Sunday, September 8, 2024
Home » Κυπριακό: Εβδομάδα αποκαλύψεων στη Νέα Υόρκη

Κυπριακό: Εβδομάδα αποκαλύψεων στη Νέα Υόρκη

0 comments

Η ανοικτή επιστολή της Ολγκίν προς τους δύο ηγέτες λίγες μέρες πριν την παράδοση της έκθεσης της, ήταν ένα προμήνυμα των εξελίξεων της εβδομάδας που διανύουμε, με την Λευκωσία στην πρώτη αντίδραση της, να χαρακτηρίζει ως ενθαρρυντικό το μήνυμα της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ.

Μεθαύριο Τετάρτη είναι η μέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η παράδοση της έκθεσης που θα ετοιμάσει η Μαρία Άνχελα Ολγκίνγια την αποστολή της. Στο κείμενο της έκθεσης της, δεν αναμένεται ότι θα αποδώσει ευθύνες, αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτή την προοπτική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται ότι θα συνεχίσει την αποστολή της και δεν αποκλείεται, εντός Σεπτεμβρίου να προκύψει και μία συνάντηση των δύο ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών είναι στραμμένη η προσοχή και αυτές τις μέρες καθώς την Τετάρτη, η Μαρία Ανχελα Ολγκίν θα ενημερώσει άτυπα και το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ θα ακολουθήσει και η καθιερωμένη ενημέρωση του Συμβουλίου από τον Κόλιν Στιούαρτ για το περιεχόμενο των δύο εκθέσεων.

Στα μέσα της εβδομάδας επίσης είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου το Κυπριακό αναμένεται να αποτελέσει θέμα συζήτησης. Παραμένει επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο και μίας συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Προέδρο.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό κινητικότητας για το Κυπριακό το οποίο θα προδιαγράψει ενδεχομένως το έδαφος για τη συνέχεια και πιθανές εξελίξεις από τον Σεπτέμβριο.

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, σε ανοιχτή επιστολή της που κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης τα μεσάνυκτα του Σαββάτου σημειώνει πώς η Κύπρος αξίζει και μπορεί να βρει τη συμφιλίωση και ένα νέο δρόμο προς τα εμπρός, σημειώνοντας ότι η δέσμευσή της δεν έχει τερματιστεί και ότι θα συνεχίσει να σκέφτεται εναλλακτικές λύσεις για μια βιώσιμη λύση.

Στην επιστολή της, η κ. Ολγκίν, η θητεία της οποίας άρχισε τον Φεβρουάριο φέτος, ανέφερε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει τα βήματα που θα γίνουν τους επόμενους μήνες και ότι παραμένει αισιόδοξη και ζητά από όλους τους Κύπριους να ενθαρρύνουν και να πιέσουν τους ηγέτες τους να εργαστούν για ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον. Επιπλέον, τόνισε ότι οι ηγέτες πρέπει να επιδείξουν βούληση και αποφασιστικότητα για πραγματική πρόοδο.

Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να υπάρξει απομάκρυνση από λύσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν και οδήγησαν σε μεγαλύτερες διαφωνίες και απογοητεύσεις» και πως «τώρα, πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, παραμένοντας πεπεισμένοι ότι ένα κοινό μέλλον θα φέρει μεγάλες ευκαιρίες σε όλους τους Κύπριους».

Η Λευκωσία από την πλευρά της χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικό το μήνυμα της κ. Ολγκίν σημειώνοντας πως η ανοιχτή επιστολή, λίγες μέρες πριν την παράδοση της έκθεσής της στον ΓΓ των ΗΕ, αποστέλλει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, αυτό της ισχυρής της βούλησης για συνέχιση των προσπαθειών της και της πεποίθησης της για οριστική επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Σε γραπτή δήλωση του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνει ότι «συμμεριζόμαστε με την κ. Ολγκίν και τον ΓΓ του ΟΗΕ το ίδιο όραμα για οριστική επίλυση που να καθιστά την Κύπρο περιφερειακό χώρο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας».

Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων του, πρώτιστο μέλημα και προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη αποτέλεσε η προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί και για οριστική επίλυση του Κυπριακού. Πάντοτε εντός του καθορισμένου από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συμφωνημένου πλαισίου για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», ανέφερε.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More