Saturday, November 23, 2024
Home » Έτος-ρεκόρ το 2023 για αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ από το 2016

Έτος-ρεκόρ το 2023 για αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ από το 2016

0 comments

Έτος-ρεκόρ το 2023 για αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ από το 2016 – Τι λέει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μετανάστευσης

Τους μεγαλύτερους αριθμούς αιτήσεων ασύλου από την περίοδο 2015 – 2016 κατέγραψε η Ευρώπη το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τη μετανάστευση και το άσυλο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης (ΕΜΝ) για το 2023, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου.

Advertisement

Ο στόχος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης (ΕΜΝ) που ιδρύθηκε το 2008 είναι να παρέχει μέσω των εθνικών σημείων επαφής στα κράτη μέλη και στις χώρες – παρατηρητές, έγκυρες, αξιόπιστες και αντικειμενικές πληροφορίες και δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μέσω των εκδόσεων και παραδοτέων του.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, το ΕΜΝ θεωρεί ως τη σημαντικότερη εξέλιξη του έτους την πολιτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο 2023 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που έλαβε τελική έγκριση από τους θεσμούς το 2024.

Σύμφωνα με το δίκτυο, που επικαλείται στοιχεία της Eurostat, οι αιτήσεις ασύλου για πρώτη φορά αυξήθηκαν συνολικά σε ολόκληρη την ΕΕ το 2023, υπερβαίνοντας το ένα εκατομμύριο αιτήσεις, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2016. Οι χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο, προστίθεται, ανταποκρίθηκαν θεσπίζοντας μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασύλου και την ελάφρυνση της πίεσης στις ικανότητες υποδοχής, καθώς και μέτρα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με κάποιες χώρες να κάνουν βήματα για διευκόλυνση της εισόδου στην εθνική αγορά εργασίας.

Ένα από τα κύρια σημεία της έκθεσης σύμφωνα με το δελτίο Τύπου αφορά την αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης προς την ΕΕ το 2023, με περίπου 380.000 διελεύσεις, αύξηση κατά 17% από το 2022, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό από την περίοδο 2015 – 2016.

Επίσης σημειώνεται πως εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ παράτεινε την προσωρινή προστασία των εκτοπισθέντων από τη χώρα αρχικά έως τον Μάρτιο του 2025 και ξανά μέχρι τον Μάρτιο του 2026. Οι χώρες μέλη του δικτύου παρείχαν καταφύγιο σε περίπου 4,3 εκατομμύρια δικαιούχους προσωρινής προστασίας, ενώ έγιναν προσπάθειες προς την κατεύθυνση μέτρων ένταξης, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, για τη στήριξη των εκτοπισθέντων από την Ουκρανία.

Ακόμα, σε ευθυγράμμιση με το πανευρωπαϊκό Σύστημα Εισόδου/ Εξόδου (ΣΕΕ) και το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας, αρκετές χώρες προώθησαν τις προσπάθειες ψηφιοποίησης, ιδίως με νέες διαδικασίες υποβολής αιτήσεων θεώρησης εισόδου και ψηφιοποιημένη έκδοση αδειών διαμονής.

Βασική προτεραιότητα για τις περισσότερες χώρες του δικτύου, προστίθεται, ήταν η προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας. Πολλές κυβερνήσεις εισήγαγαν πολιτικές για την απλούστευση των διαδικασιών εισδοχής για διάφορους εργαζόμενους, ιδίως τα άτομα με υψηλή εξειδίκευση. Προωθήθηκαν ακόμα μέτρα για τη διευκόλυνση της κινητικότητας και της διαμονής σπουδαστών και ερευνητών, ενώ σε επίπεδο ΕΕ, παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία της Δεξαμενής Ταλέντων της ΕΕ (EU Talent Pool) για αντιστοίχιση των εργοδοτών στην ΕΕ με άτομα που αναζητούν εργασία από τρίτες χώρες.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του ρατισμού και των διακρίσεων, στην έκθεση καταγράφονται τα μέτρα για προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, των ασυνόδευτων ανηλίων και άλλων ευάλωτων ομάδων, μεταξύ των οποίων η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More