Monday, December 23, 2024
Home » Γιατί το Ισραήλ δεν εγκαταλείπει τις μάχες ακόμα και μετά τη δολοφονία του Σινουάρ;

Γιατί το Ισραήλ δεν εγκαταλείπει τις μάχες ακόμα και μετά τη δολοφονία του Σινουάρ;

0 comments

Γιατί το Ισραήλ δεν εγκαταλείπει τις μάχες ακόμα και μετά τη δολοφονία του Σινουάρ; – Το Ισραήλ έπαθε αλλά δεν έμαθε στο παρελθόν – Τι κάνει τώρα ο Νετανιάχου

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ κατά τη διάρκεια μάχης την Τετάρτη στη Ράφα. Η είδηση δημιούργησε κάποιες ελπίδες στους δυτικούς ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τον τερματισμό του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα ή ακόμη και της ευρύτερης σύγκρουσης ΙσραήλΠαλαιστίνης.

Advertisement

Ωστόσο, αναλυτές δήλωσαν στο Al Jazeera, πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα βρει άλλες αφορμές για να κρατήσει τη χώρα του σε πόλεμο για προσωπικό όφελος και για να προωθήσει το ισραηλινό όνειρο της επέκτασης, δηλαδή την εκδίωξη των Παλαιστινίων και τη διατήρηση μιας επ’ αόριστον κατοχής των εδαφών τους.

Οι φόβοι του Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου φοβάται εδώ και καιρό ότι θα χάσει την εξουσία εξαιτίας της πιθανότητας να περάσει πολλά χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Το 2019 του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις: απάτη, δωροδοκία και απιστία. Εάν καταδικαστεί, κινδυνεύει να περάσει έως και 10 χρόνια στη φυλακή.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Νετανιάχου παρείχε χάρες και δωροδοκίες σε μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης με αντάλλαγμα θετικές δημοσιεύσεις.

Έναν χρόνο αργότερα, ο Νετανιάχου εξελέγη πρωθυπουργός για πέμπτη θητεία. Ο ακροδεξιός κοινοβουλευτικός συνασπισμός του εισηγήθηκε γρήγορα νόμους που θα υπονόμευαν το δικαστικό σύστημα της χώρας, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να διορίζει δικαστές, να περιορίζει την εποπτεία του δικαστηρίου ακόμη και να παρακάμπτει το δικαστήριο.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν κατέθεσε αίτημα έκδοσης εντάλματος σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για τις φρικαλεότητες στη Γάζα.

«Ο Νετανιάχου θα αναζητήσει μια άλλη αφορμή ή ένα άλλο πρόσωπο για να καταδιώκει συνεχώς. Αυτό θα δημιουργήσει μόνο περισσότερη ανασφάλεια, κάτι που είναι αυτό που θέλει», δήλωσε η Νταιάνα Μπουτού, αναλύτρια για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.

«Θέλει να κάνει τους Ισραηλινούς να πιστεύουν ότι βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας ή πολέμου… Αυτός είναι ο τρόπος του να τους ελέγχει και να παραμένει στην εξουσία», δήλωσε στο Al Jazeera.

Το ότι ο Νετανιάχου φαίνεται να επιδιώκει την κλιμάκωση φάνηκε το Σάββατο, αφού ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ φέρεται να έπληξε το σπίτι του στην Καισάρεια.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η επίθεση έγινε από «πράκτορες του Ιράν», κάτι που ορισμένοι αναλυτές τον βλέπουν να θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω διεύρυνση του πολέμου με το Ιράν, πολύ πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας και την οργάνωση του Λιβάνου.

Εγκλωβισμένοι σε μια διαρκή σύγκρουση

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμό του στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 42.000 ανθρώπους και ξεριζώνοντας σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων. Και ο θάνατος του Σινουάρ – του «υπ’ αριθμόν ένα εχθρού» του Ισραήλ – δύσκολα θα το σταματήσει.

«Δεν πιστεύω ότι ο θάνατος του Σινουάρ αλλάζει το σκεπτικό του Ισραήλ όσον αφορά την επιθυμία του Νετανιάχου να προχωρήσει στην καταστροφή και την ερήμωση της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε ο Ομάρ Ραχμάν, συνεργάτης για το Ισραήλ-Παλαιστίνη του Συμβουλίου Μέσης Ανατολής για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις στην Ντόχα.

Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά των αμάχων της Γάζας ξεκίνησε ως δήθεν απάντηση σε μια επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία 1.139 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και περίπου 250 αιχμαλωτίστηκαν.

Η Γάζα υπέφερε ήδη από την πολιορκία που της επέβαλε το Ισραήλ το 2007, με το βιοτικό της επίπεδο να υποβαθμίζεται σε σημείο που οι διεθνείς παρατηρητές και οι παγκόσμιοι ηγέτες σύντομα άρχισαν να την αποκαλούν «η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου».

