Table of Contents
Η φράση «Remember, remember the 5th of November» θα μας φέρνει πάντοτε στο νου το V for Vendetta, ένα κορυφαίο graphic novel (και μετέπειτα ταινία) που όσα χρόνια κι εάν περάσουν καταφέρνει να μένει στην επικαιρότητα. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση τυχαία, καθώς τα κοινωνικά προβλήματα που πραγματεύεται ο Alan Moore στο δημιούργημα (δυστυχώς) ταλανίζουν διαχρονικά την ανθρωπότητα.
Το V for Vendetta αποτελεί ένα διαχρονικό έργο, που προκαλεί τον αναγνώστη ή τον θεατή να σκεφτεί τον ρόλο της εξουσίας και τη σημασία της ελευθερίας, της ατομικής ευθύνης και της συλλογικής δράσης απέναντι στην καταπίεση. H περιπέτεια του V μπορεί να θεωρηθεί ένα εμβληματικό έργο, τόσο ως graphic novel όσο και ως ταινία, που συνδυάζει την πολιτική αλληγορία με την επιστημονική φαντασία και την κοινωνική κριτική. Ας δούμε όμως τα σημαντικότερα στοιχεία και τα πιο ενδιαφέροντα facts, σήμερα που στο ημερολόγιο μας γράφει 5 Νοεμβρίου:
1. Δημιουργία και Έκδοση
- Το V for Vendetta δημιουργήθηκε από τον Άλαν Μουρ (Alan Moore) και τον εικονογράφο Ντέιβιντ Λόιντ (David Lloyd).
- Η αρχική έκδοση ξεκίνησε το 1982 ως σειρά κόμικ σε μαύρο και άσπρο, στο βρετανικό περιοδικό Warrior. Όταν το περιοδικό σταμάτησε την κυκλοφορία του, το έργο έμεινε ανολοκλήρωτο.
- Η DC Comics ανέλαβε την ολοκλήρωση και δημοσίευση του V for Vendetta σε μορφή graphic novel το 1988, δίνοντάς του μια μεγαλύτερη, παγκόσμια εμβέλεια.
2. Η Υπόθεση
- Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια εναλλακτική Βρετανία, υπό το καθεστώς μιας ολοκληρωτικής, φασιστικής κυβέρνησης. Ο πρωταγωνιστής, ο V, είναι ένας μυστηριώδης και εκδικητικός μασκοφόρος που αντιτίθεται στο καθεστώς με τρομοκρατικές επιθέσεις και μια έντονη ρητορική για την ελευθερία.
- Η Evey Hammond, μια νεαρή γυναίκα, εμπλέκεται στην αποστολή του V και γίνεται η μαθητευόμενη και σύμμαχός του.
3. Η Μάσκα του Γκάι Φοκς (Guy Fawkes)
- Η χαρακτηριστική μάσκα του V είναι εμπνευσμένη από τον Guy Fawkes, έναν Άγγλο συνωμότη του 17ου αιώνα, ο οποίος προσπάθησε να ανατινάξει το Κοινοβούλιο το 1605.
- Η μάσκα έχει γίνει ένα σύμβολο αντίστασης και έχει χρησιμοποιηθεί σε διαδηλώσεις παγκοσμίως, από το κίνημα Anonymous μέχρι το Occupy Wall Street και άλλες πολιτικές διαμαρτυρίες.
4. Πολιτικά Θέματα και Επιρροές
- Ο Μουρ επηρεάστηκε από τη βρετανική πολιτική κατάσταση της εποχής του, ιδιαίτερα από την πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ. Το έργο του θέλει να κριτικάρει τις φασιστικές τάσεις και τον αυταρχισμό.
- Θέματα όπως η αστυνομοκρατία, η καταστολή της ελευθερίας και τα ατομικά δικαιώματα διατρέχουν όλο το έργο. Ο Μουρ προσπαθεί να δείξει τον κίνδυνο της απόλυτης εξουσίας και τη δύναμη της ατομικής εξέγερσης.
5. Η Διασκευή σε Ταινία
- Το 2005, το V for Vendetta μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τους αδερφούς Γουατσόφσκι (Lana και Lilly Wachowski), σε σκηνοθεσία του Τζέιμς ΜακΤιγκ (James McTeigue).
- Στην ταινία, πρωταγωνιστούν η Νάταλι Πόρτμαν (ως Evey) και ο Χιούγκο Γουίβινγκ (ως V). Ο Γουίβινγκ έπαιξε τον V φορώντας συνεχώς τη μάσκα, δίνοντας μια εντυπωσιακή φωνητική ερμηνεία.
- Παρότι η ταινία διαφέρει από το graphic novel σε ορισμένα σημεία, διατήρησε τα βασικά ιδεώδη της ιστορίας και έδωσε στο έργο ακόμα μεγαλύτερη δημοτικότητα.
6. Η Σημασία του «Remember, Remember the Fifth of November»
- Η φράση αυτή αναφέρεται στην ημέρα της «Πυρίτιδας» (Gunpowder Plot) του 1605, όταν ο Guy Fawkes προσπάθησε να ανατινάξει το Κοινοβούλιο.
- Ο V χρησιμοποιεί αυτήν την ημερομηνία για να ξεκινήσει την επανάστασή του, δίνοντας το συμβολικό μήνυμα της εξέγερσης απέναντι στην τυραννία.
7. Απόρριψη της Ταινίας από τον Άλαν Μουρ
- Ο Άλαν Μουρ δεν συμμετείχε στην παραγωγή της ταινίας και, στην πραγματικότητα, αποστασιοποιήθηκε εντελώς από αυτήν. Ήταν δυσαρεστημένος με τις αλλαγές που έγιναν στην ιστορία του και θεώρησε ότι η ταινία έθιγε τον πολιτικό του στόχο.
- Μάλιστα, ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομά του από τα credits και αρνήθηκε οποιαδήποτε οικονομική αποζημίωση από την ταινία.
8. Πολιτιστική Επίδραση
- Το V for Vendetta και η μάσκα του V έγιναν σύμβολα αντίστασης και εξέγερσης ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχικής εξουσίας.
- Η μάσκα χρησιμοποιείται συχνά από κοινωνικά κινήματα ως σύμβολο ανωνυμίας και δύναμης ενάντια στην καταστολή, φέρνοντας μια νέα διάσταση στο μήνυμα της ιστορίας.