Wednesday, January 8, 2025
Home » Αποχώρησαν οι στρατιώτες από το Κοινοβούλιο της Ν. Κορέας, αλλά ο στρατός λέει ότι θα τηρήσει τον στρατιωτικό νόμο

Αποχώρησαν οι στρατιώτες από το Κοινοβούλιο της Ν. Κορέας, αλλά ο στρατός λέει ότι θα τηρήσει τον στρατιωτικό νόμο

0 comments

«Θα αποκαταστήσω την ομαλότητα στη χώρα, απαλλάσσοντάς την από τις εχθρικές δυνάμεις το συντομότερο δυνατόν», λέει ο πρόεδρος της χώρας

Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα τηρήσει τονστρατιωτικό νόμο μέχρι να τον άρει ο πρόεδρος της χώρας.

Advertisement

Στην ανακοίνωσή του, ο αρχηγός του στρατού Παρκ Αν-σου ανέφερε ότι απαγορεύονται στο εξής όλες οι πολιτικές δραστηριότητες και τα μέσα ενημέρωσης τίθενται υπό την εποπτεία της κυβέρνησης.

Οι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας και επιχείρησαν να εμποδίσουν τους βουλευτές να μπουν στο κτίριο, αποχώρησαν λίγη ώρα αφού η Εθνοσυνέλευση, ομόφωνα, ψήφισε υπέρ της άρσης του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ.

  • Δραματικές εξελίξεις στη Νότια Κορέα: Η Βουλή καταψήφισε τον στρατιωτικό νόμο – Αποκλεισμένο το κοινοβούλιο (video)

Παρόντες στο ημικύκλιο ήταν 190 βουλευτές (από τους συνολικά 300) και όλοι τους «τάχθηκαν υπέρ της πρότασης άρσης του στρατιωτικού νόμου, η οποία κατά συνέπεια εγκρίθηκε» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λι Τζάε-μιουνγκ, χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τον λαό να συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και διαδήλωσαν γύρω στη 1 το πρωί στη Σεούλ, φωνάζοντας το σύνθημα «Συλλάβετε τον Γιουν Σουκ Γέολ».

Απο την διαδήλωση έξω απο το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας τοην Τεταρτη 4 Δεκεμβρίου 2024.«Αρχικά νόμιζα ότι ήταν πλάκα, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος. Μετά, αποφάσισα να έρθω εδώ για να προστατεύσω τη δημοκρατία, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας», είπε ο Λι Τζιν-χούα, 48 ετών.

Το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν είχε εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό, για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που ελέγχουν το κοινοβούλιο, ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα έναν σημαντικά μειωμένο προϋπολογισμό. «Η Εθνοσυνέλευση έγινε καταφύγιο εγκληματιών, φωλιά νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το διοικητικό και το δικαστικό σύστημα και να ανατρέψει τη φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη» ανέφερε ο Γιουν για να δικαιολογήσει την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Χαρακτήρισε μάλιστα την αντιπολίτευση «δυνάμεις εχθρικές προς το κράτος που σκοπεύουν να ανατρέψουν το καθεστώς».

«Θα αποκαταστήσω την ομαλότητα στη χώρα, απαλλάσσοντάς την από τις εχθρικές δυνάμεις το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου στις δημοσκοπήσεις είναι σε ελεύθερη πτώση.

Στρατιωτικός νόμος είχε κηρυχθεί για τελευταία φορά στις 17 Μαΐου 1980, όταν ο στρατηγός Τσουν Ντο-χουάν κατέλαβε την εξουσία θέλοντας να καλύψει το κενό μετά τη δολοφονία του δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ-χε. Την επομένη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Γκουανγκτζού για να διαμαρτυρηθούν για το πραξικόπημα. Οι διαδηλώσεις καταπνίγηκαν σε λουτρό αίματος. Ο στρατιωτικός νόμος παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο του 1981.

Πηγή: cnn.gr

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00