Monday, September 16, 2024
Home » Ακτιβίστρια με τουρκική και αμερικανική υπηκοότητα σκοτώθηκε στη Γάζα

Ακτιβίστρια με τουρκική και αμερικανική υπηκοότητα σκοτώθηκε στη Γάζα

0 comments

Ακτιβίστρια με τουρκική και αμερικανική υπηκοότητα σκοτώθηκε στη Γάζα – Πώς αντέδρασαν Ουάσιγκτον και Άγκυρα – Συμμετείχε σε «ειρηνική διαδήλωση» εναντίον της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών – Την πέτυχε σφαίρα στο κεφάλι – Τι ανακοίνωσε Ο Ισραηλινός στρατός

Ακτιβίστρια με την τουρκική και την αμερικανική υπηκοότητα σκοτώθηκε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του εποικισμού στην Μπέιτα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν πως μέλη τους άνοιξαν πυρ.

Advertisement

Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «τραγικό» θάνατο, ενώ η Άγκυρακαταδίκασε τη «βάρβαρη» επέμβαση ισραηλινών δυνάμεων και τη «δολοφονία» της.

  • Ο ισραηλινός στρατός λέει πως στοχοποίησε κέντρο διοίκησης της Χαμάς σε σχολείο

Αλλού στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967, τα ισραηλινά στρατεύματα αποσύρθηκαν την Παρασκευή από την Τζενίν, όπου διεξήγαγαν από τα τέλη Αυγούστου επιχειρήσεις εναντίον παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων με δεκάδες νεκρούς.

Στην Μπέιτα, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ακτιβίστρια με αμερικανική και τουρκική υπηκοότητα, η Αϊσενούρ Εζγκέ Εϊγκί, τραυματίστηκεθανάσιμα από σφαίρα στη κεφάλι, ανακοίνωσε το νοσοκομείο Ραφίντια της πόλης, σε μικρή απόσταση από τη Νάμπλους.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, «οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν Αμερικανίδα ακτιβίστρια26 ετών στην Μπέιτα, με σφαίρα που την πέτυχε στο κεφάλι ενώ συμμετείχε σε ειρηνική διαδήλωση» εναντίον του ισραηλινού εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών.

Με ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε ότι μέλη του στον τομέα «ανταπέδωσαν ανοίγοντας πυρ εναντίον του κυριότερου ταραχοποιού που πέταγε πέτρες εναντίον (τους) και ήγειρε απειλή» για την ασφάλειά τους.

Πρόσθεσε πως «εξετάζει» τις πληροφορίες κατά τις οποίες «αλλοδαπή σκοτώθηκε εξαιτίας πυρών στην περιοχή».

Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, στηλίτευσε τον θάνατο της νέας, με τον Λευκό Οίκο να αξιώνει να διενεργηθεί έρευνα. «Όταν έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερες πληροφορίες θα δράσουμε αναλόγως», συμπλήρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «καταδίκασε» τη «βάρβαρη» ενέργεια του Ισραήλ με θύμα ειρηνική διαδηλώτρια «εναντίον της κατοχής στη Δυτική Όχθη».

Η 26χρονη, μέλος του International Solidarity Movement (ISM), μη κυβερνητικής οργάνωσης που υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση, βρισκόταν στην Μπέιτα για να πάρει μέρος σε εβδομαδιαία διαδήλωση εναντίον της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών, τόνισε ο Νέτα Γκολάν, συνιδρυτής της ΜΚΟ αυτής.

Οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Σε άλλο επεισόδιο, κοντά στην Μπέιτα, Παλαιστίνια έφηβη 12 ετών σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Βρισκόταν στο δωμάτιό της όταν χτυπήθηκε από σφαίρα, σύμφωνα με τον πατέρα της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More