Friday, September 20, 2024
Home » Δρ. Χούμπερτ Φάουστμαν: Μάθημα για κυβερνητικό συνασπισμό οι τοπικές εκλογές στη Γερμανία

Δρ. Χούμπερτ Φάουστμαν: Μάθημα για κυβερνητικό συνασπισμό οι τοπικές εκλογές στη Γερμανία

0 comments

Τι θα μπορούσαν να σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις για την ομοσπονδιακή Κυβέρνηση – Ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τον καθηγητή Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και διευθυντής του Γραφείου του Ιδρύματος Friedrich-Ebert στην Κύπρο

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία πρέπει να πάρουν ένα μάθημα και να βάλουν τέλος στις εσωτερικές διαμάχες και στην καταστροφική εικόνα που παρουσιάζει αυτή η Κυβέρνηση στην κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια και μήνες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και διευθυντής του Γραφείου του Ιδρύματος Friedrich-Ebert στην Κύπρο, Χούμπερτ Φάουστμαν, σχολιάζοντας τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών στα γερμανικά κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας.

Advertisement

  • Η γερμανική δεν είναι η οποιαδήποτε ακροδεξιά

Σύμφωνα με τον κ. Φάουστμαν, παρότι τα εκλογικά αποτελέσματα εξελίχθηκαν λίγο πολύ όπως αναμενόταν, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Πρόσθεσε ότι ενώ τα κόμματα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW) ήταν οι ξεκάθαροι νικητές των εκλογών, το συντηρητικό κόμμα CDU θα μπορέσει να διατηρήσει την προεδρία του κρατιδίου της Σαξονίας, αλλά θα πρέπει να σχηματίσει συμμαχία που θα περιλαμβάνει το BSW, διάδοχο του πρώην κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, «κάτι που είναι έτοιμο να κάνει, τουλάχιστον θεωρητικά».

«Τα αποτελέσματα στη Σαξονία αποτελούν καταστροφή για τον κυβερνητικό συνασπισμό, παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του πολιτικού τοπίου και την ιδιαίτερη πολιτική κουλτούρα στην πρώην Ανατολική Γερμανία, που ώθησαν περαιτέρω τόσο το AfD όσο και το BSW στην επιτυχία», σημείωσε.

Τα πιο δύσκολα αποτελέσματα αφορούν στη Θουριγγία, όπου το AfD ήρθε πρώτο και τα κόμματα του συνασπισμού αθροίζουν μαζί μόλις το 10%, καθώς δεν διαφαίνεται προοπτική για σταθερή Κυβέρνηση, συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο σχηματισμός τοπικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του CDU θα είναι πολύ πιο δύσκολος σε σχέση με τη Σαξονία, καθώς θα απαιτηθεί συνεργασία με το BSW και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) και ενδεχομένως το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD), καθώς κανείς δεν θα δεχθεί το AfD ως εταίρο.

Ερωτηθείςτι θα μπορούσαν να σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις για την ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, αλλά και ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος, ο κ. Φάουστμαν είπε πως παρότι υπάρχουν συζητήσεις για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, δεν θεωρεί κάτι τέτοιο ως πολύ πιθανό, καθώς τα κόμματα του συνασπισμού γνωρίζουν ότι στην παρούσα συγκυρία τα εκλογικά αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά, συνεπώς θα επιχειρήσουν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο.

«Ταυτόχρονα, το ερώτημα είναι αν θα πάρουν ένα μάθημα και θα βάλουν τέλος στις εσωτερικές διαμάχες και στην καταστροφική εικόνα που παρουσιάζει αυτή η Κυβέρνηση στην κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες και θα προσπαθήσουν στον εναπομείναντα χρόνο της θητείας τους να προβάλλουν μια πιο ενιαία εικόνα, συνειδητοποιώντας πόσο πολύ τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους επειδή αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλον ως εχθρούς και όχι ως κυβερνητικούς εταίρους», τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τοπώς εξηγείται η εμφανής απόσταση μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού τμήματος της χώρας, ο κ. Φάουστμαν είπε ότι εκτός από τη διαφορετική πολιτική κουλτούρα και τις διαφορετικές απόψεις για το πόσο επιτυχημένη ήταν η γερμανική επανένωση τα τελευταία 30 χρόνια, υπάρχει επίσης ένα ρήγμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών εντός του ανατολικού τμήματος, με τα πρώην δυτικογερμανικά κόμματα να έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις στις πόλεις και το AfD και το BSW σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και παραμελημένοι, ενώ τα ξενοφοβικά αισθήματα είναι επίσης εντονότερα.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι μπορεί να αναμένεται τους επόμενους μήνες στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης δήλωσε ότι αναμένει από την Κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειές της, γνωρίζοντας ότι χρειάζεται ένα «θαύμα».

«Το να πάνε σε νέες εκλογές θα ήταν σαν να αυτοκτονούν από φόβο μήπως πεθάνουν. Δεν μπορούν να πάνε σε πρόωρες εκλογές, καθώς δεν υπάρχουν πιθανότητες για ένα καλό αποτέλεσμα», τόνισε σχετικά.

Πρόσθεσε ότι αυτό που μπορεί να επιδιώξει ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι περισσότερος χρόνος, ελπίζοντας ότι θα παρουσιάσουν μια πιο ενιαία εικόνα και ότι η αντιπολίτευση θα κάνει λάθη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More