Monday, December 23, 2024
Home » ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ πιέζουν Ισραήλ και Χαμάς για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ πιέζουν Ισραήλ και Χαμάς για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

0 comments

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν τα μέρη να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες την ερχόμενη Πέμπτη 15η Αυγούστου

Οι Kυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ άσκησαν πίεση χθες Πέμπτη στο Ισραήλ και στη Χαμάς να ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, είτε στη Ντόχα ή στο Κάιρο, τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστούν οι διαφορές τους και να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος διανύει την 308η ημέρα του.

Advertisement

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν τα μέρη να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες την ερχόμενη Πέμπτη 15η Αυγούστου, θυμίζοντας πως υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» και απομένει απλά να συμφωνηθούν «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της».

«Ως μεσολαβητές είμαστε έτοιμοι, αν είναι απαραίτητο, να παρουσιάσουμε τελική πρόταση που θα επιλύει τα ζητήματα της εφαρμογής (σ.σ. ενδεχόμενης συμφωνίας) κατά τρόπο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών», πρόσθεσαν.

Η Ντόχα πρωτοστατεί για μήνες στις διαπραγματεύσεις, με την υποστήριξη του Καΐρου και της Ουάσιγκτον, με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Η προοπτική τερματισμού των εχθροπραξιών σκοπός είναι να γίνει πραγματικότητα βάσει συμφωνίας κατά στάδια, αρχίζοντας με την κατάπαυση του πυρός.

Οι συνομιλίες διεξάγονται με βάση το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στα τέλη του Μαΐου. Eπρόκειτο, κατ’ αυτόν, για ισραηλινή πρόταση. Η συμφωνία-πλαίσιο για την οποία έκαναν λόγο οι χώρες που μεσολαβούν «βασίζεται στις αρχές» που είχε διατυπώσει ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με τη χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους.

«Είναι καιρός να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και των φυλακισμένων», κατά το κείμενο.

Η ανακοίνωση των τριών χωρών καταγράφεται αφού ανέλαβε την ηγεσία της Χαμάς ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος κατηγορείται από τις ισραηλινές αρχές πως ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους της εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του πολέμου.

Η εξέλιξη αυτή, μετά τον θάνατο του προκατόχου του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη —το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία του κι ορκίστηκαν εκδίκηση— θεωρείται πως έκανε ακόμη πιο δύσκολες τις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Το Ισραήλ συναινεί να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς

Η Κυβέρνηση του Ισραήλ θα στείλει διαπραγματευτές να συμμετάσχουν στις έμμεσες συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, όπως ζήτησαν οι χώρες που μεσολαβούν, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Κατόπιν της προσφοράς των ΗΠΑ και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει τη 15η Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία-πλαίσιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του επικεφαλής της ισραηλινής Κυβέρνησης.

Εναντίον εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ η Κάμαλα Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη στενός συνεργάτης της Δημοκρατικής υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ, αναφερόμενος —κάτι σπάνιο— στο πρόγραμμά της όσον αφορά την Εγγύς Ανατολή.

«Δεν τάσσεται υπέρ εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ», είπε ο Φιλ Γκόρντον, σύμβουλός της για ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αμερικανίδα Αντιπρόεδρος έχει κάνει «σαφές» πως θα φροντίσει το Ισραήλ «να είναι σε θέση να αμυνθεί έναντι του Ιράν και των τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Μέρος του αμερικανικού Τύπου βλέπει εντυπωσιακή δυναμική στην πορεία της κυρίας Χάρις στην εκστρατεία μέχρι τώρα· ωστόσο, η υποψήφια των Δημοκρατικών αποδοκιμάστηκε από υποστηρικτές των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας της προχθές Τετάρτη.

Περιστατικά του είδους ήταν συχνά στις εμφανίσεις του Τζο Μπάιντεν, προτού ο Αμερικανός Πρόεδρος, 81 ετών, ανακοινώσει εντέλει πως εγκαταλείπει την εκστρατεία για την επανεκλογή του, εν μέσω αμφισβητήσεων για την υγεία του και την πνευματική του οξύτητα.

Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού του Ισραήλ, κάτι ωστόσο που διχάζει την παράταξη των Δημοκρατικών, ειδικά αφού ξέσπασε ο καταστροφικός πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διατάχθηκαν να αφανίσουν τη Χαμάς, μετά την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Η κ. Χάρις βρέθηκε αντιμέτωπη με αντιπολεμικούς διαδηλωτές στο Μίσιγκαν, πολιτεία-κλειδί που χρειάζεται να κερδίσει την 5η Νοεμβρίου, όταν θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η πολιτεία έχει μεγάλο πληθυσμό με καταγωγή από αραβικά κράτη.

Μέρος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, καταγγέλλοντας την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, πιέζει να υπάρξει αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής στο ακανθώδες ζήτημα.

Στο Ντιτρόιτ, την Κάμαλα Χάρις διέκοψαν ακτιβιστές που τάσσονταν υπέρ των Παλαιστινίων, φωνάζοντας «δεν θα ψηφίσουμε υπέρ της γενοκτονίας». Η υποψήφια αντέτεινε κοφτά: «Αν θέλετε να νικήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίστε να το λέτε αυτό. Αν όχι, μιλάω».

Έπειτα από συνάντησή της με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προ ημερών, η κυρία Χάρις υποσχέθηκε πως δεν θα «σιωπά» για τις «τραγωδίες» στη Γάζα, παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία και ακατάπαυστους βομβαρδισμούς του Ισραήλ για δέκα μήνες.

Επί προεδρίας Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος δεν ανέστειλε παρά μόνο μία παράδοση βομβών μεγάλης ισχύος στο Ισραήλ, εξαιτίας «ανησυχιών» πως θα χρησιμοποιούνταν στον πυκνοκατοικημένο θύλακο κάνοντας ακόμη πιο βαρύ τον απολογισμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων.

Οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως το Ιράν θα υποστεί «σημαντικές» συνέπειες αν επιτεθεί στο Ισραήλ

Το Ιράν θα υποστεί «σημαντικές» συνέπειες αν αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ, κλιμάκωση που θα απειλούσε τις ελπίδες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος χθες Πέμπτη.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή αυξήθηκε περαιτέρω μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του Ισμαήλ Χανίγια, του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, μερικές ώρες μετά τον θάνατο σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό του Φουάντ Σουκρ, κορυφαίου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Ισραηλινό ομόλογό του

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε μέσω X ότι τηλεφώνησε στον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, με τον οποίο συζήτησαν για τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ προκειμένου να υπερασπίσουν το Ισραήλ και για την ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα (μαχητικά αεροσκάφη) F-22 που έφθασαν στην περιοχή (…) είναι μέρος των πολλών προσπαθειών για την αποτροπή επίθεσης, την υπεράσπιση του Ισραήλ και την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ο κ. Όστιν. «Τόνισα επίσης τη σημασία που έχει η σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα» που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση «των ομήρων», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00