Wednesday, December 18, 2024
Home » Αναφορές για απόπειρα πραξικοπήματος από μέλη του συριακού στρατού κατά του Άσαντ

Αναφορές για απόπειρα πραξικοπήματος από μέλη του συριακού στρατού κατά του Άσαντ

0 comments

Προελαύνουν οι τζιχαντιστές στο Χαλέπι – Κατέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου – Κερδίζουν επιπλέον εδάφη στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, παίρνοντας τον έλεγχο δεκάδων στρατηγικών τοποθεσιών χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση

Εν μέσω προέλασης τζιχαντιστών στο Χαλέπι, υπάρχουν αναφορές που διακινούνται τις τελευταίες ώρες για πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από μέλη του στρατού.

Advertisement

Ισχυροί πυροβολισμοί ακούγονται στη Δαμασκό ενώ οι κινήσεις κατά του Άσαντ δρομολογούνται από τον αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών Χουσάμ Λούκα και τους συμμάχους του.

Ποιοι είναι οι τζιχαντιστές που πήραν τον έλεγχο στο Χαλέπι

Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια κοινότητα από την επιστροφή των τζιχαντιστών, την Παρασκευή, στο Χαλέπι,

τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, έπειτα από μια επίθεση-αστραπή δύο ημερών κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία τερματίζει τη σχετική ηρεμία των τελευταίων ετών στη βορειοδυτική Συρία.

Το ερώτημα που τίθεται ολοένα και πιο πολύ, όμως, τις τελευταίες ώρες είναι ποιοι είναι οι αντάρτες που καταλαμβάνουν τον έλεγχο της δεύτερης πόλης της Συρίας.

Οι δυνάμεις των ανταρτών μέχρι το Σάββατο είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους «μεγάλα τμήματα» του Χαλεπιού.

Η αιφνιδιαστική επίθεση προκάλεσε τα πρώτα ρωσικά πλήγματα στο Χαλέπι από το 2016 και τότε ο συριακός στρατός απέσυρε τα στρατεύματά του από την πόλη.

Της επίθεσης ηγήθηκε η ισλαμιστική μαχητική οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham (HTS) η οποία έχει μακρά ιστορία στη συριακή σύγκρουση.

Ποιοι είναι οι Hayat Tahrir al-Sham;

Η HTS δημιουργήθηκε με το όνομα Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, το 2011 ως θυγατρική της Αλ Κάιντα.

Ο ηγέτης του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, συμμετείχε επίσης στη συγκρότησή του.

Η ομάδα Hayat Tahrir al-Sham θεωρήθηκε μία από τις πιο θανατηφόρες από τις ομάδες που συντάχθηκαν εναντίον του προέδρου Άσαντ.

Το 2016, ο ηγέτης της ομάδας, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζαουλάνι, διέκοψε τις σχέσεις του με την Αλ Κάιντα, διέλυσε την Τζαμπχάτ αλ Νούσρα και δημιούργησε μια νέα οργάνωση, η οποία πήρε το όνομα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ όταν συγχωνεύτηκε με διάφορες άλλες παρόμοιες ομάδες ένα χρόνο αργότερα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πόλεμος στη Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έμοιαζε σαν να είχε τελειώσει.

Η κυριαρχία του Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ουσιαστικά αδιαμφισβήτητη στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ ορισμένα άλλα μέρη της Συρίας παραμένουν εκτός του άμεσου ελέγχου του.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι περιοχές με κουρδική πλειοψηφία στα ανατολικά, οι οποίες είναι λίγο έως πολύ διαχωρισμένες από τον έλεγχο του συριακού κράτους από τα πρώτα χρόνια της σύγκρουσης.

Στον νότο, όπου ξεκίνησε η επανάσταση κατά της εξουσίας του Άσαντ το 2011, συνεχίζονται κάποιες, αν και σχετικά υποτονικές, αναταραχές.

Στην αχανή συριακή έρημο, τα απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.

Στα βορειοδυτικά, η επαρχία Ιντλίμπ κυριαρχείται από ομάδες τζιχαντιστών και ανταρτών που οδηγήθηκαν εκεί στο αποκορύφωμα του πολέμου.

Πηγή: protothema.gr

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00