Friday, November 22, 2024
Home » Βήματα για απαλλαγή θεωρήσεων προς ΗΠΑ – Η κυβέρνηση έστειλε ήδη το νομοσχέδιο

Βήματα για απαλλαγή θεωρήσεων προς ΗΠΑ – Η κυβέρνηση έστειλε ήδη το νομοσχέδιο

0 comments

Από τις ανακοινώσεις στις πράξεις προχωρούν Κυπριακή Δημοκρατία και Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να υλοποιηθούν όλα όσα συμφωνούνται ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κινήσεις που καταδεικνύουν ότι αμφότερες οι πλευρές είναι αποφασισμένες να εργαστούν προκειμένου να πετύχουν.

Η απαλλαγή θεωρήσεων για ταξίδια προς τιςΗνωμένες Πολιτείες είναι μια από τις προτεραιότητες που άρχισε ήδη να τρέχει. Η πρόθεση υπάρχει, το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι να καταφέρει η Κύπρος να πιάσει όριο του 3% των αιτήσεων που απορρίπτονται ετησίως. Προσπάθεια που θέλει ακόμα λίγη προσπάθεια. Πέρσι το ποσοστό απόρριψης αιτήσεων για θεώρηση διαβατηρίων από την Κύπρος προς τις ΗΠΑ ήταν στο 4,48%.

Η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να πετύχει την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων διαβατηρίων(Visa Waiver Program) μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο αρχές 2025. Γι’ αυτό την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο που αφορά την υλοποίηση των προϋποθέσεων για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων (Visa Waiver Programme) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τίτλο: «ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για συνεργασία σχετικά με τη χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών (Κυρωτικός) Νόμος τον 2024», εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19 Ιουνίου, το οποίο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να το καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για ψήφισή του σε Νόμο.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η κύρωση, σύμφωνα με το άρθρο 169.2 του Συντάγματος, της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για συνεργασία σχετικά με τη χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών, η οποία υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον στις 17.6.2024

Η εν λόγω Συμφωνία, θεσπίζειτο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο Κρατών, για την αξιολόγηση, επανεξέταση και ανταλλαγή Ταξιδιωτικών Πληροφοριών, καθώς και την ανάπτυξη αξιολογήσεων κινδύνων για την ταυτοποίηση συγκεκριμένων προσώπων που ταξιδεύουν διεθνώς και τα οποία ενδεχομένως να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας κάποιου εκ των Συμβαλλομένων Μερών.

Τι είναι το πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων διαβατηρίων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ; Το Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων ή Visa Waiver Program (όπως είναι γνωστό) δίνει τη δυνατότητα στους υπηκόους ορισμένων χωρών να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς να χρειάζεται θεώρηση διαβατηρίου, όταν το προβλεπόμενο ταξίδι είναι για σκοπούς βίζας «Β» (τουριστικό ή επαγγελματικό) για διαμονές 90 ημερών ή λιγότερο, εάν ο ταξιδιώτης πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Την ευθύνη του προγράμματος την έχει ο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη μετανάστευση των ΗΠΑ, η έκδοση θεώρησης πρέπει να απορριφθεί εάν ο αιτητής δεν μπορεί να αποδείξει την επιλεξιμότητά του, είτε επειδή η αίτηση δεν πληροί τις απαιτήσεις μιας καθιερωμένης κατηγορίας βίζας είτε επειδή υπάρχουν λόγοι μη επιλεξιμότητας με βάση άλλες πτυχές της υπόθεσης θεώρησης . Η άρνηση θεώρησης είναι η επίσημη άρνηση αίτησης για μη μεταναστευτική βίζα από έναν προξενικό υπάλληλο των ΗΠΑ που ενεργεί σύμφωνα με τον νόμο περί μετανάστευσης και ιθαγένειας.

Θα πρέπει παράλληλα να ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό απόρριψης βίζαςμιας χώρας είναι μόνοένα από τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό της επιλεξιμότητας μιας χώρας για το καθεστώς του Προγράμματος Απαλλαγής Θεωρήσεων.

Το Πρόγραμμα Απαλλαγής Βίζας (VWP) δίνει τη δυνατότητα στους περισσότερους πολίτες ή υπηκόους των συμμετεχουσών χωρών να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουρισμό ή επαγγελματικούς λόγους για διαμονή 90 ημερών ή λιγότερο χωρίς να λάβουν θεώρηση. Οι ταξιδιώτες πρέπει να διαθέτουν έγκυρο Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA) το οποίο έχει εγκριθεί πριν από το ταξίδι και πληρούν όλες τις απαιτήσεις.

Οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ενταχθεί στο VWP.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Βελτίωσης του Προγράμματος Απαλλαγής από την Βίζα και Πρόληψης Τρομοκρατικών Ταξιδιών του 2015, οι ταξιδιώτες στις ακόλουθες κατηγορίες πρέπει να λάβουν βίζα πριν ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς δεν είναι πλέον επιλέξιμοι να ταξιδέψουν στο πλαίσιο του Προγράμματος Απαλλαγής από την Βίζα (VWP):

– Υπήκοοι χωρών VWP που ταξίδεψαν ή είχαν διαμονή στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία ή την Υεμένη την ή μετά την 1η Μαρτίου 2011 (με περιορισμένες εξαιρέσεις για ταξίδια για διπλωματικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς στην υπηρεσία μιας χώρας VWP).

