Tuesday, April 1, 2025
Home » Meta: ανακοίνωσε επίσημα το Project Waterworth – το μεγαλύτερο έργο υποθαλάσσιας καλωδίωσης

Meta: ανακοίνωσε επίσημα το Project Waterworth – το μεγαλύτερο έργο υποθαλάσσιας καλωδίωσης

0 comments

Το πιο φιλόδοξο εγχείρημά της στον τομέα των υποθαλάσσιων καλωδίων ανακοίνωσε η Meta. Πρόκειται για το Project Waterworth – μια γιγαντιαία επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη ενός παγκοσμίου δικτύου για παροχή προηγμένης συνδεσιμότητας, που όταν ολοκληρωθεί, θα εκτείνεται σε περισσότερα από 50.000 χιλιόμετρα, ξεπερνώντας την περίμετρο της Γης και καθιστώντας το μεγαλύτερο έργο υποθαλάσσιας καλωδίωσης που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Στόχος του έργου αυτού είναι η δημιουργία ενός ισχυρότερου, ταχύτερου και πιο ανθεκτικού παγκόσμιου ψηφιακού οικοσυστήματος, το οποίο θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητα και θα δώσει νέα ώθηση στην τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη.

Το Project Waterworth θα συνδέει πέντε ηπείρους, με σημαντικά σημεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και άλλες στρατηγικές περιοχές. Το έργο, όπως αναφέρεται, θα παρέχει προηγμένη συνδεσιμότητα σε αυτές τις αγορές, επιτρέποντας μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία, διευρύνοντας την ψηφιακή ενσωμάτωση και ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για τεχνολογική ανάπτυξη. Ειδικά για την Ινδία, όπου οι επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές αυξάνονται ραγδαία, το Project Waterworth θα επιταχύνει αυτή την πρόοδο και θα ενισχύσει τα φιλόδοξα σχέδια της χώρας για την ανάπτυξη της ψηφιακής της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ινδία σκοπεύει να επενδύσει στη συντήρηση, την επισκευή και τη χρηματοδότηση υποθαλάσσιων καλωδίων στον Ινδικό Ωκεανό, χρησιμοποιώντας αξιόπιστους προμηθευτές.

Τα υποθαλάσσια καλώδια είναι η ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας ψηφιακής υποδομής, καθώς μεταφέρουν πάνω από το 95% της διεθνούς διαδικτυακής κίνησης, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ροή δεδομένων μεταξύ ηπείρων. Από τη μετάδοση βίντεο υψηλής ευκρίνειας μέχρι τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές και τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, τα καλώδια αυτά επιτρέπουν τη λειτουργία του ψηφιακού κόσμου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Το Project Waterworth αποτελεί μια επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Η Meta σκοπεύει να ανοίξει τρεις νέους ωκεάνιους διαδρόμους υψηλής ταχύτητας, οι οποίοι θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το δίκτυο του Project Waterworth θα χρησιμοποιεί καλώδια με 24 ζεύγη οπτικών ινών, καθώς και μια πρωτοποριακή προσέγγιση δρομολόγησης, η οποία θα μεγιστοποιεί την καλωδίωση σε μεγάλα βάθη — έως και 7.000 μέτρα. Παράλληλα, η Meta θα εφαρμόσει νέες τεχνικές ταφής των καλωδίων, προκειμένου να μειώσει τις βλάβες σε περιοχές υψηλού κινδύνου λόγω γεωγραφικών ή πολιτικών παραγόντων.

Η Meta έχει ήδη εμπλακεί σε αρκετά έργα υποθαλάσσιων καλωδίων, συμπεριλαμβανομένου του 2Africa, που περικυκλώνει την αφρικανική ήπειρο. Ωστόσο, το Project Waterworth είναι το πρώτο που ανήκει εξ ολοκλήρου στην εταιρεία, διαφοροποιώντας τη στρατηγική της από άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Amazon και η Microsoft, οι οποίες είναι απλώς αγοραστές χωρητικότητας.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι μόνο τεχνολογική αλλά και γεωπολιτική. Η επιρροή κυβερνήσεων και οι διακρατικές εντάσεις έχουν αναδείξει την ανάγκη για τεχνολογική ανεξαρτησία στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Αυτό επιβεβαιώθηκε από πρόσφατη κοινή δήλωση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας, όπου αναφέρθηκε ότι οι δύο χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν στην ανάπτυξη υποθαλάσσιων τεχνολογιών, με την Ινδία να συμμετέχει στη χρηματοδότηση του έργου της Meta.

Η απόφαση της Meta να αναπτύξει τη δική της καλωδιακή υποδομή δεν είναι πρωτοφανής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της TeleGeography, η εταιρεία είναι ήδη συνιδιοκτήτης 16 καλωδιακών δικτύων παγκοσμίως. Ωστόσο, με το Project Waterworth, η Meta εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με την Google, η οποία διαθέτει περίπου 33 διαφορετικές διαδρομές καλωδίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων όπου είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης.

Το νέο καλωδιακό δίκτυο της Meta θα ενισχύσει τη θέση της εταιρείας ως βασικού παίκτη στην παγκόσμια τηλεπικοινωνιακή αγορά, μειώνοντας την εξάρτησή της από τρίτους παρόχους και ενισχύοντας τον έλεγχο που ασκεί στις δικές της υπηρεσίες, όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp. Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι οι πλατφόρμες της εταιρείας αντιπροσωπεύουν το 10% της παγκόσμιας σταθερής και το 22% της κινητής διαδικτυακής κίνησης.

Η επέκταση των υποθαλάσσιων καλωδίων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η τεχνολογική υποδομή είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Με το Project Waterworth, η Meta στοχεύει όχι μόνο στην ενίσχυση της δικής της δικτυακής υποδομής, αλλά και στη δημιουργία νέων δυνατοτήτων για επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και πολίτες ανά τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Τι έδειξε το drive test στα δίκτυα κινητής στην Κύπρο

digitallife.com.cy

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00