«Το Ισραήλ έχει δολοφονήσει πολλούς Παλαιστίνιους ηγέτες στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το κάνει. Τίποτα δεν άλλαξε ποτέ, επειδή, κατά βάση, οι διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις -ακόμη και υπό τους Εργατικούς, όχι μόνο υπό τον Λικούντ- ήταν απρόθυμες να παραχωρήσουν εδάφη ή να παραχωρήσουν πραγματική παλαιστινιακή κυριαρχία», δήλωσε στο Al Jazeera ο Γεζίντ Σαΐχ, ειδικός σε θέματα Ισραήλ-Παλαιστίνης και Μέσης Ανατολής.

«Το αποτέλεσμα είναι το Ισραήλ να έχει εγκλωβιστεί σε μια μόνιμη σύγκρουση και συνεχίζει όλο αυτό το διάστημα να προτιμά τις στρατιωτικές απαντήσεις, επειδή έφερε τον εαυτό του σε μια θέση όπου δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου φαίνεται να συνεχίζει αυτή την τάση.

Την Παρασκευή δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα για να «διασώσει τους εναπομείναντες ισραηλινούς αιχμαλώτους» και στο Λίβανο, εναντίον του οποίου το Ισραήλ έχει ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο σε μια δήθεν προσπάθεια να «διαλύσει τη Χεζμπολάχ και να αποκαταστήσει την ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ».

Από τις 7 Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου έχει παρεμποδίσει πολλές προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός παρά τις φαινομενικές πιέσεις του κύριου προστάτη του, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις 31 Ιουλίου, ο Νετανιάχου μάλιστα διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείαςτου να δολοφονήσουν τον πολιτικό επικεφαλής της Χαμάς -και κύριο διαπραγματευτή για την κατάπαυση του πυρός- Ισμαήλ Χανίγια.

Ο Ισραηλινός πολιτικός σχολιαστής Όρεν Ζιβ δήλωσε ότι η πρόσφατη δολοφονία του Σινουάρ ενθαρρύνει την ακροδεξιά του Ισραήλ, η οποία συνεχίζει να στηρίζει τις εκκλήσεις του Νετανιάχου για την επίτευξη «ολοκληρωτικής νίκης» στη Γάζα, συμπεριφερόμενη, όπως είπε, σαν «τοξικομανής».

«Ο θάνατος του Σινουάρ είναι μια μικρή δόση προς το παρόν, αλλά δεν θα ικανοποιήσει το δεξιό κοινό ή την κυβέρνηση, μακροπρόθεσμα. Αναζητούν περισσότερους φόνους και περισσότερο πόλεμο», δήλωσε στο Al Jazeera.

Το Ισραήλ έπαθε αλλά δεν έμαθε

Τον Μάρτιο του 2004, το Ισραήλ δολοφόνησε τον ιδρυτή και πνευματικό ηγέτη της Χαμάς Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος ήταν τετραπληγικός, εκτοξεύοντας τρεις πυραύλους εναντίον του καθώς έβγαινε από ένα τζαμί κοντά στο σπίτι του στη Γάζα μετά την προσευχή.

Πριν πεθάνει, ο Αχμέντ Γιασίν είχε ζητήσει «ψυχρή ειρήνη» με το Ισραήλ, η οποία θα εξαρτιόταν από την αποχώρηση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η απάντηση του Ισραήλ ήταν η απόπειρα καταστροφής της Χαμάς με τη δολοφονία του Αχμέντ Γιασίν και άλλων Παλαιστινίων ηγετών.

Η προσέγγιση αυτή γύρισε μπούμερανγκ, καθώς η Χαμάς κέρδισε με σαρωτική πλειοψηφία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της Παλαιστίνης τον Ιανουάριο του 2006, υπενθυμίζει ο Μπουτού.

«Η Χαμάς κατέληξε να γίνει ακόμη πιο ισχυρή από ό,τι ήταν», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Με την πάροδο του χρόνου… όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ μπορεί να προσπαθεί να σκοτώσει τους ηγέτες της αντίστασης, αλλά ποτέ δεν θα σκοτώσει την αντίσταση», πρόσθεσε.

Ο Ραχμάν, από το Συμβούλιο Μέσης Ανατολής, συμμερίζεται την άποψη ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να επιβιώνει από τον συνεχιζόμενο πόλεμο παρά τη σοβαρή υποβάθμισή της.

«Οργανωτικά μιλώντας, η δολοφονία του Σινουάρ υποβαθμίζει περαιτέρω τη Χαμάς από ηγετική και επιχειρησιακή άποψη. Αλλά η οργάνωση είναι άθικτη», δήλωσε στο Al Jazeera.

Ανεξάρτητα από το αν θα επιβιώσει η Χαμάς, η παλαιστινιακή αντίσταση θα συνεχίσει να υφίσταται με κάποια μορφή, πρόσθεσε ο Ραχμάν.

«Τα βασικά προβλήματα των Παλαιστινίων δεν αντιμετωπίζονται. Επομένως, η αντίσταση στην ισραηλινή απαλλοτρίωση θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Rahman στο Al Jazeera.

«Είναι τόσο απλό. Αυτή είναι η απλή εξίσωση».

Πηγή: ethnos.gr

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00