– Υπήκοοι χωρών VWP που ταξίδεψαν ή ήταν παρόντες στην Κούβα στις ή μετά τις 12 Ιανουαρίου 2021 (με περιορισμένες εξαιρέσεις για ταξίδια για διπλωματικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς στην υπηρεσία μιας χώρας VWP).

– Υπήκοοι χωρών VWP που είναι επίσης υπήκοοι της Κούβας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, του Ιράν, του Ιράκ, του Σουδάν ή της Συρίας.

Αυτοί που σήμερα μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του VWP είναι οι πολίτες ενός συγκεκριμένου αριθμού χωρών:

Ανδόρα, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μπρουνέι, Χιλή, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σαν Μαρίνο, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν, Ηνωμένο Βασίλειο.

Να σημειώσουμε ότι από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τρεις χώρες που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Τι πρέπει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για να καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα;

Μια χώρα πρέπει να πληροί διάφορες απαιτήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να οριστεί στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από την Βίζα. Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Ενισχυμένη επιβολή του νόμου και κοινή χρήση δεδομένων που σχετίζονται με την ασφάλεια με τις Ηνωμένες Πολιτείες
  • Έκδοση ηλεκτρονικών διαβατηρίων
  • Με ποσοστό απόρριψης βίζας επισκέπτη (Β) μικρότερο από 3 τοις εκατό (για αρχικό προσδιορισμό)
  • Έγκαιρη αναφορά τόσο των λευκών όσο και των εκδοθέντων χαμένων και κλεμμένων διαβατηρίων και
  • Διατήρηση υψηλών προτύπων αντιτρομοκρατίας, επιβολής του νόμου, συνοριακού ελέγχου και ασφάλειας εγγράφων.

Θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ότι χαρακτηρισμός ως χώρα VWP είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η εκπλήρωση των αντικειμενικών απαιτήσεων του VWP δεν εγγυάται ότι μια χώρα θα λάβει τον χαρακτηρισμό VWP.

Από την άλλη, σύμφωνα και με τα αριθμητικά δεδομένα, η αύξηση στις απορρίψεις αιτήσεων εισόδου στις ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι μια χώρα θα τεθεί εκτός του VWP. Για παράδειγμα, κατά την περσινή χρονιά όπου η Κύπρος κατέγραψε 4,48%, το αντίστοιχο ποσοστό απορρίψεων αιτήσεων από την Ελλάδα ήταν στο 15,57%, από τη Γαλλία στο 10,11% και τη Βρετανία στο 14,69%.

Μέσα σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον οι φετινοί εορτασμοί

Οι φετινοί εορτασμοί για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν μέσα σ’ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Μέσα σ’ ένα εορταστικό κλίμα ήταν εμφανές πως τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και η πρέσβειρα των ΗΠΑ αισθάνονταν απόλυτα ικανοποιημένοι γιατί κατάφεραν να φέρουν τις δύο χώρες τόσο κοντά. Μια διαδρομή όχι και τόσο εύκολη κοιτάζοντας πίσω την ιστορική πορεία των κυπροαμερικανικών σχέσεων.

Καθόλου τυχαία η αναφορά του Προέδρου Χριστοδουλίδη ο οποίος μίλησε για κοσμογονικές αλλαγές στις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ από το 1960 μέχρι και σήμερα. Προβαίνοντας σε ανασκόπηση της πρόσφατης ιστορίας των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη Δήλωση Προθέσεως που υπέγραψε ο ίδιος με τις ΗΠΑ επί θητείας του ως Υπουργού Εξωτερικών το 2018, τη Συμφωνία Συνεργασίας στους τομεις της Ασφάλειας και της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019, τη σύσταση του Κέντρου CYCLOPS το 2021, αλλά και την έναρξη το 2024 του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες. Ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας αποτελεί η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια».

Οι ΗΠΑ βλέπουν την Κύπρο με ένα εντελώς διαφορετικό φακό σε σύγκριση με το παρελθόν. Πλέον το νησί αποτελεί ένα στρατηγικό εταίρο με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί σε πολλά θέματα και δεν βλέπουν την Κύπρο ένα «προτεκτοράτο Ρώσων ολιγαρχών».

ΗΤζούλι Φίσερ κατά την ομιλία της στάθηκε στο σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος τον περασμένο χρόνο σε μια ταραγμένη περιοχή. Σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει τοποθετηθεί ως μέρος της λύσης, αναλαμβάνοντας να βοηθήσει τους γείτονές της και να προωθήσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Αναφερόμενη στον Στρατηγικό Διάλογο που εγκαινίασαν πρόσφατα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών – Μπλίνκεν και Κόμπος – υπέδειξε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος είναι ένα εργαλείο για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, όπως το εμπόριο, η επιστήμη και η τεχνολογία, η ασφάλεια, η εκπαίδευση και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Διαμηνύοντας πως «είναι μια ακόμη αντανάκλαση του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι ένας βαθιά πολύτιμος εταίρος για τη χώρα μου».

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More