Wednesday, January 1, 2025
Home » H AI μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου κατά 14%

H AI μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου κατά 14%

0 comments

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη Γραμματεία του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) εξετάζει τον πιθανό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο παγκόσμιο εμπόριο. Η έκθεση αναλύει τις βασικές πολιτικές παραμέτρους που σχετίζονται με το εμπόριο και που εγείρονται από αυτή την τεχνολογία, ενώ ερευνά τον κρίσιμο ρόλο του ΠΟΕ στη διευκόλυνση του εμπορίου που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, στη διασφάλιση αξιόπιστης AI και στην προώθηση της παγκόσμιας κανονιστικής σύγκλισης.

Η έκθεση, με τίτλο «Εμπόριο με Νοημοσύνη: Πώς η AI διαμορφώνει και διαμορφώνεται από το διεθνές εμπόριο», αναλύει πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει το κόστος του εμπορίου, να αναδιαμορφώσει το εμπόριο υπηρεσιών, να αυξήσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών που σχετίζονται με την AI και να επαναπροσδιορίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των οικονομιών. Παράλληλα, υπογραμμίζει την αυξανόμενη κατακερματισμένη προσέγγιση στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, που ενδέχεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τις ευκαιρίες εμπορίου για μικρές, μεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η έκθεση παρέχει μια επισκόπηση κυβερνητικών πρωτοβουλιών σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο τόσο για την προώθηση όσο και για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΕ, Ngozi Okonjo-Iweala, αναφέρει στον πρόλογο της έκθεσης: «Αυτή η έκθεση έχει στόχο να προκαλέσει μια συζήτηση σχετικά με το πώς ο ΠΟΕ μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη και την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με αυτήν και στις ανησυχίες για τον κανονιστικό κατακερματισμό. Στο πλαίσιο αυτό, δύο ερωτήματα που επιχειρεί να απαντήσει η έκθεση είναι: πώς μπορεί ο ΠΟΕ να διασφαλίσει ότι τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης διαμοιράζονται ευρέως; Πώς μπορούν οι προκλήσεις που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη να αντιμετωπιστούν με παγκόσμια συντονισμένο τρόπο;»

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση του κόστους εμπορίου που σχετίζεται με τη διαχείριση των logistics, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τη συμμόρφωση με κανονισμούς. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην αυτοματοποίηση και απλοποίηση διαδικασιών εκτελωνισμού και ελέγχου στα σύνορα, στη διαχείριση πολύπλοκων κανονισμών εμπορίου και απαιτήσεων συμμόρφωσης, καθώς και στην πρόβλεψη κινδύνων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μειώνοντας το κόστος εμπορίου, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και τις μικρές επιχειρήσεις, διευκολύνοντάς τις να υπερβούν τα εμπόδια στο εμπόριο, να εισέλθουν στις παγκόσμιες αγορές και να συμμετάσχουν στο διεθνές εμπόριο, όπως αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση εκτιμά ότι, υπό ένα αισιόδοξο σενάριο καθολικής υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης και υψηλής αύξησης της παραγωγικότητας έως το 2040, η παγκόσμια πραγματική ανάπτυξη του εμπορίου μπορεί να αυξηθεί κατά σχεδόν 14 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίθετα, ένα πιο συγκρατημένο σενάριο, με άνιση υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης και χαμηλή παραγωγικότητα, προβλέπει αύξηση του εμπορίου κάτω από 7 ποσοστιαίες μονάδες. Αν και οι οικονομίες υψηλού εισοδήματος αναμένεται να δουν τα μεγαλύτερα κέρδη παραγωγικότητας, οι οικονομίες χαμηλότερου εισοδήματος έχουν καλύτερες δυνατότητες να μειώσουν το κόστος εμπορίου.

Η έκθεση σημειώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μετασχηματίσει τα πρότυπα στο εμπόριο υπηρεσιών, ιδιαίτερα των υπηρεσιών που παρέχονται ψηφιακά, οι οποίες προβλέπεται να σημειώσουν σωρευτική αύξηση σχεδόν 18 ποσοστιαίων μονάδων σε ένα αισιόδοξο σενάριο καθολικής υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης και υψηλής αύξησης παραγωγικότητας.

Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί για τον κίνδυνο αυξανόμενου χάσματος στην AI μεταξύ οικονομιών και μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, καθώς και για τις προκλήσεις διακυβέρνησης δεδομένων και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι αξιόπιστη. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη να διευκρινιστεί πώς η τεχνητή νοημοσύνη συνδέεται με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η έλλειψη συντονισμού μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενο κανονιστικό κατακερματισμό όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Αναφέρει, επίσης, ότι η αντιμετώπιση του κινδύνου αυξανόμενου χάσματος AI είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει αυτή η τεχνολογία.

Η έκθεση εξετάζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΠΟΕ ως φόρουμ διαπραγματεύσεων, συζητήσεων και θέσπισης κανόνων, προωθώντας τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης και περιορίζοντας τους κινδύνους της. Τονίζει ότι ο ΠΟΕ παρέχει ένα πολυμερές πλαίσιο που μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της πολιτικής συνοχής και στην αντιμετώπιση των θεμάτων διακυβέρνησης του AI που σχετίζονται με το εμπόριο.

digitallife.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00