Friday, January 10, 2025
Home » Εκεχειρία στον Λίβανο χωρίς νικητή. Τι λένε αναλυτές για τα κέρδη και τις ζημίες Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Εκεχειρία στον Λίβανο χωρίς νικητή. Τι λένε αναλυτές για τα κέρδη και τις ζημίες Ισραήλ-Χεζμπολάχ

0 comments

Η κατάπαυση του πυρός είναι ένα διάλειμμα στον πόλεμο που διήρκεσε 13 μήνες, επισημαίνει καθηγητής διεθνών σχέσεων στο βρετανικό πανεπιστήμιο London School of Economics

Για μία λύση έκτακτης ανάγκης κι όχι για ένα σημαντικό επίτευγμα κάνουν λόγο οι διεθνείς αναλυτές, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την εκεχειρία στον Λίβανο.

Advertisement

«Καμία πλευρά δεν έχει κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, αλλά ηκατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ είναι η μόνη επιλογή» τονίζει ο Fawaz Gerges, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο London School of Economics. Όλα τα μέρη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας, θέλουν να λειτουργήσει η κατάπαυση του πυρός, λέει στη δημοσιογράφο του CNN, Αnna Coren.

Η Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, θέλει «να μειώσει τα δεινά και τις απώλειες του λαού του Λιβάνου», επισημαίνει ο Gerges, προσθέτοντας ότι από την πλευρά του, το Ισραήλ επιθυμεί την επιστροφή περισσότερων από 60.000 εκτοπισμένων στις οικίες τους κοντά στα λιβανικά σύνορα.

Ήδη πάντως, στον Λίβανο, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Reuters ότι η οργάνωση θα παραμείνει ενεργή ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου της με το Ισραήλ, μεταξύ άλλων βοηθώντας τους εκτοπισμένους Λιβανέζους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ανοικοδομήσουν την χώρα.

«Στο τέλος της ημέρας, καμία πλευρά δεν έχει κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Το Ισραήλ διεκδικεί τη νίκη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Χεζμπολάχ συνεχίζει να υπάρχει. Η Χεζμπολάχ δεν έχει ηττηθεί, παρ’ όλο που έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα τους τελευταίους δύο μήνες» υπογράμμισε ο καθηγητής του London School of Economics.

O ίδιος προειδοποιεί ότι η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα διάλειμμα πριν από έναν άλλο φαύλο κύκλο βίας, όχι μόνο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, αλλά και στη Γάζα.

Λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, το Ισραήλ εξαπέλυσε την πιο ισχυρή επίθεσή του βομβαρδίζοντας την Βηρυτό. Και μπορεί η ανακωχή να έχει τεθεί σε ισχύ από σήμερα το πρωί, ωστόσο ο τραγικός απολογισμός στον Λίβανο δείχνει το φρικαλέο πρόσωπο του πολέμου.

Μέχρι τώρα, σχεδόν 4.000 μέλη της Χεζμπολάχ και Λιβανέζοι άμαχοι καθώς και πάνω από 100 Ισραηλινοί στρατιώτες και γυναικόπαιδα έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζοι και περίπου 60.000 Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ένα από τα φλέγοντα θέματα μετά την επίτευξη της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός είναι σε ποιο βαθμό η αποδυναμωμένη Χεζμπολάχ θα απειλήσει ξανά το Ισραήλ, εφόσον μπορέσει να επανεξοπλιστεί.

Οι ζημιές, μέχρι τώρα, στον Λίβανο ξεπερνούν τα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η ανάκαμψη της χώρας θα πάρει χρόνο και κανείς δεν ξέρει ποιος θα βάλει γερά το χέρι στην τσέπη για την ανοικοδόμησή της.

Η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μία κλωστή ακόμη και μετά την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, η οποία στόχο έχει να βάλει τέλος σε έναν αιματηρό πόλεμο που διήρκεσε πάνω από 13 μήνες, σχολιάζουν τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι η ηρεμία στην περιοχή δεν θα κρατήσει για πολύ.

Όταν η Χεζμπολάχ πέρασε στην αντεπίθεση στις 8 Οκτωβρίου με τις τις εκτοξεύσεις ρουκετών κατά του Ισραήλ, είχε στις δυνάμεις της 30.000 άνδρες και άλλους 20 χιλιάδες εφέδρους, 150 χιλιάδες ρουκέτες και πυραύλους και ένα δίκτυο τούνελ στον Λίβανο. Ορισμένα από τα οπλικά της συστήματα της οργάνωσης ήταν τηλεκατευθυνόμενα, γεγονός που της επέτρεπε να καταστρέφει με επιτυχία στρατιωτικούς στόχους, αεροδρόμια και βασικές υποδομές στο Ισραήλ.

Επιπλέον, οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ, άρτια εκπαιδευμένοι από τον στρατό της Τεχεράνης, διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στο μέτωπο του πολέμου, αφού επί χρόνια βρίσκονταν δίπλα στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση Νετανιάχου κατάφερε να αποδυναμώσει τη Χεζμπολάχ.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ορίζει ότι χιλιάδες Λιβανέζοι θα αναπτυχθούν στον νότο μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χεζμπολάχ. Την ίδια ώρα, ο στρατός του Λιβάνου υποστηρίζει ότι δεν έχει χρήματα, ανθρώπινο προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο θέμα χρηματοδότησης, η οποία πιθανότατα θα προέλθει από διεθνείς συμμάχους του Λιβάνου. Το ερώτημα που πλανάται είναι κατά πόσο ο λιβανέζικος στρατός θα αντιμετωπίσει τη Χεζμπολάχ, αν χρειαστεί, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε εμφύλιο πόλεμο.

«Η αποδοχή του Λιβάνου»

Πάντως, «οι Αρχές του Λιβάνου φαίνεται να έχουν αποδεχτεί ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, ότι υπάρχει πολιτική βούληση,» δηλώνει διπλωμάτης στο BBC.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει μόνο υποστεί σοβαρό πλήγμα σε ό,τι αφορά τον στρατιωτικό της εξοπλισμό, αλλά έχει χάσει το κύρος της. Ωστόσο, δεν έχει καταστραφεί. Πολλοί από τους ηγέτες της έχουν σκοτωθεί, και οι υποδομές της έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι έχει εξοντωθεί.

Στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ είναι κάτι περισσότερο από μια πολιτοφυλακή: είναι ένα πολιτικό κόμμα με εκπροσώπηση στη Βουλή και μια οργάνωση, με ισχυρή υποστήριξη μεταξύ των σιιτών μουσουλμάνων.

Σημειώνεται ότι, πριν τον πόλεμο, η Χεζμπολάχ χαρακτηριζόταν συχνά ως «κράτος εν κράτει» στον Λίβανο.

Οι αντίπαλοί της, λοιπόν, πιθανότατα να δουν την κατάπαυση του πυρός ως μια ευκαιρία να περιορίσουν την επιρροή της.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μπορεί να τερματίσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ -έστω και πρόσκαιρα, αν και πολλοί στον Λίβανο εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας νέος εμφύλιος.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00