Συνολικά, 134 άνδρες και 73 γυναίκες δολοφονήθηκαν από την 6η ως την 11η Δεκεμβρίου στην Πορτ-ο-Πρεν
Η σφαγή διακοσίων και πλέον ανθρώπων στην αϊτινή πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς νωρίτερα αυτόν τον μήνα διαπράχθηκε στο πλαίσιο«βάρβαρου ανθρωποκυνηγητού» που διέταξε αρχηγός συμμορίας, με τους άνδρες του να αρπάζουν θύματα μέσα από τα σπίτια τους και να τα οδηγούν σε τόπο εκτέλεσης, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα.
Advertisement
Συνολικά, 134 άνδρες και 73 γυναίκες δολοφονήθηκαν από την 6η ως την 11η Δεκεμβρίου στην Πορτ-ο-Πρενς, αναφέρει η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε από την αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή (BINUH) και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HCDH).
Στην πλειονότητά τους, τα θύματα ήταν «ηλικιωμένοι που κατηγορήθηκαν πως επιδίδονταν σε βουντού κι υποτίθεται πως προκάλεσαν την ασθένεια παιδιού» του Μικανόρ Αλτέ, αρχηγού της συμμορίας Ουάρφ Ζερεμί, που έχει κάπου 300 μέλη, συνεχίζει το κείμενο.
«Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου» ο αρχηγός της συμμορίας διέταξε τους άνδρες του να «εξαπολύσουν ‘βάρβαρο ανθρωποκυνηγητό’. Αυτοί οι τελευταίοι εισέβαλαν σε περίπου δέκα δρομάκια της συνοικίας κι έβγαλαν διά της βίας τα θύματα από τα σπίτια τους», κατά τον ΟΗΕ.
«Τα οδήγησαν σε προπύργιο της συμμορίας όπου παρέμειναν υπό κράτηση κι ανακρίθηκαν» προτού «οδηγηθούν σε τόπο εκτέλεσης σε μικρή απόσταση» και σφαγιαστούν «με ματσέτες».
Κατόπιν η συμμορία «προσπάθησε να εξαφανίσει κάθε απόδειξη καίγοντας τα πτώματα ή διαμελίζοντάς τα και πετώντας τα στη θάλασσα», αναφέρει το κείμενο.
Η βία των συμμοριών, ήδη ενδημική στην Αϊτή, κλιμακώθηκε ραγδαία φέτος. Οι φόνοι, οι βιασμοί, οι λεηλασίες, οι απαγωγές για λύτρα πολλαπλασιάστηκαν.
«Από την αρχή της χρονιάς πάνω από 5.350 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί και άλλοι 2.155 και πλέον έχουν τραυματιστεί», τονίζεται στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.
Το βουντού, σύνολο πεποιθήσεων με αφρικανικές καταβολές, πυλώνας του αϊτινού πολιτισμού, έφθασε στη χώρα με τους αφρικανούς σκλάβους. Ήταν απαγορευμένο κατά την περίοδο της γαλλικής αποικιακής κατοχής ώσπου η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της, το 1804. Δεν αναγνωρίστηκε επίσημα ως θρησκεία από το αϊτινό κράτος παρά μόλις το 2003.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πηγή: Cyprus Times