Η απόφαση δικαστηρίου της Μασαχουσέτης για το αν θα πρέπει να επιστραφεί ή όχι δαχτυλίδι αρραβώνων μετά την ακύρωση του γάμου, αναμένεται να έχει ευρύτερες νομικές συνέπειες
Της φόρεσε το δαχτυλίδι. Μπορεί να το πάρει πίσω; Αυτή είναι η υπόθεση που αναμένεται να ξεκινήσει να εκδικάζει αύριο το ανώτατο δικαστήριο της Μασαχουσέτης, ακούγοντας τις τοποθετήσεις των αντιδίκων, ενός επίδοξου γαμπρού που ακύρωσε τα σχέδιαγάμου του με την πρώην αρραβωνιαστικιά του, μηνύοντάς την για να πάρει πίσω το δαχτυλίδι αρραβώνων Tiffany αξίας 70.000 δολαρίων, που της είχε φορέσει.
Advertisement
Νόμος για τα δαχτυλίδια αρραβώνων
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το ανώτατο δικαστήριο της Μασαχουσέτης θα αποφασίσει όχι μόνο αν θα δικαιώσει τον Μπρους Τζόνσον ή την Καρολάιν Σετίνο, αλλά αν θα εκσυγχρονίσει τον νόμο της περιοχής της Νέας Αγγλίας για τα δαχτυλίδια αρραβώνων.
Το δικαστήριο ενδέχεται να λάβει διαφορετική απόφαση με άλλες πολιτείες μη επιφυλάσσοντας πλέον ειδική νομική μεταχείριση σε τέτοια δαχτυλίδια – ένα σύστημα που επικριτές λένε ότι συχνά ωφελεί αδίκως τους επίδοξους γαμπρούς.
«Αν δεν υπήρχε το ιστορικό της σεξιστικής καχυποψίας για τις γυναίκες, δεν θα υπήρχε ένας ειδικός κανόνας για το δαχτυλίδι», τόνισε η Ρεμπέκα Τούσνετ, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ και ειδική στη νομοθεσία περί δαχτυλιδιών αρραβώνων.
Μήνυση για το δαχτυλίδι των 70.000 δολαρίων
Ο Τζόνσον, ένας συνταξιούχος ανώτερος μηχανικός του προσωπικού στη Siemens, και η Σετίνο, πρώην δασκάλα, συναντήθηκαν σε ένα μπαρ στο Χίνγκαμ της Μασαχουσέτης. Της έκανε πρόταση γάμου το 2017 δίνοντας την το δαχτυλίδι των 70.000 δολαρίων.
Αλλά καθώς προχωρούσαν τα σχέδια του γάμου, ο Τζόνσον, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, είπε ότι υποπτεύθηκε ότι η αρραβωνιαστικιά του είχε παράλληλη σχέση αφού είδε μηνύματα στο τηλέφωνό της που αντάλλασσε με έναν άλλον άντρα και τότε αυτός ακύρωσε τον γάμο.
Η Σετίνο αρνείται τις κατηγορίες του Τζόνσον περί απιστίας, λέγοντας ότι ο άνδρας εκείνος ήταν φίλος δεκαετιών. Ο Τζόνσον μήνυσε την Σετίνο προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη για να πάρει πίσω το δαχτυλίδι, αλλά ένας δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μηνυτής έκανε λάθος σχετικά με τη σχέση της τότε μνηστής του και ότι αυτός φταίει για τον χωρισμό τους.
Η απόφαση αυτή ανατράπηκε από εφετείο πέρυσι. Το εφετείο απεφάνθη ότι ενώ ο Τζόνσον μπορεί να υποκινήθηκε από μια εσφαλμένη εικασία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αυτό δεν σήμαινε ότι ήταν αδικαιολόγητο να διαλύσει τον αρραβώνα.
Στη συνέχεια, η Σετίνο προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο της Πολιτείας. Είπε ότι αγωνίζεται να κρατήσει το δαχτυλίδι για λόγους αρχής.
«Δεν θα φορέσω ξανά αυτό το δαχτυλίδι», είπε η Σετίνο όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή νίκη της στο ανώτατο δικαστήριο.
Δικαστικές αποφάσεις περί αρραβώνων
Αγωγές που ζητούν την επιστροφή δαχτυλιδιών είναι ουσιαστικά ο τελευταίος εναπομείνας τύπος δικαστικών διαφορών για διαλυμένους αρραβώνες που αναγνωρίζεται από τα δικαστήρια των ΗΠΑ, αφού οι Πολιτείες στη δεκαετία του 1930 άρχισαν να καταργούν ισχυρισμούς για «βάλσαμο της καρδιάς» που προηγουμένως μπορούσαν να ακολουθήσουν οι γυναίκες όταν αθετείτο η υπόσχεση γάμου.
Αρχικά, πολλές Πολιτείες χειρίζονταν υποθέσεις για δαχτυλίδια όπως αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της Μασαχουσέτης το 1959, όταν είπε ότι αυτός που δίνει ένα δαχτυλίδι αρραβώνων δικαιούται να του επιστραφεί εφόσον δεν «φταίει» αυτός για τη διάλυση του αρραβώνα.
Αλλά τώρα, η πλειονότητα των Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων του Νιου Τζέρσεϊ, της Νέας Υόρκης και της Πενσυλβάνια, θεωρούν ένα δαχτυλίδι αρραβώνων ως ένα δώρο υπό όρους που θα πρέπει να επιστραφεί στον δωρητή μετά τη λύση του αρραβώνα, ανεξαρτήτως υπαιτιότητας.
Η προσέγγιση αυτή άρχισε να επικρατεί καθώς οι Πολιτείες δέχονταν το διαζύγιο χωρίς υπαιτιότητα. Ωστόσο, επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της καθηγήτριας Νομικής Τούσνετ, λένε ότι αυτό διαιωνίζει την προκατάληψη περί φύλου. Οι οικογένειες της νύφης στις Ηνωμένες Πολιτείες συχνά πληρώνουν για τις γαμήλιες τελετές, ωστόσο μόνο για το δαχτυλίδι των αρραβώνων μπορεί να ασκηθούν διώξεις όταν ακυρωθούν οι γάμοι.
Το δαχτυλίδι παραμένει εχέγγυο
«Το δαχτυλίδι εξαρτάται από το «Είσαι μαζί μου, και όσο είσαι μαζί μου, είσαι δικιά μου», είπε η Σετίνο. «Αυτό είναι που βρίσκω απαρχαιωμένο σχετικά με τον νόμο».
Όπως είπε, τα δικαστήρια θα πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με ρυθμιστικά μέτρα περί δαχτυλιδιών αρραβώνων, κάτι που έκανε το ανώτατο δικαστήριο της Μοντάνα το 2002 όταν χάραξε νέα πορεία με μια πολιτική απαγόρευσης επιστροφής που θεωρούσε το δαχτυλίδι όπως οποιοδήποτε άλλο δώρο.
Ο Τζόνσον προτρέπει το δικαστήριο της Μασαχουσέτης να υιοθετήσει την χωρίς υπαιτιότητα προσέγγιση που ακολουθούν οι περισσότερες Πολιτείες. Ο δικηγόρος του δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.
Το δαχτυλίδι, εν τω μεταξύ, παραμένει εχέγγυο όσο η διαμάχη συνεχίζεται.
Πηγή: in.gr
Πηγή: Cyprus Times