Saturday, December 28, 2024
Home » Nature: 10 άνθρωποι που επαναπροσδιόρισαν την επιστήμη το 2024

Nature: 10 άνθρωποι που επαναπροσδιόρισαν την επιστήμη το 2024

0 comments

Το περιοδικό Nature δημοσίευσε τον ετήσιο κατάλογο των ατόμων που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην επιστήμη και την κοινωνία το 2024, επισημαίνοντας ανθρώπους που έκαναν αξιοσημείωτες προσφορές σε διάφορους τομείς. Ανάμεσα σε αυτούς, περιλαμβάνονται επιστήμονες που συνέβαλαν στην κατανόηση και την αντιμετώπιση επιδημιών, όπως η σωστή πρόβλεψη της εξάπλωσης θανατηφόρων ιών πέρα από τα σύνορα μιας χώρας. Επίσης, αναγνωρίστηκαν εκείνοι που αγωνίστηκαν κατά των επιστημονικών απάτων και των ψεύτικων δημοσιεύσεων, αποκαλύπτοντας τις αθέμιτες πρακτικές που υπονομεύουν την έγκυρη έρευνα.

Στην ιατρική, υπήρξαν επαναστατικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με καινοτόμεςτεχνικές γονιδιακής τροποποίησης. Στην επιστήμη της μέτρησης, σημειώθηκαν επιτεύγματα που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην ακριβή χρονομέτρηση, ενώ υπήρξαν επίσης σημαντικά βήματα στην εξερεύνηση του διαστήματος με τη μελέτη δειγμάτων από τη Σελήνη. Στον τομέα της αστρονομίας, παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα που πιθανότατα θα επιλύσουν μείζονες ερωτήματα σχετικά με τη διαστολή του Σύμπαντος. Τέλος, ξεχώρισαν και άτομα που συνέβαλαν στην κοινωνική αλλαγή, υπερασπιζόμενοι τη βελτίωση των συνθηκών για ερευνητές και προωθώντας τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

επιστήμη

Δείτε, αναλυτικά, τη λίστα:

  • Placide Mbala – Επιδημιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Ανέδειξε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων πέρα από τα σύνορα της χώρας.
  • Anna Abalkina – Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Εργάζεται για την αποκάλυψη επιστημονικών απατών, όπως λογοκλοπές και ψεύτικες δημοσιεύσεις.
  • Huji Xu – Γιατρός στο Ναυτικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σαγκάης. Ανέπτυξε νέα μέθοδο θεραπείας αυτοάνοσων νοσημάτων με χρήση γονιδιακά τροποποιημένων Τ-κυττάρων από δότη.
  • Ekkehard Peik – Φυσικός στο Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας της Γερμανίας. Κατάφερε να καταγράψει τον παλμό ενός ρολογιού βασισμένου σε ατομικό πυρήνα, θέτοντας τη βάση για πιο ακριβή χρονομέτρηση.
  • Li Chunlai – Γεωλόγος στην Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας. Πρώτος επιστήμονας που μελέτησε δείγματα σεληνιακού εδάφους από την αποστολή Chang’e 6.
  • Wendy Freedman – Αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Παρουσίασε ευρήματα που ενδέχεται να επιλύσουν τη μακροχρόνια διαφωνία για τη διαστολή του Σύμπαντος.
  • Remi Lam – Ερευνητής στη Google DeepMind. Εφάρμοσε τεχνητή νοημοσύνη για ταχύτερες και ακριβέστερες προβλέψεις καιρού από τα συμβατικά μοντέλα.
  • Kaitlin Kharas – Διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Συμμετείχε σε εκστρατεία που πέτυχε αύξηση των αμοιβών των διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνητών στον Καναδά.
  • Cordelia Bahr – Δικηγόρος από την Ελβετία. Υπερασπίστηκε χιλιάδες γυναίκες σε δικαστική υπόθεση που αναγνώρισε την κλιματική αλλαγή ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Muhammad Yunus – Νομπελίστας οικονομολόγος. Ανέλαβε προσωρινός ηγέτης του Μπαγκλαντές μετά από φοιτητική επανάσταση.

Διαβάστε επίσης: Τα πιο δημοφιλή παιχνίδια σε iPhone και iPad για το 2024

digitallife.com.cy

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00