριν την επίσημη απόδοση του χρίσματος στον πρώην πρόεδρο, ως την ημέρα που θα του απαγγελθεί η ποινή του. Εκτός αυτού, επέτρεψε ο καταδικασμένος πρώην πρόεδρος να παραμείνει ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

Σημειώνεται ότι ο δικαστής έδωσε στην υπεράσπιση προθεσμία ως τη 13η Ιουνίου για να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία της ενόψει της απαγγελίας της ποινής και ως την 27η Ιουνίου στην κατηγορούσα αρχή για να ανταπαντήσει.

Ποινές

Ο δικαστής που διευθύνει την υπόθεση, ο Χουάν Μέρτσαν, πρέπει πρώτα να εγκρίνει την ετυμηγορία και να εκδώσει οριστική απόφαση, αν και αυτό είναι συνήθως τυπικό. Θεωρητικά ο Τραμπ διατρέψει κίνδυνο να τού επιβληθεί ποινή φυλάκισης: η πλαστογράφηση λογιστικών εγγράφων επισύρει ποινή ως και τεσσάρων ετών φυλάκισης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Δεδομένου ότι ο Τραμπ, είναι 78 ετών και δεν έχει ποινικό μητρώο, ο δικαστής είναι πιθανόν να του απαγγείλει ποινή με αναστολή ή κοινωνική εργασία, σε αυτή την τελευταία περίπτωση πιθανόν και την καταβολή χρηματικού προστίμου.

Εάν τιμωρηθεί πέραν του προστίμου, ο Τραμπ θα μπορούσε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ή να υποβληθεί σε απαγόρευση κυκλοφορίας αντί να φυλακιστεί. Ως πρώην πρόεδρος, έχει το δικαίωμα να προστατεύεται ισόβια από την μυστική υπηρεσία και η υλικοτεχνική υποδομή για την ασφάλειά του πίσω από τα κάγκελα θα μπορούσε να είναι περίπλοκη.

Σε κάθε περίπτωση μετά την καταδίκη, οι δικηγόροι και οι εισαγγελείς θα προτείνουν ποινές και στη συνέχεια θα διαφωνήσουν επ’ αυτών κατά την ακρόαση της ποινής του Τραμπ, όπου ο Μέρτσαν θα λάβει απόφαση.

Το δικαίωμα της έφεσης

Ο πρώην πρόεδρος μπορεί κάλλιστα να υποβάλλει αίτηση έφεσης προβάλλοντας εκ νέου επιχειρήματα που απέρριψε ο Μέρτσαν πριν από τη δίκη, μεταξύ άλλων ότι το κατηγορητήριο είναι νομικά εσφαλμένο και πολιτικά υποκινούμενο.

Είναι επίσης πιθανό να ισχυριστεί ότι ο δικαστής του στέρησε μια δίκαιη δίκη κάνοντας νομικά λάθη, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής πρόστυχης μαρτυρίας από μια πορνοστάρ που είπε ότι έκανε σεξ με τον Τραμπ – μαρτυρία που οι δικηγόροι του είπαν ότι ήταν αδικαιολόγητη και αποσκοπούσε στο να ξεσηκώσει τους ενόρκους εναντίον του.

Η υπεράσπιση είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι οι ίδιες οι κατηγορίες ήταν νομικά ακατάλληλες. Η παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων από μόνη της αποτελεί πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη, αλλά μετατρέπεται σε κακούργημα όταν γίνεται για να βοηθήσει στη διάπραξη ή την απόκρυψη άλλου εγκλήματος.

Στην προκειμένη περίπτωση, το γραφείο του Μπραγκ δήλωσε ότι το άλλο έγκλημα ήταν συνωμοσία για την παραβίαση πολιτειακού εκλογικού νόμου. Αλλά οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν υποστηρίξει ότι ο πολιτειακός νόμος δεν ισχύει για τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Τι γίνεται σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος

Τέλος, παρά την αναγγελία της ποινής και του δικαιώματος της έφεσης, το σύνταγμα των ΗΠΑ δεν τον εμποδίζει, ούτε να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία, ούτε να λάβει το αξίωμα, καθώς οι μόνες προϋποθέσεις που τίθενται είναι ότι οι πρόεδροι πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών και είτε να έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, είτε να έχουν ζήσει στη χώρα για 14 χρόνια.

Υπάρχει ακόμη ένα κριτήριο που ορίζεται στην 14η τροπολογία, όπου αναφέρεται ότι κανένας που έχει ορκιστεί προηγουμένως και συμμετέχει σε εξέγερση δεν μπορεί να είναι αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε νωρίτερα φέτος ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει ειδικό νόμο που να επικαλείται αυτή την απαγόρευση. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα, δεδομένης της κυριαρχίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

in.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise