Thursday, December 26, 2024
Home » Δορυφόροι της NASA αποκαλύπτουν απότομη πτώση των παγκόσμιων επιπέδων γλυκού νερού

Δορυφόροι της NASA αποκαλύπτουν απότομη πτώση των παγκόσμιων επιπέδων γλυκού νερού

0 comments

Εξαντλούνται «απότομα» την τελευταία δεκαετία, οι κρίσιμοι πόροι γλυκού νερού στη Γη σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το περίφημο εργαστήριο αεριώθησης JPL της NASA.

Τη διαπίστωση έκανε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων η οποία χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από δορυφόρους της NASA και της Γερμανίας βρήκε στοιχεία ότι η συνολική ποσότητα γλυκού νερού της Γης μειώθηκε απότομα, ξεκινώντας από τον Μάιο του 2014 και από τότε παρέμεινε χαμηλή.

Πιο συγκεκριμένα, οι δορυφορικές μετρήσεις έδειξαν ότι από το 2015 έως το 2023 η μέση ποσότητα γλυκού νερού που αποθηκεύεται στην ξηρά – και περιλαμβάνει υγρά επιφανειακά ύδατα όπως λίμνες και ποτάμια, συν νερό σε υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες – ήταν 290 κυβικά μίλια (1.200 κυβικά χιλιόμετρα) χαμηλότερη από τα μέσα επίπεδα από το 2002 έως το 2014, δήλωσε ο Matthew Rodell, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και υδρολόγος στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απώλεια γλυκού νερού μπορεί να σημαίνει μια μετατόπιση, υποδεικνύοντας ότι οι ήπειροι της Γης έχουν εισέλθει σε μια επίμονα πιο ξηρή φάση.

Το φαινόμενο Ελ Νίνο

Η μείωση που αναφέρθηκε στη μελέτη ξεκίνησε με την εκτεταμένη ξηρασία στη Βραζιλία που ακολουθήθηκε από άλλες μεγάλες ξηρασίες στην Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την Αυστραλία. Σημείωσαν ότι κεντρικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξαν διαταραχές που παρατηρήθηκαν στο κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνο από στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι τα μοτίβα του Ελ Νίνο μετά από 2-3 χρόνια επέστρεψαν σε φυσιολογική κατάσταση εντούτοις οι επιπτώσεις τους όπως έντονες ξηρασίες συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια συμβάλλοντας στην δραστική μείωση των ποσοτήτων γλυκού νερού στον πλανήτη.

«Το πρόβλημα όταν έχεις ακραίες βροχοπτώσεις είναι ότι το νερό καταλήγει να κινείται και να χάνεται αντί να εμποτιστεί και να αναπληρώσει τις αποθήκες υπόγειων υδάτων. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τόσο την εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια στην ατμόσφαιρα όσο και την ικανότητα συγκράτησης νερού της ατμόσφαιρας, αυξάνοντας τη συχνότητα και την ένταση των συνθηκών ξηρασίας», λέει ο Μάικλ Μποσίλοβιτς μετεωρολόγος στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκοντάρντ. Η φετινή χρονιά προβλέπεται να είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί στη Γη και πολλές περιοχές του πλανήτη βρίσκονται σε συνθήκες ξηρασίας τους τελευταίους μήνες.

digitallife.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00