Sunday, December 22, 2024
Home » Great Sea Interconnector και GenAI: οι λύσεις έρχονται από… «ψηλά»

Great Sea Interconnector και GenAI: οι λύσεις έρχονται από… «ψηλά»

0 comments

Τις τελευταίες εβδοµάδες κορυφώνεται το διπλωματικό, πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο γύρω από το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας (Great Sea Interconnector). Το θέµα της βιωσιμότητας, ή με απλά λόγια ο οικονοµικός παράγοντας, ήταν πάντα στο τραπέζι, ενώ στο «κάδρο» μπήκε και το γεωπολιτικό ρίσκο, δεδομένης της στάσης της Τουρκίας, η οποία διαχρονικά εγείρει διεκδικήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή ο Α∆ΜΗΕ, τα υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών και οι Ρυθμιστικές Αρχές της Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ), προχωρούσαν όλο αυτό το διάστηµα σε πολύωρες συζητήσεις και… «παζάρια», χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να καταλήξουν σε συµφωνία.

Και ενώ η σκοπιμότητα του έργου δεν αμφισβητείται, η Κύπρος είχε χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα»: σε εκείνους που θέλουν να προχωρήσει το καλώδιο και στους διστακτικούς.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις, προειδοποιούσε για τον κίνδυνο απώλειας χρηματοδότησης ύψους 657 εκατ. ευρώ αν δεν επιλυθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες. Υπό αυτές τις συνθήκες η υλοποίηση του έργου έδειχνε να οδηγείται σε… ναυάγιο.

Η λύση όμως ήρθε από… «ψηλά». Την επαναφορά του έργου σε τροχιά υλοποίησης έφερε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, όπου ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για την επανεκκίνηση των εργασιών διασύνδεσης. Έκτοτε οι ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών προχωρούν με γοργά βήματα στις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, ώστε, έως τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, ο ΑΔΜΗΕ (φορέας υλοποίησης), να στείλει στη Nexans την «Full Notice to Proceed», με την οποία θα δεσμευτεί οριστικά ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το συμβόλαιο ύψους 1,4 δισ. ευρώ με τη γαλλική εταιρεία.

Επιστρέφοντας όμως “στα τού οίκου” μας, η βιομηχανία των smartphone δείχνει να βρίσκεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον χρονικό σημείο. Η υιοθέτηση της Generative AI (GenAI) αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στην αγορά και στη σχέση μας με τις συγκεκριμένες συσκευές.

Οι προβλέψεις για το 2024 είναι εντυπωσιακές: η αύξηση των πωλήσεων των GenAI smartphones προβλέπεται να φτάσει το 363,6%, με 234,2 εκατομμύρια νέες συσκευές να κυκλοφορούν και να καταλαμβάνουν το 19% της αγοράς.

Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι απλά στατιστικά, αλλά σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής, όπου τα smartphones θα γίνουν πραγματικά… «έξυπνα». Με άλλα λόγια, η GenAI δεν είναι απλά μια αναβάθμιση των χαρακτηριστικών που ήδη γνωρίζουμε. Αναμένεται πως θα αποτελέσει έναν ουσιαστικό μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε και αντιλαμβανόμαστε τα κινητά μας.

Τα νέα GenAI smartphones θα είναι εξοπλισμένα με εξελιγμένα chipsets που θα μπορούν να εκτελούν μοντέλα AI απευθείας εντός της συσκευής, αξιοποιώντας υπερσύγχρονη τεχνολογία επεξεργασίας δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι τα smartphones θα γίνουν, όχι μόνο πιο γρήγορα, αλλά και πιο «έξυπνα», καθώς θα προσαρμόζονται καλύτερα στις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας. Το ενδιαφέρον είναι ότι η GenAI δεν θα περιοριστεί στις ακριβές ναυαρχίδες των εταιρειών. Η πραγματική αλλαγή θα έρθει όταν γίνει προσιτή και για τις μεσαίες κατηγορίες συσκευών, κάτι που η IDC προβλέπει ότι θα συμβεί μέχρι το 2026.

Αυτό θα φέρει στην ουσία και έναν «εκδημοκρατισμό» της τεχνολογίας, κάνοντάς την διαθέσιμη σε περισσότερους χρήστες και προσφέροντας εξατομικευμένες εμπειρίες που θα είναι προσβάσιμες σε όλους.

Οι προβλέψεις για συνεχή διψήφια ανάπτυξη της αγοράς μέχρι το 2028 δείχνουν ότι η GenAI δεν θα αποτελέσει απλώς μια προσωρινή τάση, αλλά μια μακροπρόθεσμη εξέλιξη που θα επηρεάσει ολόκληρη τη βιομηχανία.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε αυτή την εξέλιξη είναι ο ρόλος του καταναλωτή. Η δυνατότητα ευρείας πρόσβασης στις δυνατότητες της GenAI είναι το κλειδί για την επιτυχία της. Ψηλά στο οικοσύστημα βρίσκονται οι κατασκευαστές smartphone που έχουν ένα κρίσιμο ρόλο. Να προσφέρουν αυτές τις νέες τεχνολογίες στο ευρύ κοινό, ενσωματώνοντάς τις στις συσκευές που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα.

Άλλωστε σήμερα, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται στα smartphone τους καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές έχουν τη δυνατότητα και μπορούν και για το δικό… τους καλό, να κάνουν την τεχνητή νοημοσύνη προσιτή σε όλους, προσφέροντας πραγματικά καινοτόμες δυνατότητες σε ακόμη περισσότερους χρήστες.

digitallife.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00