Βρυξέλλες: Το δείπνο των «27» και η ονοματολογία για τη διαδοχή
Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται σήμερα (Δευτέρα) οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα της ΕΕ και τη στελέχωση των κορυφαίων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών.
Οι ηγέτες των «27» κρατών-μελών της ΕΕ προσέρχονται για το «μετεκλογικό» δείπνο μία εβδομάδα μετά από τις ευρωκάλπες με στόχο να προετοιμάσουν και γιατί όχι ακόμη και να ολοκληρώσουν την βραδιά με μία πολιτική απόφαση για τους επικεφαλής της Κομισιόν,του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ύπατο Εκπρόσωπο.
Κρίσιμη συζήτηση για τη διαδοχή στους θεσμούς
Το πρώτο σκέλος ξεκινά στις 18.00 τοπική και το προδόρπιο περιλαμβάνει συζήτηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών παρουσία της προέδρου της Κομισιόν και υποψήφιας για δεύτερη θητεία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Η ονοματολογία της διαδοχής
Στο… κυρίως πιάτο όμως που θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 19.30, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αποχωρήσει από την αίθουσα διότι θα ξεκινήσει η ονοματολογία για το ποιος θα διαδεχτεί ποιον. Μία κουβέντα ή αλλιώς για πολλούς στις Βρυξέλλες «αναστάτωση που ξεκίνησε ο Σαρλ Μισέλ», γιατί δεν ήθελε την επικεφαλής του Μπερλεμόν (σ.σ έδρα της Κομισιόν) με την οποία οι σχέσεις βρίσκονται κάτω από το μηδέν, παρούσα.
Τα πράγματα ωστόσο γίνονται πιο περίπλοκα, διότι μεταξύ των υποψηφίων και συγκεκριμένα για την θέση ύπατου εκπροσώπου βασική υποψήφια είναι η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας, η οποία όμως μέχρι τώρα φαίνεται ότι θα παραμείνει στην αίθουσα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.
Το άγνωστο μέλλον του Σαρλ Μισέλ
Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί και με τον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Βελγίου όταν προτάθηκε για την προεδρία του Συμβουλίου. Ωστόσο, είχε βγει από την αίθουσα όταν ανανεώθηκε η θητεία του στα 2,5 χρόνια. Λεπτομέρειες που ουδεμία σημασία έχουν στο αποτέλεσμα, αλλά όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή «προσθέτουν λίγο αλατοπίπερο στις τελευταίες ημέρες του Σαρλ Μισέλ που δεν μπορεί να δεχτεί ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πιθανόν να έχει μία δεύτερη θητεία, ενώ άγνωστο παραμένει το δικό του μέλλον».
Οι 190 έδρες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ακόμη ενδέχεται να αλλάξουν καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και ο σχηματισμός των πολιτικών ομάδων, του δίνουν σαφή διαπραγματευτική ισχύ στη διεκδίκηση για την προεδρία της Επιτροπής.
Δεύτερη θητεία για Ούρσουλα – ΕΛΚ στην Κομισιόν
Όπως φαίνεται ίσως το παζλ να αποδειχτεί πιο απλό από ό,τι αναμενόταν αφού τα δεδομένα δείχνουν όταν η εξίσωση έχει λυθεί. Εκτός απροόπτου που ποτέ δεν αποκλείεται στην πολιτική μέχρι το τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το ΕΛΚ θα έχουν μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν.
Στον Πορογάλο Αντόνιο Κόστα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Το Συμβούλιο αναμένεται να περάσει στον σοσιαλιστή Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα και ύπατη εκπρόσωπος πιθανόν θα αναλάβει η φιλελεύθερη-Renew Eσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας. Οι χώρες της Βαλτικής δεν είχαν μείνει εκτός κορυφαίων θέσεων την προηγούμενη πενταετία και τώρα γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία.
Στο αποψινό δείπνο θα μπορούσαν οι ηγέτες να επισημάνουν ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία, όμως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει επίσημη απόφαση καθώς πρόκειται για άτυπη συνάντηση και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 27-28 Ιουνίου.
Η διαδικασία για την εκλογή των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να περάσει στον δεύτερο και τελικό γύρο, δηλαδή στην ακρόαση και την ψηφοφορία των 720 ευρωβουλευτών, χρειάζεται ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο και όχι ομοφωνία. Για να επιτευχθεί ειδική πλειοψηφία πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις: η πρόταση πρέπει να υπερψηφιστεί από το 55% των κρατών μελών, δηλαδή 15 από τα 27 κράτη μέλη, τα οποία ταυτόχρονα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την άλλη χρειάζεται να λάβει ομοφωνία. Εάν αυτό δεν συμβεί γίνεται ψηφοφορία.
Τον Ιούλιο η 1η ολομέλεια τουΕΚ
Ο στόχος παραμένει όπως όλα δείχνουν τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές με την ακρόαση του ή της προέδρου της Κομισιόν να αναμένεται να γίνει στην πρώτη ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο 16-18 Ιουλίου. Η ΕΕ αυτό που επιδιώκει είναι να ξεκαθαρίσει ότι κινείται με ενότητα και κλείνει στην ώρα τους τις εκκρεμότητες χωρίς να αφήνει πεδίο ούτε στον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά ούτε να ριψοκινδυνεύει μία αστάθεια της οικονομίας.
tovima.gr