Sunday, November 24, 2024
Home » Το Ισραήλ βομβάρδισε το μοναδικό εν λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ βομβάρδισε το μοναδικό εν λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

0 comments

Η Χαμάς κατηγορεί Ισραήλ ότι βομβάρδισε νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας – «Χτυπήθηκε εκ νέου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι παιδιά»

Το υπουργείο υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς κατηγόρησε τη Δευτέρα τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πως «βομβάρδισαν και κατέστρεψαν» το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, το μοναδικό που απέμενε σε λειτουργία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο για«πολυάριθμους τραυματίες μεταξύ του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών».

Advertisement

Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να αναφέρει πως ακόμη επαληθεύει τις πληροφορίες αυτές. Νωρίτερα, γνωστοποίησε πως «επιχειρεί εναντίον υποδομών και τρομοκρατών στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα» του παλαιστινιακού θυλάκου, περιοχή όπου εξαπέλυσε νέα επίθεση από την 6η Οκτωβρίου, ώστε να αποτραπεί απόπειρα ανασύνταξης μονάδων του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που βρισκόταν σε εξέλιξη, κατ’ αυτόν.

Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή, το Ισραήλ ενημέρωσε επίσημα εξάλλου τον ΟΗΕ τη Δευτέρα ότι απαγόρευσε την UNRWA, υπηρεσία που χαρακτηρίζεται «η σπονδυλική στήλη» της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Το υπουργείο υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «συνεχίζουν να βομβαρδίζουν με σφοδρότητα και να καταστρέφουν το νοσοκομείο» Καμάλ Αντουάν, στοχοποιώντας «όλα τα τμήματά» του.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου που βρίσκεται στην Μπέιτ Λάχια, ο Χουσάμ Αμπού Σάφια, έκανε λόγο για «καταστροφική» κατάσταση έπειτα από βομβαρδισμούς χωρίς καμιά προειδοποίηση.

«Ο τρίτος όροφος» του νοσοκομείο «χτυπήθηκε εκ νέου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι παιδιά», ανέφερε μέσω X ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότια τμήματα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023. Την επομένη, για να υποστηρίξει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, σύμμαχό της, το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολά άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ και οι καθημερινές ανταλλαγές πυρών για σχεδόν έναν χρόνο μεταμορφώθηκαν σε ανοικτό πόλεμο τον Σεπτέμβριο.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες έχουν αποδειχθεί όλες άκαρπες.

Μια εβδομάδα μετά την έγκριση με συντριπτική πλειοψηφία από το ισραηλινό κοινοβούλιο νόμου που απαγορεύει κάθε δραστηριότητα στο έδαφος της χώρας του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών «ειδοποίησε τον ΟΗΕ για την ακύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την UNRWA», σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Η συμφωνία αυτή είχε υπογραφτεί το 1967, τη χρονιά που επιβλήθηκε η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου η UNRWA παρείχε για δεκαετίες απόλυτα απαραίτητη βοήθεια, στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών, διένειμε τρόφιμα και άλλα είδη.

Το Ισραήλ για το οποίο η UNRWA είχε μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο εδώ και πολύ καιρό, κατηγόρησε για ακόμη μια φορά «υπαλλήλους της οργάνωσης πως συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου» 2023.

«Αν αυτός ο νόμος εφαρμοστεί, εγείρεται κίνδυνος να προκαλέσει την κατάρρευση της διεθνούς ανθρωπιστικής επιχείρησης στη Γάζα, της οποίας η UNRWA είναι η σπονδυλική στήλη», προειδοποίησε ο Τζόναθαν Φάουλερ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

«Απλούστατα δεν υπάρχει εναλλακτική στην UNRWA», επανέλαβε από την πλευρά του ο Δρ Τέντρος μέσω X, τονίζοντας ότι η απαγόρευσή της «δεν θα κάνει το Ισραήλ πιο ασφαλές», απεναντίας το «μόνο» που κάνει θα είναι να «αυξήσει τα δεινά» των Παλαιστινίων.

Στην ειδοποίησή του, το Ισραήλ θυμίζει πως η απαγόρευση κάθε δραστηριότητας της UNRWA θα τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από «περίοδο τριών μηνών».

Την Τετάρτη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει αποκλειστικά για την υπόθεση της υπηρεσίας.

«Επί του παρόντος ο παλαιστινιακός λαός εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη βοήθεια που έρχεται από το εξωτερικό, πάνω απ’ όλα από την UNRWA, και ο τερματισμός της θα σκότωνε όλο τον παλαιστινιακό λαό», σχολίασε ο Άμπντελ Καρίμ Καλάμπ, στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Για τη Χαμάς, η απόφαση του Ισραήλ εντάσσεται στην «προσπάθεια να αρνηθεί στους πρόσφυγες το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Το κίνημα εξάλλου ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως διεξήγαγε συνομιλίες με την αντίπαλη παράταξη Φάταχ, στο Κάιρο, για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και στις προσπάθειες να διαμορφωθεί παλαιστινιακή εθνική συναίνεση.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς μετά την έφοδό της στο νότιο τμήμα της επικράτειάς του, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν υπό αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 από αυτούς τους τελευταίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι καταστροφικές, ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 43.374 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τα Ηνωμένα Έθνη. Η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων του μικρού πολιορκημένου θυλάκου έχει εκτοπιστεί.

Όπως υπογράμμισε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της UNRWA, ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο ημερήσιος μέσος όρος των φορτηγών με βοήθεια που το Ισραήλ επιτρέπει να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας έπεσε στα 30 τον Οκτώβριο, «στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και καιρό», που σημαίνει ότι η ποσότητα κάθε άλλο παρά «αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες 2 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους λιμοκτονούν, είναι άρρωστοι και ζουν σε απελπιστικές συνθήκες».

Στο βόρειο μέτωπο, το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, όπου επιχειρούν επίσης χερσαίες δυνάμεις του από την 30ή Σεπτεμβρίου.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν από την 23η Σεπτεμβρίου εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών εναντίον της Χεζμπολάχ, παράταξης υποστηριζόμενης από το Ιράν, λέγοντας πως θέλουν να απωθήσουν τους μαχητές της σε απόσταση κάπου τριάντα χιλιομέτρων από τα σύνορα ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή κάπου 60.000 κατοίκων του βόρειου Ισραήλ που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πυρών της.

Το σιιτικό κίνημα συνεχίζει τη δράση του παρ’ όλες τις επιχειρήσεις του Ισραήλ κι ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως εκτόξευσε ομοβροντία ρουκετών εναντίον της Σαφέντ.

Τουλάχιστον 1.940 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως έπληξε στη Δαμασκό εγκατάσταση της υπηρεσίας πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Συρία. Η επιδρομή σκότωσε δυο μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More