Home » Αποκάλυψη Reuters: Οι ΗΠΑ θα μποϊκοτάρουν φόρο τιμής του ΟΗΕ στον πρόεδρο του Ιράν Ραΐσι

Αποκάλυψη Reuters: Οι ΗΠΑ θα μποϊκοτάρουν φόρο τιμής του ΟΗΕ στον πρόεδρο του Ιράν Ραΐσι

0 comment

Αποκάλυψη Reuters: Οι ΗΠΑ θα μποϊκοτάρουν φόρο τιμής του ΟΗΕ στον πρόεδρο του Ιράν Ραΐσι

Δεν θα παραστούν οι ΗΠΑ σε τελετή στον ΟΗΕ που θα γίνει αργότερα σήμερα Πέμπτη (30/5), στη μνήμη του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος σκοτώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα σε συντριβή ελικοπτέρου.

Η Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ συνεδριάζει παραδοσιακά για να αποτίσει φόρο τιμής σε κάθε παγκόσμιο ηγέτη που ήταν εν ενεργεία αρχηγός κράτους κατά τη στιγμή του θανάτου του. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για τον Ραΐσι.

«Δεν θα παρευρεθούμε σε αυτή την εκδήλωση με καμία ιδιότητα», δήλωσε στο Reuters ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκηαρνήθηκε να σχολιάσει.

«Συμμετείχε σε φρικτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Ο Ραΐσι, ένας σκληροπυρηνικός που είχε θεωρηθεί ως πιθανός διάδοχος του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ,σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερό του κατέπεσε σε κακές καιρικές συνθήκες σε βουνά κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν στις 19 Μαΐου.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε να στέκονται στο πλευρό του λαού του Ιράν και όχι να μνημονεύουν τον επί δεκαετίες καταπιεστή τους», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Ο Ραΐσι συμμετείχε σε πολυάριθμες, φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εξωδικαστικής δολοφονίας χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων το 1988», είπε.

«Ορισμένες από τις χειρότερες καταγεγραμμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως κατά των γυναικών και των κοριτσιών του Ιράν, έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας του», πρόσθεσε.

Απρόθυμα…

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τηρήθηκε ένα λεπτό σιγής στις 20 Μαΐου για τα θύματα της συντριβής του ελικοπτέρου. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ στάθηκε απρόθυμα μαζί με τους 14 ομολόγους του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείεςεξέφρασαν τα «επίσημα συλλυπητήριά»τους για τον θάνατο του Ραΐσι,δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 20 Μαΐου. Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε επίσης εκείνη την ημέρα: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο που είχε πολύ αίμα στα χέρια του».

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επικρίθηκε έντονα από ορισμένα ρεπουμπλικανικά μέλη του Κογκρέσου για τη στάση της.

Ο Ραΐσι, 63 ετών, εξελέγη πρόεδρος το 2021 και κατά τη διάρκεια της θητείας του διέταξε την αυστηροποίηση των νόμων περί ηθικής, επέβλεψε μια αιματηρή καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και πίεσε σκληρά στις πυρηνικές συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

In.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More