Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στα social media για το φύλο της και η παρενόχληση που καταγγέλλει ότι δέχεται, οδηγούν τη χρυσή Ολυμπιονίκη της πυγμαχίας στη Δικαιοσύνη
Η Αλγερινή πυγμάχος Ιμάνι Κελίφ, χρυσή Ολυμπιονίκης στο Παρίσι στα -66 κιλά, υπέβαλε καταγγελία για παρενόχληση στον κυβερνοχώρο, μετά την έντονη συζήτηση που άνοιξε για το φύλο της.
Advertisement
Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο (10/8) ο δικηγόρος της Ναμπίλ Μπουντί, λέει ότι η Αλγερινή πυγμάχος θα αρχίσει νέο αγώνα, αυτή τη φορά στη Δικαιοσύνη ενάντια σε όσα γράφτηκαν σε βάρος της. Μιλά μάλιστα ευθέως για «διαδικτυακό λιντσάρισμα» που υπέστη η αθλήτρια.
Η Κελίφ έχει προσφύγει στην εισαγγελία του Παρισιού.
«Μετά τον καιρό της άθλησης, έρχεται ο καιρός της Δικαιοσύνης», γράφει ο δικηγόρος και προσθέτει ότι «μόλις έχοντας κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, η πυγμάχος Ιμάνι Κελίφ αποφάσισε να ανοίξει έναν νέο αγώνα: αυτόν της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και της τιμής».
Αναφέρει ακόμη ότι χθες, Παρασκευή, «έκανε καταγγελία για πράξεις σοβαρής κυβερνοπαρενόχλησης στην εισαγγελία του Παρισιού».
Ο δικηγόρος λέει ότι η ποινική έρευνα θα διαπιστώσει «ποια ήταν τα κίνητρα αυτή της μισογυνικής, ρατσιστικής και σεξιστικής εκστρατείας», αλλά ακόμη «οφείλει να ενδιαφερθεί για όσους και όσες τροφοδότησαν αυτό το ψηφιακό λιντσάρισμα».
«Η άδικη παρενόχληση που υπέστη η πρωταθλήτρια της πυγμαχίας θα παραμείνει το μεγαλύτερο καθήκον αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων», καταλήγει.
Η προσφυγή της Κελίφ στη Δικαιοσύνη έγινε πριν ακόμη από τον τελικό του αγωνίσματος στον οποίο κέρδισε το χρυσό το βράδυ της Παρασκευής.
Η 25χρονη Αλγερινή αθλήτρια έγινε ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα πρόσωπα αυτών των Αγώνων σχετικά με τον αποκλεισμό της από παγκόσμιο πρωτάθλημα λίγους μήνες νωρίτερα και την άδεια που έλαβε από τη ΔΟΕ να αγωνιστεί σε αυτούς τους Αγώνες.
Η Κελίφ, αλλά και η Ταϊβανέζα Λιν Γιου-τινγκ είχαν αποκλειστεί από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί τον Μάρτιο του 2023.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) είχε αποκλείσει τις αθλήτριες γιατί είχαν αποτύχει σε ένα τεστ καθορισμού του φύλου, αν και η IBA δεν ανέφερε ποιο ήταν αυτό. Η διαμάχη της ΔΟΕ με την IBA οδήγησε τη δεύτερη εκτός διοργάνωσης Αγώνων.
Αυτό με τη σειρά του σήμαινε ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας ήταν διαφορετικά, άρα η ΔΟΕ έκρινε ότι μπορούν να αγωνιστούν στο τουρνουά γυναικών.
Το ζήτημα ήλθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά τις διαμαρτυρίες αθλητριών άλλων ομάδων, αλλά περισσότερο μετά τον αποκλεισμό σε 46 δευτερόλεπτα της Ιταλίδας Άντζελα Καρίνι από την Καλίφ. Η Καρίνι είπε ότι δεν την έχουν ξαναχτυπήσει τόσο δυνατά.
Η απάντηση σε όλα αυτά ήλθε από την Κελίφ μετά το χρυσό μετάλλιο: «Είμαι μια δυνατή γυναίκα. Από το ρινγκ, έστειλα ένα μήνυμα σε όσους ήταν εναντίον μου», είπε, τονίζοντας ότι «η απάντηση ήταν πάντα στο ρινγκ».
«Γεννήθηκα γυναίκα, έζησα ως γυναίκα και διαγωνίστηκα ως γυναίκα», επέμεινε η Κελίφ.
Πηγή: protothema.gr
Πηγή: Cyprus Times